Skocz do zawartości

Samsung nc110 Operating System not Found

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Windows 7 Starte (inne też próbowałem wszystkie 7 i win 10)

Procesor Intel Atom (Fotki całego biosu na samym dole w linku do google)

Samsung nc110 - Operating System not Found

Dysk 500GB

Brak recovery, systemu

zrobiłem jak w tym linku pierw porada1 następnie 2

Pliki skopiowało na dysk ale nadal to samo Operating System not Found

wyciągnąłem dysk podpiąłem do PC komputer startuje z tego dysku i przechodzi do instalacji Windowsa

Lecz w tym małym Samsungu już nie

Dałem też inny dysk sprawny na 100% te same rezultaty

Komputer startuje instalator z USB pendrive ale wywala błędy nie można zainstalować i ze dysk wyłączony w bios (zdjęcia dodane)

Bios był restartowany ustawiany przestawiany ale nadal nie działa instalator z dysku jak i pendrive

Fotki z biosu, próby instalacji Windowsa.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Zacznij od wyzerowania dysku - wystarczy szybkie - trzeba usunąć tablice partycji, bo nie wiem co tam kombinowałeś i instalowałeś. Poza tym wydaje mi się , że na dysku została jakaś ukryta partycja 465,8 po formacie w Win 7 powinno być 465,7, a masz 462,3 - źle!

Dlaczego masz SATA AHCI Enabled - Disabled? - źle! Ma być Manual i Enabled.

Podepnij pendrive z systemem i w Boot Device Priority ustaw pendrive jako pierwszy, dysk jako drugi, resztę wyłącz. Po zainstalowaniu systemu, pendrive wyjmiesz, a w biosie ustawisz pierwszy dysk, reszta wyłączona.

Opublikowano

jak nie umiesz zerowac to najszybszy sposob podlaczyc pod inny komp i w menadzer dyskow daj na dysku konwertuj na dysk dynamiczny i potem spowrotem na zwykly ten twoj podlaczony, zebys to nie zrobil czasami na systemowym ;)

Opublikowano

Ok dysk był wyjęty z laptopa zainstalowany Windows 7 starter na pc na PC (do PC był podjęty tylko ten dysk i pendrive) system startuje bez problemu

W laptopie nadal komunikat Operating System not found.

Instalator z pendrive staruje ale nadal te same błędy

Nie można zainstalować systemu Windows na dysku 0 i partycji 1

i szczegóły że nie może obsługiwać rozruchu z tego dysku.....

Teram mam całkowity rozmiar 465.8 GB wolne miejsce 455.7 GB

Opublikowano
Godzinę temu, TediPower napisał:

To co zajmuje 10GB?

Na stronie Samsung jest wsparcie dla Win 7, więc samo się rozumie, że nie ma najmniejszych przeciwwskazań.

Dysk wyzerowałeś? W biosie obydwu komputerów ustawione AHCI Enabled?

Opublikowano

Tak na obu tak samo było a te 10 to może ten win 7.

Tak dysk był zerowany dlatego zmieniła się jego wielkość chyba na tą pawidlowa z drugiego postu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, TediPower napisał:

Ok dysk był wyjęty z laptopa zainstalowany Windows 7 starter na pc na PC (do PC był podjęty tylko ten dysk i pendrive) system startuje bez problemu

W laptopie nadal komunikat Operating System not found.

Instalator z pendrive staruje ale nadal te same błędy

i szczegóły że nie może obsługiwać rozruchu z tego dysku.....

A jak instalowałeś system odłączyłeś wszystkie dyski?

Włóż dysk do laptopa wypal na pendrive:

lub

dodać [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (może się przyda do naprawy sektorów)

w wersji portable programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], odpal system, sformatuj dysk i później zainstaluj system z pendrive na laptopie.

Opublikowano

Z pendrive czym bym nie nagrał jakiego bym pendrive nie wziął mam komunikat.

Za pomocą Instalatora Windowsa mogę skasować partycję zrobić nową dwie formatować ale nic nie zrobię bo mam komunikat.

Opublikowano

Pewnie uszkodzony bo jak wyjmowalem dysk to w całej obudowie brakowało dwuch srubek więc ktoś tam coś robił. Jak go dostałem było hasło z biosu przed uruchomieniem laptopa.

Opublikowano

a ja bym na innym dysku zrobil mu 3 partycje : 1 - 1gb boot i active, 2 - 250gb podstawowa oraz 3 - 250gb podstawowa rozmiary sobie podziel i sprobuj zainstalowac go na tej 3 partycji

p.s. a patrzyles czy nie ma czasami jakiegos dysku nvme podpietego ?

Opublikowano

Win7 starter 86.
Teraz dzwonił właściciel i mówił że wymieniał tam pamięć i dysk. Więc napewno coś zepsuł. Bo pamiętam kiedy przywiózł mi PC w którym procesor montował Intela i też pokrzywił i połamał styki.
Więc nie ma co myśleć sprzęt uszkodzony i tyle.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Poprosiłem go o pamięć bo jak patrzyłem to wszystkie media podają ze ten model ma 1GB a on wpakował tu 2 GB może to jest to.

Inne pomysły nie pomogły jakie tu były podane, Zrobiłem też instalkę na podobnie starszym laptopie na praktycznie identycznych ustawieniach biosu jak i podmianka samych dysków.

Komputer widzi ale nie wystartuje jak do tej pory.

Opublikowano

Wieki minęły N110 przeleżał w szafie, znajomy o nim zapomniał. A mnie coś wzięło na niego z nudów. A więc tak na fotce było z 1 posta ustawieni biosu i coś mi ten wykrzyknik nie dawał spokoju pierwszy raz to widziałem. I byłem tak jakby przekonany że te cuda tak mają. Dziś poszperałem i okazało się że po jego wyłączeniu, dało się zainstalować system (shift + 1). Koleś wymienił tylko pamięć z 1 na 2 GB. Sam tego nie przełączył.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka