-RKI- Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 No cześć. Do rzeczy, planuję sobie zakupić nowy i przy okazji większy dysk HDD bo to co mam obecnie przestaje mi po prostu wystarczać, wiecie - Taki typowy magazyn danych na rzeczy potrzebne mi do pracy, na bibliotekę gier, filmów i zdjęć których też mam i robię sporo. Obecnie mam WD w wersji Blue 750GB, mam go od jakiegoś 2013 roku, dysk ten cały czas działa sprawnie, dbam o niego jak trzeba (Regularna defragmentacja, czyszczenie z niepotrzebnych plików itd) i ogólnie wam powiem że po tym czasie nabrałem po prostu zaufania do firmy WD no ale też nie o zaufanie tu chodzi. Przeglądałem sobie dostępne obecnie na rynku HDDki i z tego co widzę, najczęściej wybieranymi są Toshiba P300 lub właśnie WD Blue. W związku z tym mam znów ciężką rozkminę który wybrać, chodzi dokładnie o te warianty: 1TB WD Caviar Blue [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub 2TB Toshiba P300 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Widzie teraz w tym mały haczyk? 1TB vs 2TB, Toshiba vs WD. Potrzebuję (znów, co za niespodzianka ) waszej opinii - Co lepiej będzie wziąć? W wypadku HDD mam tylko jedną sztywną wytyczną - Dysk ma być niezawodny i służyć lata. Widziałem też na YT film Liptona i porównanie tych modeli, ale też sztywne i suche testy to jedno a opinia zwykłych ludzi czy też zwyczajna wymiana doświadczeń na temat tych dysków to drugie. Także no, za każdy sensowny post będę niezmiernie wdzięczny! Cytuj
nudzija Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 od 7 miesięcy mam toshiba p300 1tb i jak narazie zero problemów Cytuj
G77 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] masz tu czytaj Cytuj
Widzior Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Mam Toshibę 2TB od 3 lat i ładnie śmiga, transfery dużego pliku ok. 200MB/s na początku talerza. Jedyny minus, to czasem odzywa się łożysko, ale to podobno specyficzne dla Toshiby. Żadnych badów nie złapała. Miałem kupić wersję 1TB, ale doczytałem, że wersja 2TB ma jakieś ulepszenia względem 1TB (już nie pamiętam o co tam dokładnie chodziło, ale transfery rzeczywiście ma większe). Ale fakt jest taki, że dyski HDD to dziś toto-lotek, liczy się szczęście do sztuki, firma mało ważna, bo wszyscy robią szajs, więc....powodzenia. Cytuj
renatan Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 G77 żle dobrałes WD ma być ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] teraz widac co znaczy EZEX [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] G77 lubi to Cytuj
G77 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 26 minut temu, renatan napisał: G77 żle dobrałes WD ma być ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] teraz widac co znaczy EZEX [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czasem tak bywa renia Cytuj
-RKI- Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Widzior napisał: Wersja 2TB ma jakieś ulepszenia względem 1TB 2TB wzwyż mają funkcję cichego parkowania głowic czy coś w tym rodzaju, czytam sobie właśnie na ten temat. Porównując do tego WD to prócz pojemności po testach jak zerkam też większych różnic nie ma, no może poza głośnością ale głośność HDDka to akurat średnio mnie interesuje. Mówisz że to loteria hm, to też mnie zastanawia - W internecie spotkałem się ze stwierdzeniem że... Cytując: "Jak HDD nie padnie w ciągu pierwszych kilku mcy używania to najpewniej wytrzyma lata" To mnie tak natchnęło że swojego czasu jednak na dobrą sztukę WD musiałem trafić. Cytuj
-RKI- Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Takie pytanie jeszcze: Na tej Toshibie P300 2TB nie będę miał problemów robiąc jedną partycję dla całego dysku w MBR? Wiem że MBR ma ograniczenie właśnie do 2TB przy tworzeniu partycji, dlatego też wolał bym się upewnić. Cytuj
Widzior Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2020 MBR obsłuży cały dysk. -RKI- lubi to Cytuj
-RKI- Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2020 20 minut temu, Widzior napisał: MBR obsłuży cały dysk. Tyle potrzebowałem wiedzieć. Dziękować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi