Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako, że jestem nowy na forum to chciałem się ładnie przywitać i zapytać o kilka rzeczy. Mianowicie jaki system polecicie do Samsunga R540 o następującej specyfikacji:

-procesor Mobile Dual Core Intel Core i3-380M, 2533 MHz

-2x 2GB ddr3, 1066

-ATI Mobility Radeon HD 5470 (Park) 

-HDD Toshiba 120GB

-modelu płyty głównej niestety nie znam.

Laptop ma służyć do przeglądania stron internetowych, oglądania filmów przez internet, czasami do pogrania w CS'a 1.6 

Aktualnie mam Windowsa 8.1 (jedyny jaki miałem pod ręką). 

Poszukuję czegoś lekkiego, szybkiego i stabilnego, co do wersji Windowsa jest mi obojętne.

Będę wdzięczny za wszystkie porady i wskazówki.

Opublikowano

@moszter dzięki za odpowiedź! 

Dysk będę zapewne wymieniał na SSD, co do Ram na razie zostawiam to co jest. Do moich potrzeb raczej póki co wystarczy. 

System, który poleciłeś wygląda całkiem fajnie, tylko zastanawiam się czy nie lepiej było by poszukać czegoś na 64 bity? Chyba, że w przypadku mojego lapka lepiej zostać na 32?

Druga sprawa czy zmodyfikowane systemy dostają normalnie aktualizację od Windowsa? (O ile oczywiście są nadal wspierane) 

I w jaki sposób przeprowadza się aktywację systemu? Programem? Skryptem?

Sorry za laickie pytania ale dosyć dawno rozstałem się z Windowsem i człowiek pozapominał co i jak :)

Opublikowano
7 minut temu, misieqv24 napisał:

Druga sprawa czy zmodyfikowane systemy dostają normalnie aktualizację od Windowsa?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pierwsze pięć sztuk, oprócz czwartego posiada aktualizacje, zgadzam się z tobą że 64 bit.

Opublikowano
52 minuty temu, misieqv24 napisał:

System, który poleciłeś wygląda całkiem fajnie, tylko zastanawiam się czy nie lepiej było by poszukać czegoś na 64 bity? Chyba, że w przypadku mojego lapka lepiej zostać na 32?

Przepraszam, źle zobaczyłem nie zauważyłem że tam jest 2x2GB.

Nom, Windows x64 będzie lepszy:

Druga sprawa czy zmodyfikowane systemy dostają normalnie aktualizację od Windowsa? (O ile oczywiście są nadal wspierane)

Tak normalnie dostają aktualizację, tylko trzeba włączyć WU w opcjach optymalizacji PPM na pulpicie.

I w jaki sposób przeprowadza się aktywację systemu? Programem? Skryptem?

albo

link w załączniku

Opublikowano
11 godzin temu, misieqv24 napisał:

Dysk będę zapewne wymieniał na SSD

To da Tobie najwięcej. Nie musisz instalować jakiegoś okrojonego systemu.

13 godzin temu, misieqv24 napisał:

Core i3-380M

Wymień na i7 640M, i7 620M lub i5 580M

13 godzin temu, misieqv24 napisał:

2x 2GB ddr3, 1066

Max to 8GB (2 x 4) DDR3 1066MHz - jeśli odpalasz wiele kart przeglądarki lub poważniejsze programy, to zalecam przy 64-bitowym systemie.

Opublikowano
23 godziny temu, C9S napisał:

ja bym na to 8.1 instalował 

I to jest prawidłowa podpowiedź ;-)

Był tu kiedyś do pobrania rewelacyjnie zrobiony system na słabsze komputery

Posiadam to *.iso, ale bez zgody Twórcy nie mogę udostępniać publicznie.

Może poproś autora...

Opublikowano
12 godzin temu, sabrex11 napisał:

I to jest prawidłowa podpowiedź ;-)

Był tu kiedyś do pobrania rewelacyjnie zrobiony system na słabsze komputery

Posiadam to *.iso, ale bez zgody Twórcy nie mogę udostępniać publicznie.

Może poproś autora...

W temacie jest link aktywny do mega. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, mooner napisał:

A niby dlaczego odradzacie mu x86? Wg mnie x64 tylko gdy masz więcej niż 4gb ramu.

bo mamy 2020 rok 64 spokojnie będzie na tym lapku śmigać a jak by dorzucił ssd to już wogle 

nawet na takim czymś 64 normalnie działa 

Opublikowano

No to co, że 2020. Wersje 32bit wymagaja zwykle 1gb, a 64bit 2gb, wiec wymagania mniejsze. Zarówno przy 7 i 8, chociaz ja polecam 7.

Albo zwykly 7 32bit albo jakas dobra modyfikacja jak JG, już niezaleznie jaka architektura.

Jeśli nie ma więcej niż 4 gb to nawet nie skorzysta z dobrodziejstw 64.

Jedyny argument to jeśli korzysta z jakiegoś specjalistycznego programu który już nie produkuje wersji 32 bitowych. Kiedyś się natknąłem, że jakiś specjalistyczny program pokroju Matlab, Photoshop czy Autocad już zwyczajnie nie produkują wersji 32bitowych, ale nie pamietam co to było konkretnie.

Jak bedzie miał dysk SSD to bez różnicy.

Edit: Najnowsze Matlaby są już tylko na 64bit. Ostatnia wersja 32bit to R2015b.

Opublikowano
9 minut temu, mooner napisał:

Wersje 32bit wymagaja zwykle 1gb

Nawet XP już nie chce działać na 1GB RAM. W dzisiejszych czasach na system x86 minimum 2GB RAM, a najlepiej 3GB, ewentualnie można rozważyć sens przy 4GB (systemy x86 wykorzystają max 3,5GB).

Dla systemów x64 minimum to 4GB RAM, choć zalecane jest 8GB, a dla graczy i to będzie za mało, nie wspominając o profesjonalnych programach.

Opublikowano

Najlepszą opcją to by było żebyś trochę go zmodernizował tak jak Ci poradził wiktorynek  powyżej i wówczas będzie to lepszy laptop
od tych  co to mają nasr...ne , wlutowane wszystko na płytę główną ,ale chciaż byś tego nie zrobił ( co Ci też doradzam zrobić ) to te
co  polecam też będą działały  poprawnie.
Pobierz :

Windows 8.1

Lub ten:

Wersja Windows 10 1909 (19H2) Kompilacja 18363.476 SuperLite Compact (edycja dla graczy) x64 - V3 2019
Ostatnia aktualizacja dnia 8 stycznia 2020 r

Kompilacja systemu operacyjnego 18363.476
Ghost Toolbox 1.6 + 7z
Możliwość aktualizacji / brak możliwości aktualizacji
Defender / lub bez Defender
Zaktualizuj .Net Framework 4 w tym 3/2
Włącz .Net Framework 3.x lub Wymuś .Net Framework 4.x
Zmień wersję docelową
Windows Fecovery (przybornik ducha)
Przywróć funkcje systemu Windows lub bez funkcji systemu Windows
Klucz produktu OEM firmy Microsoft (Enterprise Digital License)
Defender Engine Najnowsze aktualizacje wywiadu bezpieczeństwa
- Antimalware Client Wersja 4.18.1902.5
- Engine Version 1.1.16500.1
- Antivirus Wersja 1.305.3192.0
- Antispyware 1.305.3192.0
Biometryczny - ręczny
UWAGA: Domyślnie dla Superlite Update 3 - wersja do aktualizacji.
Aktualizacje Windows zostały wyłączone do 2030 r., Nie będą to aktualizacje, dopóki nie klikniesz wznowienia.

Jak zmienić język wyświetlania w systemie Windows 10

Oczywiście wszystko trzeba odpowiednio " dostroić " i będzie to  zap.....ć  tak jak powinno jak się zdecydujesz  to dasz znać to ci podpowiem co masz  jeszcze tam " namieszać " .

Opublikowano
3 minuty temu, mooner napisał:

Tak? Wiki podaje 4gb. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nawet mniej od 3,5 bo integra też sobie weźmie 

Opublikowano
3 minuty temu, C9S napisał:

nawet mniej od 3,5 bo integra też sobie weźmie 

Napisałem max. czyli po pierwsze w PC, po drugie z kartą dedykowaną, po trzecie na płycie tylko 1 karta sieciowa, bo przy 2 kartach będzie dostępne już 3,25GB.

W laptopach z 4GB w systemie x86 dostępne będzie mniej niż 3GB. :E Więcej urządzeń, więcej zarezerwowane.

Opublikowano
7 minut temu, wiktorynek napisał:

Ehhh... bez komentarza.

Ehh, a ja myslalem, ze wytlumaczysz. :) Czasami podejmuje dyskusje na forach celowo, aby mnie ktoś poprawił i abym się czegoś nauczył. Nie mam z tym problemu.

Opublikowano

Co tu  wyjaśniać ?  czy więcej RAM to lepiej  , dzisiaj 8 GB to minimum z minimum  , dla mnie minimum to 16 GB  dla innego to będzie 32 GB  wszystko  do czego będziesz wykorzystywał sprzęt.

Kolega co tu zadał pytanie ma  4 GB  zaleca mu się zwiększenie do 8 GB  i to wszystko bo więcej tam nie wsadzi.

Używa się to co się ma a jak  nie można dołożyć fizycznie to trzeba  " sztucznie " się ratować  żeby w miarę coś można było na tym zrobić.

Opublikowano

Takie pieniądze  warto zainwestować , oczywiście to co tu pokazuje to tylko przykład  można i taniej kupić  - zrobisz jak uważasz  Twoja kasa.

i5 580M  59,00 zł   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2 x 4 GB DDR3 1066MHz  189,90 zł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dysk - 259,00 zł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Teraz, misieqv24 napisał:

Wymieniam tylko dysk na SSD i nic więcej nie ruszam. Dla moich potrzeb to co mam wystarczy.

Zainstalowałem Win JG7 x64 Final i wszystko ładnie śmiga. 

Dzięki za pomoc ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie