MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 Szukam lekkiej i szybkiej dystrybucji bazującej na Archu (cos podobnego do Antergosa) Taka żebym mogł wybrać środowisko graficzne itd Oprocz Manjaro Cytuj
Esiu Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Cześć. Troche pozna odpowiedz, ale sam przymierzam się do przesiadki na coś bazujacego na Archu. Do tej pory cały czas używałem dystrybucji bazujących na Debianie lub Ubuntu (przyzwyczailem się do apt-a ;-) Ostatnio troszkę szperałem i wynalazłem kilka dystrybucji bazujących na Archu: - EndevourOS - nie posiada graficznych konfiguratorow, przy instalacji masz opcje instalacji offline lub online. Jeśli wybierzesz offline, wtedy otrzymasz wpelni skonfigurowany pulpit XFCE. Jeśli wybierzesz instalacje online, wtedy będziesz miał możliwość wybrania jednego z bodajże 10 środowisk graficznych wraz z komponentami. - RebornOS - Juz chyba bardziej przyjaznego użytkownikowi Również mnogość środowisk graficznych. Jeśli szukasz czogos lekkiego, to może coś bazującego na openboxie? - Mabox - rowniez przeróbka bazującą na Archu. Uzywa Openboxa z elementami XFCE oraz LXDE,Tint2 panel oraz jgmenu - Manjaro openbox - modyfikacja użytkowników Manjaro, rowniez z Openboxem Jeśli chciałbyś się 'nauczyć' Linuxa, wtedy chyba mogę polecić Arco Linux. masz kilka opcji do wyboru, w zależności od poziomu zaawansowania. Dobre Wiki, ale jakby nie dokończone, takie jest przynajmniej moje zdanie. Nie testowałem żadnej z tych dystrybucji, bo akurat mam remont, ale zaraz po zakończeniu mam zamiar postawić własnie coś bazującego na Archu. Windowsa na razie nie potrzebuje, a w razie czego mam zainstalowanego na laptopie zony, wiec jeśli będzie potrzebny, to zawsze pod ręką Co do Manjaro, to już próbowałem kilka razy i zawsze coś mi się wykrzaczalo po niedługim czasie. Mam nadzieje,ze komuś się przyda Cytuj
G77 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TwEEtY Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Szczerze. Postaw czystego Archa i nie kombinuj z żadnym distro based on Arch. A broń Boże nie instaluj Manjaro. Przerobiłem praktycznie każde distro bazujące na Archu i jedyne co mogę stwierdzić to,że czysty Linux Arch działa najlepiej i zużywa najmniej zasobów. (bynajmniej u mnie Manjaro potrafiło zżerać więcej zasobów niż Arch) EDIT 1. Arch ma bardzo szeroki wybór DE Cytuj
ziomek1993 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 W dniu 7.08.2020 o 14:42, TwEEtY napisał: Szczerze. Postaw czystego Archa i nie kombinuj z żadnym distro based on Arch. A broń Boże nie instaluj Manjaro. Przerobiłem praktycznie każde distro bazujące na Archu i jedyne co mogę stwierdzić to,że czysty Linux Arch działa najlepiej i zużywa najmniej zasobów. (bynajmniej u mnie Manjaro potrafiło zżerać więcej zasobów niż Arch) EDIT 1. Arch ma bardzo szeroki wybór DE Czystego Arch Linuxa możesz sobie zainstalować w kilku opcjach : 1. Komendami > korzystasz wtedy z poradnika na stronie domowej Archa lub posiłkujesz się video tutorialami na YT co Ci polecam,bo krok po kroku wszystko jest omawiane 2. Skrypatmi sh którę możesz zauważyć na YT lub szukać w google. Apropo distr bazujących na Archu tutaj musisz uważać ,z tego co pamiętam to Anarchy Linux,Arch Anywhere potrafi się wyłożyć na pobieraniu pakietów ,ma jakieś upośledzenie jeśli chodzi o wifi. Sprawdzane na kilku kartach wifi w Dell Latitude e6230,i te dwa distra które wyżej wymieniłem padają właśnie jak muchy na wifi,na kablu wszystko pobiera bez zająknięcia. Sam korzystałem rok na archu i polecam każdemu ,bo o wiele mniej ramu pobiera i naprawdę możesz sobie instalować co chcesz. Cytuj
jou300 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 Najpierw to opisz swoje umiejętności z linux? Bo jak np. Jesteś początkujący to tylko Manjaro. A jak zaawansowany ty czystego archa najlepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi