rzemien Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 Witam serdecznie. Niby procedura prosta, ale mam problem ponieważ nie mogę utracić danych i programów zainstalowanych, próbowałem kilku sposobów i nie mogę sobie poradzić tak więc proszę o pomoc na formu. 1. Próby naprawy systemu nie działają 2. Reinstalacja przez uaktualnienie nie chce zadziałać jest info o ponownym uruchomieni komputera lecz to nic nie daje Zainstalowany obecnie jest windows 7 professional lecz uszkodzony nie uruchamia się wyskakiwało info o uszkodzeni pliki ci.dll ta metoda nie działa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] skopiowałem plik do katalogu C:\Windows\System32 lecz nic to nie dało teraz wyrzuca niebieskim ekranem Bardzo proszę o poradę co mogę jeszcze zrobić mam tam ważne dane i muszę jakoś uruchomić system możliwe że robiąc to przez USB nie działa mi, próbowałem przez dvd lecz dochodzi do pewnego momentu i przestaje działać mysz i klawiatura, lecz po restarcie znów działa i takie to cyrki. Z poważaniem Paweł Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 Uruchom system Live CD z pena lub DVD i skopiuj ważne pliki lub wyjmij dysk i podepnij do innego kompa - również skopiuj ważne pliki. Jeśli to wada dysku, możesz mieć poważne problemy z odzyskaniem danych. sabrex11 lubi to Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 Tak jak pisze Wiktorynek, odpal LiveCD i sprawdź w pierwszej kolejności dysk na obecność błędów. Może okazać się że boksujesz się z uwalonym dyskiem i zaraz wyskoczy ci coś innego. Dysponujesz innym kompem? Korzystając z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] możesz zrobić obraz dysku dla maszyny wirtualnej i w niej sprawdzić czy system się uruchomi. Aż taki kłopot z zainstalowaniem na nowo oprogramowania? Konfigi i ustawienia można poszukać gdzie siedzą i je skopiować. Może to zająć znacznie mniej czasu niż próby naprawienia. Cytuj
rzemien Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 53 minuty temu, wiktorynek napisał: Uruchom system Live CD z pena lub DVD i skopiuj ważne pliki lub wyjmij dysk i podepnij do innego kompa - również skopiuj ważne pliki. Jeśli to wada dysku, możesz mieć poważne problemy z odzyskaniem danych. Pliki ok, ale problem jest z programami mam tam takie zainstalowane że ciężko będzie odzyskać ich bazy itd. ustawienia i licencje to nie takie proste. Dysk jest 100% prawidłowy sprawdziłem Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 4 minuty temu, rzemien napisał: ciężko będzie odzyskać ich bazy itd. ustawienia i licencje to nie takie proste Część można na pewno skopiować. Niektóre licencje mogą nie działać po reinstalacji systemu metodą nakładkową. 5 minut temu, rzemien napisał: Dysk jest 100% prawidłowy To dlaczego nie można nadpisać systemu? Cytuj
C9S Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 a jak byś spróbował zrobić aktualizacje do win 8.1 albo 10 i sobie jakiś programem wyciągnoł te licencje i potem format na win 7 Cytuj
rzemien Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 10 minut temu, C9S napisał: a jak byś spróbował zrobić aktualizacje do win 8.1 albo 10 i sobie jakiś programem wyciągnoł te licencje i potem format na win 7 no właśnie próbowałem i ciągle mi błąd wyskakuje, ale spróbuję na win 10 aktualizować może pójdzie, chodź podejrzewać pamięć ram że coś z nią nie tak bo niebieski ekran przez sekundę się pokazuje. Jeżeli chodzi o programy to mam dylemat ale będę musiał na nowo wszystko orać, no nic myślałem że może mi się uda jakoś bezinwazyjnie to przejść. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 21 minut temu, rzemien napisał: podejrzewać pamięć ram że coś z nią nie tak Memtest z pena lub płyty rozwieje wątpliwości. Cytuj
Jakub Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2020 ziomuś nie panikuj. Zrób tak. To jest PC / lapek ? jeżeli tak to odłacz DVD/ CD. USB może być tak ze masz brudne porty - powietrzem sprężonym w lini pionowej wydmuchaj. Podepnij instalacyjny soft na usb 2.0 nie na 3.0. Może tu leży problem. Jeżeli jak pisałeś z pamięciami jest krucho bo może być walnięta fizycznie > odepnij jedną przy wyłączonym PC/laptopie wyjetej baterii . Odpal tryb awaryjny tak abyś miał dostęp do CMD Możesz zrobić podobnie jak na tym filmie- kluczowy moment CMD jest ważny. Co do programów wiem że masz spróbuje Ci pomóc. Możesz także wysłać do mnie sam dysk twardy sprzęt twój kurierem. Żaden problem. Co do programów jest kikanaście programów np Acronis Ture Image czy Clone APP ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) . Fajny program. Cytuj
rzemien Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 W dniu 19.03.2020 o 14:45, Jakub napisał: ziomuś nie panikuj. Zrób tak. To jest PC / lapek ? jeżeli tak to odłacz DVD/ CD. USB może być tak ze masz brudne porty - powietrzem sprężonym w lini pionowej wydmuchaj. Podepnij instalacyjny soft na usb 2.0 nie na 3.0. Może tu leży problem. Jeżeli jak pisałeś z pamięciami jest krucho bo może być walnięta fizycznie > odepnij jedną przy wyłączonym PC/laptopie wyjetej baterii . Odpal tryb awaryjny tak abyś miał dostęp do CMD Możesz zrobić podobnie jak na tym filmie- kluczowy moment CMD jest ważny. Co do programów wiem że masz spróbuje Ci pomóc. Możesz także wysłać do mnie sam dysk twardy sprzęt twój kurierem. Żaden problem. Co do programów jest kikanaście programów np Acronis Ture Image czy Clone APP ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) . Fajny program. Witam Niestety w tym momencie jak na screnie nie widzi systemu, a na filmie widzi nie wiem jak to obejść, jest to komputer stacjonarny, a instalacja z USB Tryb awaryjny też nie działa niestety [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
rzemien Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2020 Niestety drodzy koledzy jak wchodzę do konsoli i próbuję wykonać zadanie jest taki komunikat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
rzemien Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2020 13 godzin temu, Jakub napisał: export c:/ nie zmienia to faktu iż nie widzi systemu jak na zdjęciu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi