senior38 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 Witam.Jestem w posiadaniu laptopa Dell e 6420.Laptop idealny dla mnie,ale mam jeden problem.W czasie gdy włącza się wentylator słychać tarcie części wirującej,jest to trochę denerwujące.Czy jest jakaś rada,zapobiec temu.Czy jest możliwość nasmarowania wentylatora,czy muszę się już z tym pogodzić.Proszę o poradę. Cytuj
renatan Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 senior38 i jarexpol lubią to Cytuj
BartAcid Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 Korzystając z filmiku wyjmij chłodzenie i odkręć 4 malutkie czarne śrubki na wentylatorze. Obejrzyj uważnie obie powierzchnie czy widać tam ślady ocierania. Wtedy albo delikatnie coś gdzieś wymodeluj by tego uniknąć albo zamów nowy wentylator. Mogła się zwichrować oś wentylatora i stąd jest ocierka. Jeśli nie widać otarć, może być to dźwięk zużytego łożyska/ślizgu więc wtedy wymiana. Jak ci po rozebraniu zejdzie wirnik ciągnąc go delikatnie do góry to nasmaruj i zmontuj. Ale po pewnym czasie wróci i będziesz wiedział że czas na wymianę. jarexpol i senior38 lubią to Cytuj
Hermogenes Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 Filcu się nazbierało na kratce radiatora. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
senior38 Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 21 minut temu, BartAcid napisał: Korzystając z filmiku wyjmij chłodzenie i odkręć 4 malutkie czarne śrubki na wentylatorze. Obejrzyj uważnie obie powierzchnie czy widać tam ślady ocierania. Wtedy albo delikatnie coś gdzieś wymodeluj by tego uniknąć albo zamów nowy wentylator. Mogła się zwichrować oś wentylatora i stąd jest ocierka. Jeśli nie widać otarć, może być to dźwięk zużytego łożyska/ślizgu więc wtedy wymiana. Jak ci po rozebraniu zejdzie wirnik ciągnąc go delikatnie do góry to nasmaruj i zmontuj. Ale po pewnym czasie wróci i będziesz wiedział że czas na wymianę. U mnie nie widać 4ech śrubek tylko dwie a wentylator jest tak jakby inny.Tu przykryty jest blaszką a u mnie jest czarny plastik. Cytuj
BartAcid Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 Senior, zdemontuj i obejrzyj czy jesteś w stanie dostać się bezpośrednio do wirnika. Może być tak, że blaszka jest na zgrzewanych kołkach na stałe i wtedy jest kłopot większy. Zdemontuj, wyczyść z ewentualnych zabrudzeń i obejrzyj go dokładnie. Pomyśl logicznie czy jest opcja demontażu lub jakie są opcje działania. Jak z tym będzie kłopot to allegro i zamów nowy wentyl. senior38 lubi to Cytuj
marcelgg Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 Aby zmienić ustawienia planu, możesz wykonać następujące czynności, weź Windows 7 jako przykład Kliknij zarządzanie energią procesora, a następnie kliknij Zasady chłodzenia systemu w menu rozwijanym, a następnie kliknij Aktywny, zmień aktywny na Pasywny, kliknij OK. Konfiguracja jest tutaj zakończona. Teraz przekonasz się, że hałas wentylatora powinien zostać znacznie zmniejszony. Oczyść wentylator. senior38 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi