Skocz do zawartości

Zakup dysku sieciowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do zakupu takiego dysku z dostępem do internetu (domowa chmura) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pojemność 4TB cena ok. 560 zł. Czy to dobry wybór czy może polecicie coś innego. Funkcja - magazyn danych z dostępem poprzez internet z innych urządzeń.

Opublikowano

Jak na 4TB to niezła cenka. Pojedynczy dysk więc sam wiesz z czym się to wiąże. Kiedyś ktoś mówił, że daje rade do tego co mu potrzeba więc i zapewne tobie styknie.

Jakiś czas temu było coś na rzeczy z tym całym softem i dziurami w nim.

Opublikowano

Umówiłem się dziś osobiście żeby kupić tego WD-eka, ale sprzedający nie przyszedł, zablokował moje połączenia na telefonie i koniec pieśni, pewnie jakiś internetowy przekręcik.

Ale wyszukałem coś innego pewnie lepszego cena 400$ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Może ktoś korzysta z takiego urządzenia i doda swoją opinię.

Opublikowano

Wyszukałem coś takiego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

w wersji 8TB (2x4TB) za ok. 1500zł lub 20TB (2x10TB) za ok. 2500zł. Zastanawiam się który kupić do użytku domowego i jak je połączyć czy w RAID 1 czy dać większą pojemność (dane są również zapisane na dwóch komputerach oraz dysku zewnętrznym to nie wiem czy warto się zabezpieczać jeszcze tym RAID-em). I drugie pytanie jaki system plików tam postawić?

Opublikowano

Przecież w tym linku co dajesz masz opisane jak zrobić RAID 1.  Co do systemu plików to nie wiem czytam masz wybór,  ja bym schodził raczej z trzymania na kompach na rzecz NASa i najważniejsze dane dodatkowo na przenośnym okresowo podpinanym do NASa i synchronizującym wybrane katalogi.

Cena naprawdę niezła jak za taką pojemność. Konkurencja nie ma startu w tej cenie.

Opublikowano

Ostatecznie kupiłem takiego Qnapa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  + dwa dyski WD RED po 8TB postawione w RAID 1. Od kilku dni testuję, przerzuciłem większość danych ze wszystkich dysków i komputerów. Działa bardzo fajnie jest to czego potrzebowałem. Do tego zakupiłem UPS-a [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  i w takim zestawieniu gdy u mnie wyłączają często prąd powinien kilka lat popracować. Za kilka dni kupię kamerkę IP i sprawdzę działanie monitoringu. W związku z tym zakupem mam do oddanie chmurę na pCloud 50GB (chyba jest tam opcja zmiany maila czyli właściciela). Trzymam na niej między innymi Driver Pack od naszego kolegi jarexpol, więc może jemu przekazać tą chmurę. Jak coś to na PW.

Opublikowano

Cyber Powera sobie zestroiłeś z NASem? Mają wsparcie pełne w oprogramowaniu i kontroli. Kamereczki do 4 sztuk jak pewnie wiesz masz w licencji.

Najważniejsze dane fajnie sobie zabezpieczyć migawkami do osobnej puli na wypadek ransomware.

Opublikowano
24 minuty temu, BartAcid napisał:

Najważniejsze dane fajnie sobie zabezpieczyć migawkami do osobnej puli na wypadek ransomware.

Migawki robię według harmonogramu - codziennie. Ten model CyberPowera u mnie podłączony pod USB działa Ok. Wyłącza mi NAS-a po pięciu minutach braku prądu (ustawienia można zmieniać) i włącza po ponownym włączeniu prądu.

jarexpol lubi to