lukas090 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Witam, ponieważ 14 stycznia 2020 kończy się wsparcie Windows 7 stąd mam pytania... po pierwsze mój obecny komputer niestety nie wspiera Windows 10 (8 też) więc aktualizacja odpada a nowy komputer mam zamiar kupić najwcześniej jesienią 2020 roku... (mam teraz inne ważniejsze wydatki) Czy jest możliwość pomimo już braku dalszego wsparcia korzystania z tego systemu przez co najmniej kolejny rok (około) ? Dodam że nie jestem graczem a jedyne gry w jakie gram i to rzadko z uwagi na brak czasu to Euro Truck Simulator 2 i czasami GTA 5... Komputera używam do przeglądania internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki itp... Oczywiście Windows Update mam wyłączony i nie instaluje nowych aktualizacji... Mam antywirusa darmowego Kaspersky Free i mi wystarczy... Obawiam się tylko że aplikacje takie jak np Google Chrome itp przestaną być na tym systemie aktualizowane... (o sterowniki się nie martwię bo jak już wspomniałem nie jestem graczem więc wystarczą mi te co mam obecnie zainstalowane najnowsze na dzień dziesiejszy)... W takim wypadku co radzicie ? Mogę zostać spokojnie jeszcze ten rok na siódemce czy może jednak spróbować zainstalować Win 8.1 ? (10 strasznie mi muliła i nie ma wsparcia dla mojej płyty głównej) zresztą 8/8.1 też nie ma ale chodził mi znośnie mimo wszystko wróciłem do Win 7... Jeżeli to ma znaczenie to mój sprzęt: Procesor AMD Athlon II X3 455 3.30GHz 8 GB Ram DDR3, karta graficzna AMD Radeon R7 250 GDDR5 2GB, płytę główną mam taką: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-78lmt-s2rev_10#kf Czekam na waszą opinię. Pozdrawiam.
razor1995 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 9 minut temu, lukas090 napisał: Oczywiście Windows Update mam wyłączony i nie instaluje nowych aktualizacji... Mam antywirusa darmowego Kaspersky Free i mi wystarczy... Zostań, gorzej i tak już nie będzie Jedyna dobra rzecz to fakt że chociaż masz tego Kaspersky'ego. Piszesz o końcu wsparcia, a i tak nie instalujesz aktualizacji, gdzie sens, gdzie logika? nudzija i BGT lubią to
lukas090 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 4 minuty temu, razor1995 napisał: Zostań, gorzej i tak już nie będzie Jedyna dobra rzecz to fakt że chociaż masz tego Kaspersky'ego. Piszesz o końcu wsparcia, a i tak nie instalujesz aktualizacji, gdzie sens, gdzie logika? Chodzi mi o to że nie aktualizuję systemu bo ponoć Microsoft "psuje" celowo system nowymi aktualizacjami... Obecnie mam zainstalowaną Wersję z listopada 2019 od NIKKA... Trochę źle się wyraziłem. Po prostu jestem troche zielony w tych sprawach bo jedni mówią tak a inni tak i w końcu nie wiem czy zostać czy nie... No i czy zainstalować te aktualizacje grudniowe ? Wiem że sam system nie będzie wspierany przez Microsoft ale nie wiem jak z aplikacjami.
Widzior Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Nie panikuj, już są obejścia, żeby Win7 aktualizować do 2023, poczekaj do stycznia i poczytaj forum. Masz system z listopada 2019, więc aktualny. A tak poza tym, jak się boisz aktualizacji "psujących" system, to wrzucaj chociaż comiesięczne Security Only Quality Update zamiast Rollup'ów, to łaty krytyczne, ja tak robię od lat i nawet 1% wydajności nie straciłem.
m4s Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 51 minut temu, razor1995 napisał: Zostań, gorzej i tak już nie będzie Jedyna dobra rzecz to fakt że chociaż masz tego Kaspersky'ego. Piszesz o końcu wsparcia, a i tak nie instalujesz aktualizacji, gdzie sens, gdzie logika? To samo miałem napisać. Zostań gdzie jesteś i tyle. Poza tym jest jeszcze jedna ważna rzecz: M$ oferuje wsparcie ESU - rozszerzone na 3 lata (płatne oczywiście) Co daje nam ta informacja ? że przez najbliższe 3 lata Windows 7 będzie wspierany przez producentów oprogramowania lukas090 lubi to
razor1995 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 2 godziny temu, lukas090 napisał: Obecnie mam zainstalowaną Wersję z listopada 2019 od NIKKA. Czyli masz aktualizacje. Tak czy inaczej - zostań na Win7, najwyżej zainstaluj BypassESU, by nadal dostawać poprawki (te płatne) do 2023r. lukas090 lubi to
bison616 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Twój sprzęt wspiera win10 spokojnie możesz przejść na ten system. Jednak zalecam zostać na tym co masz.
jarexpol Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Godzinę temu, bison616 napisał: Twój sprzęt wspiera win10 spokojnie możesz przejść na ten system. Jednak zalecam zostać na tym co masz. Prawda!
adamkon Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 5 godzin temu, razor1995 napisał: Czyli masz aktualizacje. Tak czy inaczej - zostań na Win7, najwyżej zainstaluj BypassESU, by nadal dostawać poprawki (te płatne) do 2023r. BypassESU , ale v.3.1 .
Nieobecny Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 5 godzin temu, razor1995 napisał: by nadal dostawać poprawki (te płatne) do 2023r. Embedded do 2024, z tym że tu już niektóre mogą nie pasować, aczkolwiek będziemy o tym wiedzieć, a te niepasujące zostaną zmodyfikowane, aby pasowały. lukas090 lubi to
lukas090 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Nie wspiera Win 10.... (dołączam zdjęcie) Po za tym instalowałem już Win 10 i na moim kompie tego systemu nie da się normalnie korzystać... jedyny system jaki normalnie chodzi na tej płycie głównej to Win 7 dlatego założyłem ten post, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Matko do Ciebie - jeszcze kilka lat spokojnego korzystania z Win 7 przed Tobą. lukas090 lubi to
razor1995 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 49 minut temu, lukas090 napisał: Nie wspiera Win 10.... (dołączam zdjęcie) Wiesz, że te strony są robione raz, przy wydawaniu danej płyty i nie są aktualizowane po wydaniu nowego systemu? Producenci płyt nie sprawdzają kompatybilności. lukas090 lubi to
Takumi Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 11 godzin temu, lukas090 napisał: Witam, ponieważ 14 stycznia 2020 kończy się wsparcie Windows 7 stąd mam pytania... po pierwsze mój obecny komputer niestety nie wspiera Windows 10 (8 też) więc aktualizacja odpada a nowy komputer mam zamiar kupić najwcześniej jesienią 2020 roku... (mam teraz inne ważniejsze wydatki) Czy jest możliwość pomimo już braku dalszego wsparcia korzystania z tego systemu przez co najmniej kolejny rok (około) ? Dodam że nie jestem graczem a jedyne gry w jakie gram i to rzadko z uwagi na brak czasu to Euro Truck Simulator 2 i czasami GTA 5... Komputera używam do przeglądania internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki itp... Oczywiście Windows Update mam wyłączony i nie instaluje nowych aktualizacji... Mam antywirusa darmowego Kaspersky Free i mi wystarczy... Obawiam się tylko że aplikacje takie jak np Google Chrome itp przestaną być na tym systemie aktualizowane... (o sterowniki się nie martwię bo jak już wspomniałem nie jestem graczem więc wystarczą mi te co mam obecnie zainstalowane najnowsze na dzień dziesiejszy)... W takim wypadku co radzicie ? Mogę zostać spokojnie jeszcze ten rok na siódemce czy może jednak spróbować zainstalować Win 8.1 ? (10 strasznie mi muliła i nie ma wsparcia dla mojej płyty głównej) zresztą 8/8.1 też nie ma ale chodził mi znośnie mimo wszystko wróciłem do Win 7... Jeżeli to ma znaczenie to mój sprzęt: Procesor AMD Athlon II X3 455 3.30GHz 8 GB Ram DDR3, karta graficzna AMD Radeon R7 250 GDDR5 2GB, płytę główną mam taką: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czekam na waszą opinię. Pozdrawiam. Nie martw sie, przeglądarki będą działać jeszcze z 10 lat na siódemce, a już napewno 5 lat napewno. Mam teraz 8.1 ale mam zamiar wrócić do 7mki. W przyszłości jak wszystko bedzie martwe a Win 10 nie bedzie szło fajnie przerabiać to na linuxie bede siedział jedynie już wtedy. lukas090 lubi to
adamkon Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2019 W dniu 19.12.2019 o 20:55, wiktorynek napisał: Embedded do 2024, z tym że tu już niektóre mogą nie pasować, aczkolwiek będziemy o tym wiedzieć, a te niepasujące zostaną zmodyfikowane, aby pasowały. Narzędzie nazywa się ByPassESU. Wystarczy je pobrać z forum My Digital Life (wymagana rejestracja) i wypakować. Po rozpakowaniu znajdziemy dwa pliki BAT. Plik installer.bat włącza obejście i zapisuje urządzenie jako dozwolone do programu Extended Security Updates, z kolei drugi plik usuwa tę zmianę i przywraca oryginalne ustawienia. Czy to rozwiązanie działa? Na chwilę obecną wydaje się działać prawidłowo. Microsoft udostępnia testową aktualizację KB4528069, której pozytywne zainstalowanie jest wyznacznikiem tego, czy nasze urządzenie jest prawidłowo wpisane do programu Extended Security Updates. Po zastosowaniu powyższego obejścia aktualizacja ta jest prawidłowo instalowana. Co prawda nie ma pewności, czy Microsoft nie wprowadzi wkrótce zmian, które zablokują korzystanie z tej metody, jednak na stan obecny jest to działające rozwiązanie. Z biegiem czasu popularne programy również przestaną wspierać Windows 7, podobnie jak miało to miejsce w przypadku Windowsa XP. Można odroczyć porzucenie Windowsa 7, jednak prędzej czy później konieczne będzie przejście na bardziej współczesny system operacyjny. Osoby chcące pozostać na Windowsie, ale unikające Windows 10, mogą też rozważyć zakup Windowsa 8.1, który jest jeszcze objęty dodatkowym wsparciem do 10 stycznia 2023 roku. Alternatywnie, zawsze pozostaje Linux.
renatan Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2019 autor autor... podpowiem to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a tu adam kopiuj wklej
xkx Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2019 Są tacy co pozostali nadal na XP. Win 7 jeszcze przez jakiś czas będzie wspierane - przynajmniej częściowo. Docelowo za jakiś czas podzieli los VISTY i XP.
Rekomendowane odpowiedzi