Skocz do zawartości

Pasta klejąca i Termopady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wielu próbach i testach z różnymi klejami do radiatorów i ogólnie do klejenia i sklejania plastyku i metalu doszedłem do póki co jedynej słusznej konkluzji, że najlepszy klej to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Klej jest rewelacyjny. Moc nieprawdopodobna. Jedyna wada, to długi czas wiązania.

Opublikowano

Te kleje mają w sobie proszek metaliczny, więc zapewniają dobrą przewodność cieplną i można kleić radiator bezpośrednio do elementu chłodzonego, tylko nie wiem jak z przewodnością elektryczną, ale skoro zawierają wypełniacze metaliczne, to raczej trzeba uważać. Zresztą sama nazwa robocza "płynny metal" już coś sugeruje :)

Opublikowano
4 godziny temu, BartAcid napisał:

a jak ma się spraw z późniejszym demontażem w celu wymiany czy zapodania nowego po długim czasie?

Raczej nie ma opcji, żeby ten metaliczny epoxydowy 300kg rozkleić bez uszkodzenia elementów, bo trzyma jak byk. Ten bez dopisku 300kg jest słabszy, ale i tak trzyma fest. Też je testowałem, jak mi bojler pod kryzą przeciekał, i taki Poxipol czy Poxilina przy nich to zwykły klajster, o kant d...y rozbić. Aha, i jeszcze jedno - te kleje są też w wersji Rapid, czyli szybkowiążące, ale tu się nic nie da oszukać, są one sporo słabsze. Tylko te długo wiążące są naprawdę mocne.

Opublikowano
3 godziny temu, bison616 napisał:

A jaki polecacie na bazie silikonu ??

AG TermoGlue lub termopad obustronnie klejący na taśmie 3M.

9 godzin temu, BartAcid napisał:

a jak ma się spraw z późniejszym demontażem w celu wymiany czy zapodania nowego po długim czasie?

Nie ma takiej opcji. Klej jest jak skała. W ciemno stawiam, że jest 100x mocniejszy od Poxipolu. Nie da się go nożem, ani dłutem zeskrobać. Jedynie szlifowanie, skrawanie, wiercenie.

Podam przykład: w laptopach występują do zespolenia górnej obudowy z dolną takie słupki w które wkręca się śrubki. Powiedzmy że są wysokości ok. 2 cm. Czasem się odłamują. Wystarczy je przykleić na SuperGlu, aby umiejscowić, a następnie oblać wokół podstawy klejem Technicqll 300kg lub tym drugim który podałem. Daję gwarancję, że po tym zabiegu miejsce naprawy będzie mocniejsze niż w oryginale jako jednolity plastyk.

Wierzcie mi, a najlepiej sami wypróbujcie - klej jest niesamowity, wręcz nieprawdopodobny. Jedyna wada, to pełna wytrzymałość po 24h, a czas wiązania bez odkształcenia, to ok 4-5h. Czas otwarty 30 min. Można nieco przyspieszyć ogrzewając element.

Co do przewodności, to ze względu na zawartość opiłków metalu dobrze przewodzi ciepło (jak na kleje termoprzewodzące), natomiast nie stwierdziłem przewodności elektrycznej. Moim zdaniem zbyt mały procent metalu jest w masie epoksydowej, która jest dobrym izolatorem prądu. Większość past na bazie pyłu aluminiowego, srebrnego, miedzianego nie przewodzi prądu, gdyż pozostała masa skutecznie rozdziela i izoluje te drobinki. Ale zalecam ostrożność.