Sound1g Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Cześć, W niedzielę kupuję okazyjnie Sony VAIO VGN-FW31M Chciałbym tam włożyć jakiś lepszy procek i więcej ramu... Ile maks tam ramu będzie działać? I jaki procek mogę tam wsadzić? Rozmiar ekranu 16,4" 1600x900 HD+ Model procesora Intel Core 2 Duo P8600 2,4 Pamięć RAM 4GB Grafika ATI Mobility Radeon HD 3470 Napęd optyczny BLU-RAY Dysk 500GB Cytuj
Sound1g Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Teraz, Mr.Straight napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na mojej poprzedniej Toshibie tez miałem że masz 4GB, ale jak wsadziłem 8 działało normalnie. :p Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Procesor P8600 pracuje na chipsetach Intel GM45 lub PM45, ale skoro jest tam Radeon HD 3470, to zapewne będzie to ten drugi. Tu masz tabelkę, z której wynika, że oba chipsety obsługują max 8GB DDR2/DDR3, ale producent mógł to ograniczyć w BIOSie (czasem tak robili, musisz sprawdzić) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co do obsługiwanych procesorów, to tu masz listę kompatybilnych modeli - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 2 godziny temu, Sound1g napisał: Model procesora Intel Core 2 Duo P8600 2,4 Max. to T9900, ale są drogie. Rozsądny zakup, to T9600. 2 godziny temu, Sound1g napisał: Pamięć RAM 4GB Jeśli masz DDR2, to max 4GB(2x2) DDR2 800MHz. Jeśli masz DDR3, to max 8GB(2x4) DDR3 1066MHz. 2 godziny temu, Sound1g napisał: Grafika ATI Mobility Radeon HD 3470 Napęd optyczny BLU-RAY Tu już nic nie zmienisz, chyba, że zamiast napędu włożysz drugi dysk w kieszeń. 2 godziny temu, Sound1g napisał: Dysk 500GB Wymień na SSD, a ten laptop otrzyma drugie życie. Wg specyfikacji kładli tam dysk HDD 4200rpm - prawdziwa tragedia. https://www.sony.pl/electronics/support/laptop-pc-vgn-series/vgn-fw31m/specifications Specyfikacja nie musi być zgodna z każdym modelem. Uwaga laptop ma port Express Card 34mm co jest wspaniałą wiadomością. Włożysz tam kartę rozszerzeń z USB 3.0: https://allegro.pl/oferta/kontroler-adapter-express-card-usb-3-0-porty-34mm-6306567908 To tylko przykład, bo akurat ta aukcja jest wysyłką z Chin i długo poczekasz. Cytuj
Sound1g Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 16 minut temu, wiktorynek napisał: Max. to T9900, ale są drogie. Rozsądny zakup, to T9600. Jeśli masz DDR2, to max 4GB(2x2) DDR2 800MHz. Jeśli masz DDR3, to max 8GB(2x4) DDR3 1066MHz. Tu już nic nie zmienisz, chyba, że zamiast napędu włożysz drugi dysk w kieszeń. Wymień na SSD, a ten laptop otrzyma drugie życie. Wg specyfikacji kładli tam dysk HDD 4200rpm - prawdziwa tragedia. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Specyfikacja nie musi być zgodna z każdym modelem. Uwaga laptop ma port Express Card 34mm co jest wspaniałą wiadomością. Włożysz tam kartę rozszerzeń z USB 3.0: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To tylko przykład, bo akurat ta aukcja jest wysyłką z Chin i długo poczekasz. Myślisz, że 4GB ramu wystarcza do pisania aplikacji na Androida i wgl do programowania? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Nie znam wymagań do pisania aplikacji na Android. Cytuj
Sound1g Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 2 godziny temu, wiktorynek napisał: Nie znam wymagań do pisania aplikacji na Android. Jeżeli chodzi o dysk myślałem nad [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Sound1g Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 11 minut temu, wiktorynek napisał: Będzie idealny. Ale który dałem 2 linki XD Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Przecież dałeś 2x ten sam link Cytuj
Sound1g Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 7 minut temu, Widzior napisał: Przecież dałeś 2x ten sam link Zmieniłem Cytuj
toja9704 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Tu masz test. Obydwa tam występują. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wynika z niego, że ADATA jest wyraźnie lepsza od Silican. Może jednak warto dopłacić do Crucial lub wybrać Goodram 256Gb w podobnej cenie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Serwisy są powiązane. Ten sam właściciel. Po co nie wiem. Dostawa za darmo. Można popolować też na Outlet, ale trzeba się momentalnie decydować bo szybko schodzą. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Godzinę temu, toja9704 napisał: Wynika z niego, że ADATA jest wyraźnie lepsza od Silican. Przestańcie się jarać testami dysków TLC, QLC, PLC. To są testy szybkości bufora. 90% obecnych na rynku TLC to bliźniaczo podobne konstrukcje na kościach 3D NAND i kontrolerze Phison. Wszystko to ekonomiczne dyski. W tym laptopie i tak ma SATA II, więc nawet najgorszy SSD i tak będzie za dobry. Przewaga Silicona to 256GB zamiast 240GB i posiada firmowy toolbox do aktualizacji firmware, secure erase oraz diagnostyki dysku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tego nie ma większość dostępnych na rynku dysków. Wśród TLC pozytywnie wyróżnia się tylko Samsung 860 EVO oraz Crucial MX500. Cytuj
piosylant Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 21 minut temu, wiktorynek napisał: To są testy szybkości bufora. Bufor ma zazwyczaj kilkadziesiąt-kilkaset MB. Jak często podczas typowej pracy Kowalskiego wykorzystywane są pliki przekraczające wielkość bufora? Przecież nie każde włączenie komputera wiąże się z użytkowaniem takich i większych plików. Osobiście uważam, że prędkością samego bufora można się jarać i jak najbardziej może być to wyznacznik przy wyborze dysku. Dobrym tego przykładem jest bufor o nazwie Intel Optane, który w tandemie z HDD podczas typowych działań przy kompie daje wyniki dużo bliższe SSD niż HDD. Cytuj
Sound1g Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 Panowie spokojnie. Na tym laptopie i tak będzie zainstalowany system + pakiet office + przeglądarka i program do pisania aplikacji, programowania Nic więcej. Także nie będę się smucił o 10gb różnicy. Po prostu zapytałem, bo komputronik mam pod domem, a na allegro muszę czekać ok 2 dni na dysk. A laptop będę miał w niedzielę. Cytuj
toja9704 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 6 godzin temu, wiktorynek napisał: Przestańcie się jarać testami dysków TLC, QLC, PLC Nie chodzi o jaranie się. Niby konstrukcje podobne ale różnice w wydajności zauważalne. Osobiście jeżeli mam do wyboru lepszy w tej samej cenie, to wybieram lepszy. Poza tym jak wymieni laptop, to będzie jak znalazł. 5 godzin temu, Sound1g napisał: Na tym laptopie i tak będzie zainstalowany system + pakiet office + przeglądarka i program do pisania aplikacji, programowania Ja bym aż tak nie inwestował w ten sprzęt. Modernizacje, które planujesz przekroczą jego wartość. Popracuj na nim w stanie wyjściowym. Jak komfort będzie niezadowalający to dopiero będziesz kombinował. 6 godzin temu, Sound1g napisał: Po prostu zapytałem, bo komputronik mam pod domem, To nie znaczy, że tam wejdziesz i z marszu coś kupisz. Jak raz. Ale chociaż z marszu coś oddasz. W razie draki. Cytuj
moszter Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 16 godzin temu, Sound1g napisał: Myślisz, że 4GB ramu wystarcza do pisania aplikacji na Androida i wgl do programowania? 4GB to trochę mało, min. 8GB, powinno być, ale jak według wymagań 4GB wystarczy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Microsoft® Windows® 7/8/10 (32- or 64-bit) The Android Emulator only supports 64-bit Windows ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]). 4 GB RAM minimum, 8 GB RAM recommended 2 GB of available disk space minimum, 4 GB Recommended (500 MB for IDE + 1.5 GB for Android SDK and emulator system image) 1280 x 800 minimum screen resolution Cytuj
Sound1g Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 4 godziny temu, toja9704 napisał: Nie chodzi o jaranie się. Niby konstrukcje podobne ale różnice w wydajności zauważalne. Osobiście jeżeli mam do wyboru lepszy w tej samej cenie, to wybieram lepszy. Poza tym jak wymieni laptop, to będzie jak znalazł. Ja bym aż tak nie inwestował w ten sprzęt. Modernizacje, które planujesz przekroczą jego wartość. Popracuj na nim w stanie wyjściowym. Jak komfort będzie niezadowalający to dopiero będziesz kombinował. To nie znaczy, że tam wejdziesz i z marszu coś kupisz. Jak raz. Ale chociaż z marszu coś oddasz. W razie draki. Tak tylko dysk który tam jest ma zaledwie 4200rpm co jest trochę porażką :/ Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 20 godzin temu, Sound1g napisał: Także nie będę się smucił o 10gb różnicy. Dla ścisłości 16GB, a to już 7% różnicy. 14 godzin temu, toja9704 napisał: Niby konstrukcje podobne ale różnice w wydajności zauważalne. Osobiście jeżeli mam do wyboru lepszy w tej samej cenie, to wybieram lepszy. A testowałeś osobiście ADATA SU650 i Silicon Power A55? Z tego co pamiętam kolega @P10 miał ADATA SU650 1TB i wie jaki to słaby dysk, a wersja 240GB będzie jeszcze dużo słabsza w zapisie i z mniejszym buforem. Brak wsparcia dla SU650 w fabrycznym toolboxie od ADATA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Brak aktualizacji firmware. Awaryjność dysków ADATA. Często wadliwe firmware - patrz via SP920 (DP910 OEM) czy SU900. Fatalny w przeszłości SP900. Silicon Power tymczasem może 4 liter nie urywa, ale ma przynajmniej realne parametry + do tego wsparcie od producenta. W praktyce te dyski mają bardzo krótki start systemu czym zawstydzają lepsze konstrukcje. 21 godzin temu, P1O napisał: Bufor ma zazwyczaj kilkadziesiąt-kilkaset MB. Bufor pracujący jako SLC ma kilka do kilkudziesięciu GB. Nie mylić z pamięcią podręczną cache. 21 godzin temu, P1O napisał: Dobrym tego przykładem jest bufor o nazwie Intel Optane, który w tandemie z HDD podczas typowych działań przy kompie daje wyniki dużo bliższe SSD niż HDD. Nie mogę się zgodzić. Intel Optane, to niewypał i placebo. Na wyprzedażach są te dyski i nikt ich nie chce kupić. Ileż to już tych buforów mamy? - Intel Optane - Intel Smart Response - Intel Cache Acceleration Software - SSHD - Momentum Cache - Plex Turbo - Rapid Mode Wszystkie mają wspólny mianownik - wzrost wydajności na poziomie max 10% i jestem tu bardzo łaskawy. Owszem cyferki w benchmarkach powalają. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi