Skocz do zawartości

Zawieszanie sie PeCeta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie mam pojecia czy juz byl ten temat ale to dosc skomplikowany problem. Kupilem nie dawno kompa mam go nie caly tydzien.

Mobo: MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC

Pamiec: Patriot Viper Steel 16GB 4400                    cl19

Cpu: i5 9600K

Cpu Cooler: be quiet ! Dark Rock 4 Pro

Gpu: RTX Gainward Phantom GS 2070 S

SDD: Samsung 860 Evo 1TB

Zasilacz: Corsair HX750W Platinum

I jak w temacie, po zaintalowaniu Win10 komp sie zawiesza juz na poczatku testow w OCCT i LinX, cpu jest ustawiony na turbo boost. Po wylaczeniu turbo boost tez zawiechy wystepuja ale rzadziej. 

Z kolei pamiec ktora podkrecilem na max 4133 CL 17 w turbo boost, badz oc 5Ghz nie wywala bledami w memtest86. 

I teraz nie wiem, zdziczalem calkowicie. Czy to wina pamieci czy cpu badz zasilacza, a moze mobo swiruje.

Opublikowano

Temperatury cpu na idle w stocku

32 C , a w sresie na OCCT 52 C. Temperatura oc cpu @5ghz na idlu w biosie 45C. Nie wiem jakie sa maxymalne windowsie na OCCT w sresie, bo nie mija minuta i zawiecha.

Na memtest86 58 C max po oc cpu i ram 4133.

Opublikowano
Godzinę temu, Gorth napisał:

teraz nie wiem, zdziczalem calkowicie. Czy to wina pamieci czy cpu badz zasilacza, a moze mobo swiruje.

W logach - System i Aplikacje - nic, z kategorii "Błąd" - nie ma?

Jak jest z napięciami? - Stabilność i wartości czyli... miernik w garść. ;)

Opublikowano
18 minut temu, jednorazowiec napisał:

W logach - System i Aplikacje - nic, z kategorii "Błąd" - nie ma?

Jak jest z napięciami? - Stabilność i wartości czyli... miernik w garść. ;)

Nie mam miernika. Po oc pamieci i cpu kazdy ruch myszy powoduje co chwile zawieche.

Jak odebralem kompa z salonu to po odpaleniu mialem cpu na stocku a pamiec byla ustawiona na profilu

XMP 1 - 4400mhz i zadnej zawiechy nie bylo. Za to co jakis czas blue screen wyskakiwal zwiazany z bledem pamieci. 

Napiecia cpu w trakcie oc ustawiam wg zalecen producenta 1.32V.

Opublikowano
1 godzinę temu, M4T  napisał:

No to masz winowajce pamięć :D

Sprawdź na pojedynczych kościach jak spisuje się PC

Jutro zobacze bo dzisiaj nie mam jak. 

Ale komputer na tych pamieciach na 2133 mhz i cpu na 3,7ghz dziala normalnie.

Max czestotliwosc w OCCT na turbo boost na rdzeniu to 4,41 ghz i dalej nie chce isc, nie powinno byc 4,7 ?. Wiec podejrzewam ze to chyba cpu jakies dziwne. 

A jak pamiec i procesor dostana 0,5V mniej to tez sie potrafia krzaczyc ? 

Opublikowano

No raczej. Zacznij od obniżenia taktowania pamięci i zrób testy. Jak przejdzie to wróć do maxa i podnieś pamięciom napięcie. Może przy takim przetaktowaniu pamięci i proca nie wydala kontroler w procku.

Opublikowano

Ale pisalem ze testowalem w memtest86, 3h pamieci na 4133 cl 17

i ci najciekawsze na zegarach 5ghz od cpu no i zadnych bledow nie bylo, chyba ze program testuje na stockowych ustawieniach.

A po uruchomieniu windy nawet 5 min komp nie stoi bo sie wywala nawet na bezczynnosci.

Jutro zobacze jeszcze raz czy na podkreconych tylko pamieciach bez turbo boost cpu komp bedzie chodzil normalnie.

Opublikowano

Memtest sprawdza obecność błędów, benchmarki wydajność. Jest to zasadnicza różnica, przy okazji masz wtedy (benchmarki) obciążone inne komponenty które mogą nie dawać rady przy takich nastawach.

Czytasz czasem testy sprzętu uważnie czy tylko na słupki i wartości patrzysz? Są nastawy na których komp wstaje > są takie na których wstanie windows > a są i takie na których przechodzi testy wszelakie lub niektóre.

Opublikowano

Ok, problem rozwiazany, cyrki byly z napieciami cpu i ram, bo za malo wbijalem. i5 9600k na 4,9 ghz podbilem 1,36V. A na pamieciach podbilem zegary na 4266 mhz az do 1,6V gdzie producent zaleca 1,45V.

W testach  na OCCT na Avx2 temperatury nie przekraczaly 80 C, natomiast pamieci byly cieple dotykajac radiator.