Skocz do zawartości

Specyfikacja komputera po sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

czy istnieje jakiś program, bądź inny sposób by sprawdzić specyfikację komputerów np. w sieci lokalnej. Głównie chodzi mi o model płyty głównej, CPU, RAM, HDD. Aktualnie jedyne co mi się udało uzyskać to za pomocą konsoli cmd i skryptu, mogę wyciągnąć pojemność dysków i ich zajętość. 

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Opublikowano

Np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 60 dni to zawsze coś (chyba).

Ze starych do sprawdzenia jest AIDA32. Nie wiem na ile się sprawdza z rozpoznawaniem dzisiejszych konfiguracji.

AIDA64 nie powinna sprawiać problemów.

Opublikowano
15 godzin temu, jednorazowiec napisał:

Np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 60 dni to zawsze coś (chyba).

Ze starych do sprawdzenia jest AIDA32. Nie wiem na ile się sprawdza z rozpoznawaniem dzisiejszych konfiguracji.

AIDA64 nie powinna sprawiać problemów.

Z tego co się orientuję AIDA służy tylko do Specyfikacji "lokalnego" komputera. Nie moża scanować komputerów w sieci. Przyjrzę się total network inventory, ale potrzebowałbym coś darmowego. 

13 godzin temu, laryflinta napisał:

Szczegółowe dane to jednak musialbys miec jakis klientow na kompach np OCS Inventory

Wczytam się w temat. Z GLPI podobno całkiem przyzwoicie się sprawdza. 

Dzięki za pomoc

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to bezpłatne narzędzie rozpowszechniane na licencji GNU GPL

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ja Ci polecam bo sam to instaluje tylko musisz postawic server

Opublikowano
4 godziny temu, jednorazowiec napisał:

Jeśli tak jest, to przepraszam za zamieszanie.

To świetne narzędzie, niestety tak jak pisałem potrzebowałem czegoś szerszego w zasięgu. Lokalnie używam AIDA.