xavier59 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 Witam. Od jakiegoś czasu podczas ponownego uruchamiania systemu (restart), czas bootowania wynosi około 2 minut. Jeżeli wyłączę lapka i następnie go włączę, to czas uruchamiania systemu jest dużo krótszy i wynosi 14 sekund. Co może powodować tak duże rozbieżności czasowe przy tych dwóch metodach bootowania systemu? Cytuj
R95K Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 Podaj konfigurację sprzętową swojego sprzętu. Na początek co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie Dziennika Zdarzeń. Istnieje szansa, że Dziennik odnotowuje za każdym razem problem który generuje spowolniony restart. Sprawdź też co Ci się ładuje podczas uruchamia, bo do resetu Windows musi te aplikacje pozamykać. Cytuj
bison616 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 Jak masz 8/10 to raz Ci staruje trybem normalnym czyli około 2 min a innym razem trybem fastboot Cytuj
Jakub Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 Pobierz i zainstaluj na świeżo mojego windowsa dział Modyfikacje windows 8.1 z łatami na maj czyścioch. działa stabilnie wersję pro polecam. Cytuj
xavier59 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 2 godziny temu, Radzior2010 napisał: Podaj konfigurację sprzętową swojego sprzętu. Na początek co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie Dziennika Zdarzeń. Istnieje szansa, że Dziennik odnotowuje za każdym razem problem który generuje spowolniony restart. Sprawdź też co Ci się ładuje podczas uruchamia, bo do resetu Windows musi te aplikacje pozamykać. Posprawdzałem Dziennik Zdarzeń i nic podejrzanego tam nie znalazłem. 1 godzinę temu, bison616 napisał: Jak masz 8/10 to raz Ci staruje trybem normalnym czyli około 2 min a innym razem trybem fastboot Mam włączonego fastboota i wygląda na to, że trochę oszukuje i nie do końca zamyka system tylko go częściowo hibernuje. 1 godzinę temu, Jakub napisał: Pobierz i zainstaluj na świeżo mojego windowsa dział Modyfikacje windows 8.1 z łatami na maj czyścioch. działa stabilnie wersję pro polecam. Dzięki za ofertę, jak będę stawiał system od nowo to go sprawdzę. Godzinę temu, enterprise2000 napisał: Masz może podpięte zewnętrzne urządzenie typu karta ethernet albo WiFi? U mnie zewnętrzna karta WiFi powoduje długi restart. Bo mimo, że już ekran zgasł, to jeszcze minutę ona mruga, by w końcu się wyłączyć. Zaś sam start wyłączonego laptopa jest normalny. Nie mam podpiętych zewnętrznych urządzeń. Cytuj
piosylant Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2019 W dniu 9.06.2019 o 21:37, xavier59 napisał: Mam włączonego fastboota i wygląda na to, że trochę oszukuje i nie do końca zamyka system tylko go częściowo hibernuje Nie oszukuje, tylko tak działa windowsowy fastboot. Hibernacja jest istotą tej funkcji. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2019 Mając SSD wyłączasz fast boota, wyłączasz hibernację, wyłączasz prefetch i cieszysz się non stop szybkim startem na poziomie tych 14 sekund. Cytuj
Gelo3D Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Cytat Shutdown –r –f –t 00 bat : Cytat @Echo Off @restarter force Shutdown –r –f –t 00 zrob sobie plik .bat w notepadzie i uruchamiaj jako admin Cytuj
xavier59 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2019 W dniu 14.06.2019 o 17:49, P1O napisał: Nie oszukuje, tylko tak działa windowsowy fastboot. Hibernacja jest istotą tej funkcji. Zgadza się. Tak działa tzw. szybki start. W dniu 14.06.2019 o 18:45, wiktorynek napisał: Mając SSD wyłączasz fast boota, wyłączasz hibernację, wyłączasz prefetch i cieszysz się non stop szybkim startem na poziomie tych 14 sekund. Trzeba będzie w koncu wymienic mechanika na elektronika. Powinno być szybciej. W dniu 16.06.2019 o 19:30, Gelo3D napisał: bat : zrob sobie plik .bat w notepadzie i uruchamiaj jako admin Dzięki za poradę. Sprawdzę czy to coś przyśpieszy restart. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi