Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich, posiadam klucz do oryginalnego systemu Windows 7 Home Premium jak i Windows 10 Home.

Zakupiłem za śmieszne pieniądze komputer stacjonarny do prac biurowej, ale w wolnej chwili grywam w jedną grę jaką jest Albion Online, dodatkowo to co robi każdy w sieci, czyli przeglądanie stron, youtube i oglądanie streamów.

Komputer dostałem z ubuntu 19.04, potestowałem pograłem, wszystko chodzi ok ale niestety mam za wiele programów no i przyzwyczajenie do windowsa, pytanie jaki na ten sprzęt będzie ok właśnie do tych rzeczy ?

Poniżej specyfikacja

Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz
Ram 4GB DDR2
Płyta Główna: ASUSTeK P5Q SE
Grafika ATI Radeon HD 4800 Series ( 4850 ) 512MB    (Planuje zmienić na jakąś używaną NVIDIA 1GB)
Dysk 1TB Samsung HD103SJ

Za wszelkie rzeczowe porady i konkretne argumenty będę wdzięczny,

Pozdrawiam

Opublikowano
28 minut temu, Matharnus napisał:

Do sterowników zawsze używałem Easy Driver, ponieważ nie mam płyt do płyty głównej itp.

Czy lepiej się natrudzić i poszukać ?

Odpuść se 10, jeśli nie masz zamiaru dokładać ramu to postaw system 32bitowy, tak btw core 2 quad q9300 to koszt niecałych 50zł a przyrost "mocy" będzie znaczący

Aha jesli chcesz w miare komfortowo na tym pracować zainwestuj 80zł w najtańszy dysk ssd 120gb

Opublikowano
47 minutes ago, M4T  said:

Odpuść se 10, jeśli nie masz zamiaru dokładać ramu to postaw system 32bitowy, tak btw core 2 quad q9300 to koszt niecałych 50zł a przyrost "mocy" będzie znaczący

Aha jesli chcesz w miare komfortowo na tym pracować zainwestuj 80zł w najtańszy dysk ssd 120gb

Sugerujesz że Windows 7 będzie kiepsko chodził ? i pozostać na linuks ?

Opublikowano
2 godziny temu, M4T  napisał:

Nie namawiaj na 32-bit'owy system, bo tego już nić nie wspiera, nawet [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

Opublikowano
32 minuty temu, moszter napisał:

Nie namawiaj na 32-bit'owy system, bo tego już nić nie wspiera, nawet [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

A w co ty chcesz na steamie na takim zabytku grać ?

Opublikowano
1 godzinę temu, M4T  napisał:

A w co ty chcesz na steamie na takim zabytku grać ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dużo jest fajnych gier bez super grafiki i wymagań, a nie każdy musi pobierać pirackie wersje.

ssl111 lubi to
Opublikowano
7 minut temu, moszter napisał:

dużo jest fajnych gier bez super grafiki i wymagań, a nie każdy musi pobierać pirackie wersje.

CS:GO na tym sprzęcie aha to pozdrawiam :L

Opublikowano
1 minutę temu, moszter napisał:

Według wymagań idzie, nie gram w to to nie wiem dokładnych wymogów.

Wymagania na papierze, a realia w 2019 roku to dwa różne światy :) 

Opublikowano

Więc może potwierdzę, ponieważ czasem zagram :) cs go chodzi aż miło bez zająknięcia dodatkowo

Oxygen not included

Dont starve

Dirt 2

Cs go

Lol

Albion Online

Aion

Tera

Smite

Palladins

Realm Royale

To obecnie sprawdziłem na tym sprzęcie, pomimo to co jest napisane w wymaganiach w rzeczywistości po prostu działa, na minimalnych bardzo płynnie.

Rozdzielczość 1400x900

Opublikowano
7 godzin temu, Matharnus napisał:

Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz

Ram 4GB DDR2
Płyta Główna: ASUSTeK P5Q SE
Grafika ATI Radeon HD 4800 Series ( 4850 ) 512MB    (Planuje zmienić na jakąś używaną NVIDIA 1GB)
Dysk 1TB Samsung HD103SJ

Mam praktycznie identyczne parametry swojego używanego PC-ta.  Tylko posiadam C2D E8200 i 6GB DDR2. Windows 7 x64 w wersji Ultimate śmiga aż miło. Nie posiadam dysku SSD lecz HDD 7200rpm z 32MB cache i system uruchamia się dość szybko jak na HDD użytkowanie systemu także jest bardzo płynne. ;) Jedyne co bym zmienił u siebie to procesor na C2Q i dołożył lepszą kartę graficzną ;)

Opublikowano
33 minuty temu, Matharnus napisał:

A możesz zdradzić jaki to windows ?

Zastanawiam się nad tym, może się zda do moich potrzeb ?

czy nie bawić się w okrojone wersje i pobrać normalną ? np NIKKA

Okrojone wersje są bardzo dobre, ale polecam

czyli x64 / 64-bit, tam masz 2 wersje okrojoną i mniej okrojoną, bo ten co wybrałeś to x86 / 32-bit, a jak wolisz to możesz zainstalować normalnego:

Opublikowano
Godzinę temu, Matharnus napisał:

A możesz zdradzić jaki to windows ?

Zastanawiam się nad tym, może się zda do moich potrzeb ?

Pobrałem obraz Windows 7 x64 z czerwca 2018. Zresztą @moszter udostępnił go w polecanych systemach. Konkretnie to ten system poniżej.

Na laptopie o podobnych parametrach natomiast mam zainstalowany ponownie ten system:

Opublikowano
24 minuty temu, M4T  napisał:

W ilu w 30 fps ?

Można grać, ja grałem w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie wiem w ilu FPS'ach, ale na domyślnych ustawieniach chodziły płynnie.

Opublikowano
1 minutę temu, moszter napisał:

Można grać, ja grałem w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie wiem w ilu FPS'ach, ale na domyślnych ustawieniach chodziły płynnie.

Po co mi to piszesz moje wypowiedzi tyczą się cs:go 

Opublikowano
41 minut temu, M4T  napisał:

W ilu w 30 fps ?

Płynnie w CS:GO zagrałby na tym sprzęcie tak z 3 lata temu. Mam PC podobnego parametrami, no i póki nie wyszły większe aktualizacje to na początku 2016 roku dało się grać bez przycięć. Niestety dziś chcąc zagrać w CS:GO na moim sprzęcie potrzebowałbym dużo cierpliwości, bo o komfortowej grze można niestety zapomnieć :E

Opublikowano
Teraz, Radzior2010 napisał:

Płynnie w CS:GO zagrałby na tym sprzęcie tak z 3 lata temu. Mam PC podobnego parametrami, no i póki nie wyszły większe aktualizacje to na początku 2016 roku dało się grać bez przycięć. Niestety dziś chcąc zagrać w CS:GO na moim sprzęcie potrzebowałbym dużo cierpliwości, bo o komfortowej grze można niestety zapomnieć :E

Dokładnie o to mi chodziło :)

Opublikowano
11 minut temu, M4T  napisał:
12 minut temu, Radzior2010 napisał:

Dokładnie o to mi chodziło :)

:22:22o mało nie spadłem z krzesła:22:22

Słabo działa przez tych wszystkich bot'erów, cheat'erów którym lagi są na rękę oraz przez te wszystkie programy anti-cheat, Cheat-Blocker itd. np.

Opublikowano
Teraz, moszter napisał:

Słabo działa przez tych wszystkich bot'erów, cheat'erów którym lagi są na rękę oraz przez te wszystkie programy anti-cheat, Cheat-Blocker itd. np.

Ehh gram w cs:go od lat, a ty tyle ile w sieci przeczytasz :L

Opublikowano
5 minut temu, moszter napisał:

To wstań ;)
U mnie CS:GO teraz nie działa płynnie nawet na singlu, a gdzie tu mowa o MP. Na Singlu też masz cheat'erów? Nie wydaje mi się ;)

PS. Nie uwierzę za nic, że dziś zagrasz komfortowo na C2D z grafiką 512MB na pokładzie ;) A komfortowo czyli mam na myśli stałe 60FPS.

Opublikowano

E8500 + 4 GB Ram .

Na takim sprzęcie miałem :

Win JG7 ThinPC

LTSB chodził najżwawiej.

Opublikowano

Każdy sprzęt chodzi inaczej, nie bedę się spierał, nie gram w cs zawodowo zagram raz na tydzień dla relaksu, choć więcej w tym stresu niż odpoczynku, dlatego gram w Albiona i w sumie na tej grze chce się skupić :)

Obecnie używam tego:

Chodzi rzeczywiście przyzwoicie, ale myślę że tak samo chodziła by zwykła czysta 7 bo ta wyżej wielu zmian nie ma.

Pamiętam kiedyś i czasy z kilku las wstecz :) Były chyba z 3 Windowsy XP wtedy

1 Oryginalny

2 Modyfikowany

3 Ultra Lite

I się żyło, teraz tyle tego do wyboru że człowiek głupieje i nie wie co wybrać, a wiadomo że jak sie zrobi system chce się go mieć jak najdłużej...

Mi zależy na prędkości działania, małym obciążeniu aby moja gra Albion Online skorzystała na tym jak najwięcej, a reszta typu internet, youtube to rzecz podstawowa prawie każdego użytkownika.

9 hours ago, klarion said:

E8500 + 4 GB Ram .

Na takim sprzęcie miałem :

Win JG7 ThinPC

LTSB chodził najżwawiej.

Tylko niestety windows 10 został mi tutaj odradzony :(

Na aktualnym systemie mi nie zalezy, przecież zawsze moge dociągnąć aktualizacje, w dzisiejszej dobie internetu to nie kłopot a chwila roboty, nawet gdyby miało potrwać to dłużej uważam że warto bo nie robi się codziennie systemu :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Matharnus napisał:

Tylko niestety windows 10 został mi tutaj odradzony :(

Na aktualnym systemie mi nie zalezy, przecież zawsze moge dociągnąć aktualizacje, w dzisiejszej dobie internetu to nie kłopot a chwila roboty, nawet gdyby miało potrwać to dłużej uważam że warto bo nie robi się codziennie systemu :)

Ja mam Laptop z 3 gen intela i PC na FX i na obu sprzętach mam win 8.1 z wyłączonym Windows Update :)

Opublikowano

Tak, wiem, można i tak, jednak chyba 10 na moj sprzęt będzie za ciężki, zdecydowałem się na ten, wydaje się najbardziej ok .

Mam nadzieje że się nie zawiodę i podziała długi czas bez kombinacji :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie