Matharnus Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Witam serdecznie wszystkich, posiadam klucz do oryginalnego systemu Windows 7 Home Premium jak i Windows 10 Home. Zakupiłem za śmieszne pieniądze komputer stacjonarny do prac biurowej, ale w wolnej chwili grywam w jedną grę jaką jest Albion Online, dodatkowo to co robi każdy w sieci, czyli przeglądanie stron, youtube i oglądanie streamów. Komputer dostałem z ubuntu 19.04, potestowałem pograłem, wszystko chodzi ok ale niestety mam za wiele programów no i przyzwyczajenie do windowsa, pytanie jaki na ten sprzęt będzie ok właśnie do tych rzeczy ? Poniżej specyfikacja Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz Ram 4GB DDR2 Płyta Główna: ASUSTeK P5Q SE Grafika ATI Radeon HD 4800 Series ( 4850 ) 512MB (Planuje zmienić na jakąś używaną NVIDIA 1GB) Dysk 1TB Samsung HD103SJ Za wszelkie rzeczowe porady i konkretne argumenty będę wdzięczny, Pozdrawiam
razor1995 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Windows 7 HP x64 spokojnie da sobie radę. Pod WIndows 10 zapewne będzie ciężko ze sterownikami do tego Radeona.
Matharnus Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Do sterowników zawsze używałem Easy Driver, ponieważ nie mam płyt do płyty głównej itp. Czy lepiej się natrudzić i poszukać ?
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 28 minut temu, Matharnus napisał: Do sterowników zawsze używałem Easy Driver, ponieważ nie mam płyt do płyty głównej itp. Czy lepiej się natrudzić i poszukać ? Odpuść se 10, jeśli nie masz zamiaru dokładać ramu to postaw system 32bitowy, tak btw core 2 quad q9300 to koszt niecałych 50zł a przyrost "mocy" będzie znaczący Aha jesli chcesz w miare komfortowo na tym pracować zainwestuj 80zł w najtańszy dysk ssd 120gb
Matharnus Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 47 minutes ago, M4T said: Odpuść se 10, jeśli nie masz zamiaru dokładać ramu to postaw system 32bitowy, tak btw core 2 quad q9300 to koszt niecałych 50zł a przyrost "mocy" będzie znaczący Aha jesli chcesz w miare komfortowo na tym pracować zainwestuj 80zł w najtańszy dysk ssd 120gb Sugerujesz że Windows 7 będzie kiepsko chodził ? i pozostać na linuks ?
razor1995 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Windows 7 x64 spokojnie da radę przy 4GB RAM. Nie ma sensu jak pisałem wyżej pchać się w Windows 10 - ten Radeon na 99% nie jest wspierany pod 10.
moszter Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 2 godziny temu, M4T napisał: Odpuść se 10, jeśli nie masz zamiaru dokładać ramu to postaw system 32bitowy, tak btw core 2 quad q9300 to koszt niecałych 50zł a przyrost "mocy" będzie znaczący Aha jesli chcesz w miare komfortowo na tym pracować zainwestuj 80zł w najtańszy dysk ssd 120gb Nie namawiaj na 32-bit'owy system, bo tego już nić nie wspiera, nawet [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 32 minuty temu, moszter napisał: Nie namawiaj na 32-bit'owy system, bo tego już nić nie wspiera, nawet [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. A w co ty chcesz na steamie na takim zabytku grać ?
moszter Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, M4T napisał: A w co ty chcesz na steamie na takim zabytku grać ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dużo jest fajnych gier bez super grafiki i wymagań, a nie każdy musi pobierać pirackie wersje. ssl111 lubi to
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 7 minut temu, moszter napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dużo jest fajnych gier bez super grafiki i wymagań, a nie każdy musi pobierać pirackie wersje. CS:GO na tym sprzęcie aha to pozdrawiam
moszter Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Teraz, M4T napisał: CS:GO na tym sprzęcie aha to pozdrawiam Według wymagań idzie, nie gram w to to nie wiem dokładnych wymogów.
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 1 minutę temu, moszter napisał: Według wymagań idzie, nie gram w to to nie wiem dokładnych wymogów. Wymagania na papierze, a realia w 2019 roku to dwa różne światy
Matharnus Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Więc może potwierdzę, ponieważ czasem zagram cs go chodzi aż miło bez zająknięcia dodatkowo Oxygen not included Dont starve Dirt 2 Cs go Lol Albion Online Aion Tera Smite Palladins Realm Royale To obecnie sprawdziłem na tym sprzęcie, pomimo to co jest napisane w wymaganiach w rzeczywistości po prostu działa, na minimalnych bardzo płynnie. Rozdzielczość 1400x900
R95K Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 7 godzin temu, Matharnus napisał: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz Ram 4GB DDR2 Płyta Główna: ASUSTeK P5Q SE Grafika ATI Radeon HD 4800 Series ( 4850 ) 512MB (Planuje zmienić na jakąś używaną NVIDIA 1GB) Dysk 1TB Samsung HD103SJ Mam praktycznie identyczne parametry swojego używanego PC-ta. Tylko posiadam C2D E8200 i 6GB DDR2. Windows 7 x64 w wersji Ultimate śmiga aż miło. Nie posiadam dysku SSD lecz HDD 7200rpm z 32MB cache i system uruchamia się dość szybko jak na HDD użytkowanie systemu także jest bardzo płynne. Jedyne co bym zmienił u siebie to procesor na C2Q i dołożył lepszą kartę graficzną
Matharnus Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 A możesz zdradzić jaki to windows ? Zastanawiam się nad tym, może się zda do moich potrzeb ? czy nie bawić się w okrojone wersje i pobrać normalną ? np NIKKA
moszter Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 33 minuty temu, Matharnus napisał: A możesz zdradzić jaki to windows ? Zastanawiam się nad tym, może się zda do moich potrzeb ? czy nie bawić się w okrojone wersje i pobrać normalną ? np NIKKA Okrojone wersje są bardzo dobre, ale polecam czyli x64 / 64-bit, tam masz 2 wersje okrojoną i mniej okrojoną, bo ten co wybrałeś to x86 / 32-bit, a jak wolisz to możesz zainstalować normalnego:
R95K Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Godzinę temu, Matharnus napisał: A możesz zdradzić jaki to windows ? Zastanawiam się nad tym, może się zda do moich potrzeb ? Pobrałem obraz Windows 7 x64 z czerwca 2018. Zresztą @moszter udostępnił go w polecanych systemach. Konkretnie to ten system poniżej. Na laptopie o podobnych parametrach natomiast mam zainstalowany ponownie ten system:
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Matharnus napisał: Więc może potwierdzę, ponieważ czasem zagram cs go chodzi aż miło bez zająknięcia W ilu w 30 fps ?
moszter Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 24 minuty temu, M4T napisał: W ilu w 30 fps ? Można grać, ja grałem w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie wiem w ilu FPS'ach, ale na domyślnych ustawieniach chodziły płynnie.
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 1 minutę temu, moszter napisał: Można grać, ja grałem w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie wiem w ilu FPS'ach, ale na domyślnych ustawieniach chodziły płynnie. Po co mi to piszesz moje wypowiedzi tyczą się cs:go
R95K Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 41 minut temu, M4T napisał: W ilu w 30 fps ? Płynnie w CS:GO zagrałby na tym sprzęcie tak z 3 lata temu. Mam PC podobnego parametrami, no i póki nie wyszły większe aktualizacje to na początku 2016 roku dało się grać bez przycięć. Niestety dziś chcąc zagrać w CS:GO na moim sprzęcie potrzebowałbym dużo cierpliwości, bo o komfortowej grze można niestety zapomnieć
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Teraz, Radzior2010 napisał: Płynnie w CS:GO zagrałby na tym sprzęcie tak z 3 lata temu. Mam PC podobnego parametrami, no i póki nie wyszły większe aktualizacje to na początku 2016 roku dało się grać bez przycięć. Niestety dziś chcąc zagrać w CS:GO na moim sprzęcie potrzebowałbym dużo cierpliwości, bo o komfortowej grze można niestety zapomnieć Dokładnie o to mi chodziło
moszter Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 11 minut temu, M4T napisał: 12 minut temu, Radzior2010 napisał: Płynnie w CS:GO zagrałby na tym sprzęcie tak z 3 lata temu. Mam PC podobnego parametrami, no i póki nie wyszły większe aktualizacje to na początku 2016 roku dało się grać bez przycięć. Niestety dziś chcąc zagrać w CS:GO na moim sprzęcie potrzebowałbym dużo cierpliwości, bo o komfortowej grze można niestety zapomnieć Dokładnie o to mi chodziło o mało nie spadłem z krzesła Słabo działa przez tych wszystkich bot'erów, cheat'erów którym lagi są na rękę oraz przez te wszystkie programy anti-cheat, Cheat-Blocker itd. np.
VACek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Teraz, moszter napisał: o mało nie spadłem z krzesła Słabo działa przez tych wszystkich bot'erów, cheat'erów którym lagi są na rękę oraz przez te wszystkie programy anti-cheat, Cheat-Blocker itd. np. Ehh gram w cs:go od lat, a ty tyle ile w sieci przeczytasz
R95K Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 5 minut temu, moszter napisał: o mało nie spadłem z krzesła Słabo działa przez tych wszystkich bot'erów, cheat'erów którym lagi są na rękę oraz przez te wszystkie programy anti-cheat, Cheat-Blocker itd. np. To wstań U mnie CS:GO teraz nie działa płynnie nawet na singlu, a gdzie tu mowa o MP. Na Singlu też masz cheat'erów? Nie wydaje mi się PS. Nie uwierzę za nic, że dziś zagrasz komfortowo na C2D z grafiką 512MB na pokładzie A komfortowo czyli mam na myśli stałe 60FPS.
klarion Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 E8500 + 4 GB Ram . Na takim sprzęcie miałem : Win JG7 ThinPC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LTSB chodził najżwawiej.
jarexpol Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Najszybszy Win 7, i tyle. Chcesz to czytaj dalej jak się spierają, oto i owanto.
Matharnus Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Każdy sprzęt chodzi inaczej, nie bedę się spierał, nie gram w cs zawodowo zagram raz na tydzień dla relaksu, choć więcej w tym stresu niż odpoczynku, dlatego gram w Albiona i w sumie na tej grze chce się skupić Obecnie używam tego: Chodzi rzeczywiście przyzwoicie, ale myślę że tak samo chodziła by zwykła czysta 7 bo ta wyżej wielu zmian nie ma. Pamiętam kiedyś i czasy z kilku las wstecz Były chyba z 3 Windowsy XP wtedy 1 Oryginalny 2 Modyfikowany 3 Ultra Lite I się żyło, teraz tyle tego do wyboru że człowiek głupieje i nie wie co wybrać, a wiadomo że jak sie zrobi system chce się go mieć jak najdłużej... Mi zależy na prędkości działania, małym obciążeniu aby moja gra Albion Online skorzystała na tym jak najwięcej, a reszta typu internet, youtube to rzecz podstawowa prawie każdego użytkownika. 9 hours ago, klarion said: E8500 + 4 GB Ram . Na takim sprzęcie miałem : Win JG7 ThinPC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LTSB chodził najżwawiej. Tylko niestety windows 10 został mi tutaj odradzony Na aktualnym systemie mi nie zalezy, przecież zawsze moge dociągnąć aktualizacje, w dzisiejszej dobie internetu to nie kłopot a chwila roboty, nawet gdyby miało potrwać to dłużej uważam że warto bo nie robi się codziennie systemu
VACek Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Matharnus napisał: Tylko niestety windows 10 został mi tutaj odradzony Na aktualnym systemie mi nie zalezy, przecież zawsze moge dociągnąć aktualizacje, w dzisiejszej dobie internetu to nie kłopot a chwila roboty, nawet gdyby miało potrwać to dłużej uważam że warto bo nie robi się codziennie systemu Ja mam Laptop z 3 gen intela i PC na FX i na obu sprzętach mam win 8.1 z wyłączonym Windows Update
Matharnus Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Tak, wiem, można i tak, jednak chyba 10 na moj sprzęt będzie za ciężki, zdecydowałem się na ten, wydaje się najbardziej ok . Mam nadzieje że się nie zawiodę i podziała długi czas bez kombinacji
Rekomendowane odpowiedzi