Widzior Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 FxJerzy, jak te 16GB HyperX Predator 3333 za 469zł są na B-Die Samsunga, to ja jestem święty Mikołaj. Nie ma takich głupich, żeby taki ram w tej cenie sprzedawać. Może stara wersja była, podobnie jak było z Corsair Vengeance, ale zapewne cena też była odpowiednia. EDIT: sprawdziłem i prawdopodobnie są na SK Hynix CJR, niemniej są na liście kompatybilności do mojej starej B350 (ale tylko wersja 2x16GB, kości dwustronne) i niby chodzą na 3333MHz! A mnie też pokusiło na Corsairy i max to 3066 mogę wycisnąć. Ale jak autor tematu na najnowszym BIOSie dalej będzie miał problemy z tymi Aegisami, to niech się nawet nie zastanawia tylko wymienia na te HyperX, bo są na pewno bardziej kompatybilne z Ryzenem. Cytuj
Dirox2 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 @Widzior Podziękował Ram przełożyłem ustawiłem jeszcze raz na nowo Ram 1,35V 2933 Mhz i mem test bezbłędny na razie jest git Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 No i fajnie, czyli co? BIOS miałeś najnowszy i przełożenie do banków 2 i 4 pomogło? Mimo wszystko szkoda, że tych HyperX nie wziąłeś, może nawet 3333MHz byś miał, a 3200 to raczej bankowo. Tak wynika z komentarzy na morele. Z drugiej strony może te twoje Aegisy też pójdą na 3200, zawsze możesz się pobawić, jak jeszcze nie masz dość Cytuj
FxJerzy Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest spora szansa że trafi na B-DIE ale nie są te kingstony wypuszczone tylko i wyłącznie na B-DIE. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2019 13 godzin temu, Dirox2 napisał: Ram przełożyłem ustawiłem jeszcze raz na nowo Ram 1,35V 2933 Mhz i mem test bezbłędny na razie jest git Czyli pracuje na standardowych parametrach gwarantowanych przez producenta płyty. Nikt nie daje pewności czy gwarancji, że powyżej tych wartości będzie pracować stabilnie, a na dodatek mamy do czynienia z kapryśnym pod tym względem Ryzenem. Tu jednak chipy Intela mają nadal sporą przewagę. Oferują już możliwość korzystania z pamięci taktowanych ok 4500MHz. Jeszcze lepiej spisywałyby się pamięci pracujące przy tym taktowaniu z napięciem 1,2V. 2933MHz przy 1,35V wskazuje na przeciętną jakość tych kości lub kiepskie możliwości płyty/chipsetu. Również opóźnienia są przeciętne. To wszystko powoduje, aby zadać pytanie - przy jakim napięciu i opóźnieniach te pamięci pracowałyby stabilnie z taktowaniem 3200MHz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi