Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Witam Frizy Ekranu Od ośmiu dni posiadam taką specyfikacje niestety okazało się że dzisiaj po przeprowadzeniu mem test wykryto błędy poszedł zwrot na ram i teraz muszę wybrać nowy Ram pod ryzena min 16GB 2933Mhz najlepiej 3000mhz lub 3200mhz polecicie coś na już budżet 500 zł zastanawiałem się nad tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Specyfikacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Karta Graficzna GTX 1070 Gigabyte G1 Gaming [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Po pierwsze, to się nie ustawia 3000 dla Ryzena, bo to nie ma sensu, tylko jak już 2933. Po drugie, lepiej nie używać gotowych trybów XMP, tylko wszystko ustawić ręcznie. Po trzecie, pamięci raczej były dobre, a błędy wywalał kontroler pamięci w procesorze. Po czwarte, jest takie coś jak lista kompatybilności pamięci na stronie producenta płyty głównej. Po piąte, jak chcesz pewniaki, to trzeba kupić drogie pamięci na czipach Samsung B-Die, np. G.Skill FlareX. Po szóste, aktualizacja BIOSu przede wszystkim. Po siódme, polecam ten programik do ogarnięcia, jakie ramy na jakich ustawieniach powinny chodzić - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 on nie był na xmp to tylko tak w programie pokazuje dziwnie profil jest off Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 A włożyłeś ramy tak jak instrukcja nakazuje? W 2gi i 4ty slot od CPU? I skoro nie było włączonego trybu XMP, to napisz chociaż, na jakich ustawieniach pamięć testowałeś (częstotliwość, napięcie, timingi). Ogólnie to nie ma prawa być problemu z jakimkolwiek RAMem pod Ryzeny 2xxx, żeby nie poszły minimum na 2933. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Zdajesz sobie sprawę ze znanych problemów Ryzenów z wysoko taktowanymi pamięciami? To tak hipotetycznie. Możliwości płyty: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czyli pewna obsługa 2933MHz, a 3200 to już przetaktowanie, którego producent nie gwarantuje. Przetestowane pamięci przez producenta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zauważ, że tylko pamięci nisko taktowane pracują w 4 slotach. Te wyżej tylko 2 sloty lub nawet 1. Jak chcesz 16GB, to kup 2 kości po 8GB. Cytuj
Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 być może tu jest problem bo mam 1 i 3 od strony cpu Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 No i masz, to są efekty olewania czytania instrukcji. A Wiktorynek nie przesadzaj, 2933 to jest norma już w Ryzenach nawet 1gen i Hynixach, ludzie na Ryzach 2xxx na ogól lecą na 3000+ bez problemów. Dirox2, przeczytaj mój post wcześniejszy, bo go edytowałem (na jakich ustawieniach ram testowałeś). Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 No masz taktowanie 2933MHz. Teraz, Widzior napisał: nie przesadzaj, 2933 to jest norma już w Ryzenach nawet 1gen i Hynixach, ludzie na Ryzach 2xxx na ogól lecą na 3000+ bez problemów Też napisałem o normie i o tym co gwarantuje producent. Cytuj
Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 ogólnie wyłączyłem xmp i zmieniałem tylko napięcie 1,35V 1,30V 1,28V aktualne napięcie Ogólnie frizy są teraz rzadziej dzisiaj miałem tylko jeden Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 57 minut temu, wiktorynek napisał: No masz taktowanie 2933MHz A widać też edytował posta, bo wcześniej nie było zrzutu z CPU-Z. Widzę timingi wysokie, bezpieczne, nie powinny robić problemów. Ja mam na 2933 timingi 14-16-16-32 na Hynixach, i to na Ryżu 1gen. Musiałbyś sprawdzić Thaiphoon'em, jakie konkretnie kości masz w tym ramie, ja mam lipne Hynix MFR. Hmm zjechałeś z napięciem i jest lepiej? Mega dziwne. ja mam ręcznie 1,36V ustawione, a napięcie SoC 1,025V. I jeszcze jedno - kupuj tylko ram w wersji 2 kości, a nie 4, i jednostronne, Ryzeny nie lubią dwustronnych. Polecam też to poczytać, czasem przestawienie opcji GearDownMode i BankGroupSwap poprawia stabilność przy ustawieniu Command Rate na 1 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 5 minut temu, Dirox2 napisał: Kości to Hynix Tyle to też wiem, ale jakie? AFR, MFR, CJR? I dałeś trochę ciała z tymi Aegis'ami, na Ryzenach dobre opinie mają Ripjaws'y. Chipsy sprawdzisz programem Thaiphoon Burner, tylko uważaj i za dużo tam nie klikaj. Cytuj
Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 10 minut temu, Widzior napisał: A widać też edytował posta, bo wcześniej nie było zrzutu z CPU-Z. Widzę timingi wysokie, bezpieczne, nie powinny robić problemów. Ja mam na 2933 timingi 14-16-16-32 na Hynixach, i to na Ryżu 1gen. Musiałbyś sprawdzić Thaiphoon'em, jakie konkretnie kości masz w tym ramie, ja mam lipne Hynix MFR. A mam takie pytanko do wymiany czy mogą zostać bo z tego co mówisz to błąd z a błędy wywalał kontroler pamięci w procesorze. Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Lepiej wymień na Ripjaw, bo to jest najpewniej obustronna wina, kontroler nie lubi się z tymi kośćmi i tyle. Cytuj
Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Czyli masz AFR, lepsze niż moje MFR, i jednostronne hehe to już całkiem nie rozumiem. Na 2933 powinny śmigać na 14-16-16-34 bez problemu na 1,35V, a na domyślnych 16-18-18-38 już całkiem. Ale to ustawienie z CPU-Z to jakiś dziwne timingi ci poustawiał, coś nie tak jest z tym auto u ciebie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Też mi się od razu w oczy rzuciły te wysokie opóźnienia, które już całkiem nie powinny powodować problemu. A może, to nie kości są winne? Trzeba by podmienić na inne. A jak na 1 kości działa? Cytuj
Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 no właśnie jeszcze raz ustawie na 1,35 a i zmienie kolejność na 2 i 4 od lprocka Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Kolejność zmień przede wszystkim, tylko wyłącz zasilacz MECHANICZNIE i odczekaj chwilę. I jak mówi Wiki, sprawdź też na jednej kości ewentualnie, może dual channel coś się krzaczy. Cytuj
Dirox2 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 na jednej nie sprawdzałem mam go 8 dni Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Coś czuję, że problemy robił tryb dual channel przez niewłaściwe obsadzenie banków. Nie wiem dokładnie dlaczego, ale kładzie się na to duży nacisk, żeby zaczynać od banków 2 i 4. Gdyby na 1 kości wszystko było OK, to już mielibyśmy jakieś wnioski. A druga sprawa, że płyty czasem ustawiają jakieś chore wartości na Auto, dlatego ja najważniejsze rzeczy wpisuję ręcznie, szczególnie napięcia i timingi. EDIT: heh przeczytaj pierwszy komentarz, inna płyta, ale zasada ta sama. Te kości chodziły gościowy stabilnie tylko na 2800, dopiero najnowszy BIOS i jest 3000. O tym chyba nikt tu nie napisał z rozpędu, AKTUALIZACJA BIOSu przede wszystkim. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Żyję w przekonaniu, że w dzisiejszych czasach ludzie aktualizują bios regularnie. A jeśli tego nie robią, to są sami sobie winni. Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Ja sam jestem zdziwiony, że o tym od razu nie pomyślałem, edytowałem już pierwszy post dla potomnych I z tych komentarzy na morele dot. tych kości jasno wynika, że dopiero na najnowszym BIOSie z AGESA 1.0.0.6 te kości chodzą na 2933/3000. I raczej tu będzie problem. Wiesz z jakimi BIOSami płyty sprzedają, jakby je od wojny w piwnicy trzymali. Cytuj
kamiloxf Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 14 minut temu, wiktorynek napisał: Żyję w przekonaniu, że w dzisiejszych czasach ludzie aktualizują bios regularnie. A jeśli tego nie robią, to są sami sobie winni. Dirox2 bios ma aktualny Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 2 minuty temu, kamiloxf napisał: Dirox2 bios ma aktualny A czy ja gdzieś napisałem, że nie? Ja mam to gdzieś czy ma czy nie ma, nie moja sprawa. Posumowałem wypowiedź kolegi @Widzior i tak ogólnie dla potomnych. kamiloxf lubi to Cytuj
bison616 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Podstawowa sprawa, jak chcesz mieć ustawione szybkie pamięci na ryzenach to aktualny BIOS jest przymusowy. Cytuj
FxJerzy Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - te masz na kościach B-DIE. Cytat Gigabyte B450 AORUS ELITE Było kupić Tomahawka od MSI. Cytuj
Mr.T Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wczoraj byl;a promocja za 560zł chyba Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 1 godzinę temu, Mr.T napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wczoraj byl;a promocja za 560zł chyba Dziś już nie ma Janusze wykupili Cytuj
FxJerzy Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Kto by tam kupował do Ryzena kości poniżej 3200Mhz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi