Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z komputerem HP, który dostał syn na komunię. Niestety sprzęt jest kiepski. Gry, które syn używa, raptem dwie na krzyż, które też nie są najnowsze nie chcą się nawet zainstalować. Obecnie komputer stoi i się kurzy, a syn używa naszego starego laptopa. Mam pytanie, czy da coś zmiana systemu z Windows 10 na 7? Czy sterowniki z Windows 10 zadziałają na 7? Wiem, że może to i głupie pytania, ale chcę jakoś ożywić ten komputer, tylko nie wiem jak. Zdjęcia przedstawiają specyfikację techniczną komputera. d62a1dccecbcaa25d8065ce0e7ea100f.jpg9f6fe5e476292dc7c2f2f643e28b0d56.jpge9f55cad732720e9e9eb03579220b016.jpg

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Komputer do sprzedania.

Oficjalnie wspiera tylko Windows 10

Konfiguracja tego laptopa hmm nie powala, do grania tym bardziej.

Opublikowano

No tak. Widziałam masę tego sprzętu na Allegro. Po 600, 700 zł. Niestety to prezent od dziadków, chrzestnej. Nie dociera do nich, że to złom. "Dla dziecka w szkole podstawowej do internetu jest super!" bo tak orzekł fachowiec w postaci sprzedawcy i jego pracodawcy, właściciela sklepu. Syn nie gra w gry jako tako, bo te dwie - Transformers, i Złomek to gry sprzed 10 lat, ale jedna ledwo co chodzi, a druga odpala się do planszy. Nic poza tym. Nic z tym nie da rady zrobić? Słabszy system, Linux? Chociaż do nas, dorosłych?

Opublikowano
27 minut temu, PWojciechowska napisał:

Nic z tym nie da rady zrobić? Słabszy system, Linux? Chociaż do nas, dorosłych?

Od biedy postawił bym tam moda 8.1 bez sklepu itp, a stery 8.1-10 są w miare kompatybilne.

Opublikowano
Teraz, M4T  napisał:

Od biedy postawił bym tam moda 8.1 bez sklepu itp, a stery 8.1-10 są w miare kompatybilne.

No a le do tego potrzeba trochę ogarnięcia z komputerem, UEFI, tworzeniem pendrive z Obraze msystemu itd..

Plus potem zabawa ze sterownikami.

Opublikowano
No a le do tego potrzeba trochę ogarnięcia z komputerem, UEFI, tworzeniem pendrive z Obraze msystemu itd..

Plus potem zabawa ze sterownikami.
Umiem stawiać system i tworzyć botowalnego pendrive'a [emoji6]. Taka ciemna jak tabaka w rogu nie jestem. Kwestia tego co zrobić z tym fantem, bo o sprzedaży mogę zapomnieć, bo i tak teście, a dziadki syna mają wielkie ale, bo co my chcemy.... Przyszłam po poradę jaki system i czy stery będą pasować.

Ze względu na wiek postaw system na nowo, na pewno pomoże.
System jest po przywróceniu ustawień fabrycznych. Ma tylko zainstalowana Operę. Komputer pusty i czysty jak łza.

Opublikowano

System  Win 8.1 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Stery można ogarnąć za pomocą np. Snappy Driver installer - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - wystarczy wersja Lite/sama dociągnie brakujące paczki ze sterownikami/

Zawsze można wrócić na Windows 10 - pobrany ze strony M$

PWojciechowska lubi to
Opublikowano
26 minut temu, m4s napisał:

System  Win 8.1 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Stery można ogarnąć za pomocą np. Snappy Driver installer - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - wystarczy wersja Lite/sama dociągnie brakujące paczki ze sterownikami/

Zawsze można wrócić na Windows 10 - pobrany ze strony M$

Niestety link do systemu nie działa. 

Opublikowano

Tu masz po kolei co klikać z głównej strony aby się tam dostać:

Strona główna / MODYFIKACJE / Modyfikacje - 8.1 / Modyfikacje - A-Team / Win 8.1 Personal System (PS) 2k17

Opublikowano

Ja to widzę trochę inaczej. Z laptopa magicznie nie zrobimy potwora szybkości i nie sprawimy, że gry które obecnie nie odpalają się i zacinają zaczną działać i uruchamiać się oraz płynnie chodzić :)

Jeśli sprzedaż laptopa odpada to Ja bym tego laptopa próbował odratować w taki sposób, że zaniósł bym do kogoś co trochę się zna na rozkręcaniu laptopów i zakupił bym dysk SSD chociażby 120 GB za około 105 zł i należało by zmienić tego HDD który jest obecnie w pojemności 500 GB.  Można oczywiście dać 250 GB SSD, ale wtedy to już trochę więcej niż dopłaty do tego laptopa 105 zł :) Ale moim zdaniem opłaca się dać tutaj SSD mimo wszystko, że reszta parametrów tego laptopa jest tak naprawdę kiepska. Z tego co widzę laptop posiada tylko jeden slot na RAM i jest włożone 4 GB ale gdybym jednak się mylił i przy rozkręceniu go okazało by się, że jest drugi wolny slot na pamięć RAM to dołożył bym drugie 4 GB RAM by zwiększyć do 8 GB. Ale to już by trzeba zweryfikować czy jest chociażby taka opcja i możliwość. Nie mam niestety teraz większej chwilki by poszukać po internecie i zweryfikować samemu.

Na sam koniec wgrał bym na taki dysk SDD 120 GB / 240 GB czystą i najnowszą wersję Windows 10 1809 w 64 bit nagraną na pendrive. Bez żadnego dzielenia na partycje. Taki system wgrany na świeżo od początku uzupełnić o aktualizacje WU, sterowniki, programy i to już według mnie max co można pomyśleć i zrobić z tym laptopem. W modyfikacje systemów i tak samo wersje Win7 / Win 8 / Win 8.1 osobiście bym się nie bawił. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Autorka na razie chce bez inwestycji. 

Jak system będzie śmigał to może skusi się na inwestycje w sprzęt.

Chociaż SSD to ostatnio standard.

Opublikowano

Nie widzę sensu instalowania ingerującego systemu Windows 10 w szczególności 1809. Windows 8.1 PS będzie lepszy w tym przypadku i mniej problemowy. Na razie autorka chce bez inwestycji więc lepiej zmienić system. Tym bardziej, że zmodyfikowany jest w pewnym stopniu lżejszy i laptop będzie miał lżej z takim systemem niż z Win10 1809.
Win7/8.1 > Win 10. Niestety w tym przypadku nowszy nie znaczy lepszy.

nudzija lubi to
Opublikowano

Nie wiem co z tym fantem zrobić. To prezent, do tego na gwarancji, nie chcę dodatkowo w niego inwestować i grzebać w nim. Ciachałabym choć trochę go ożywić. Mam inne komputery w domu, it en nie jest priorytetowy. Sama z mężem kupiłam synowi komputer na komunię, za 3 tysiące, który ma 8 GB ramu i dysk 1TB. Po prostu ten laptop jest kością niezgody między nami, a teściami, i chcemy coś z nim zrobić, aby choć trochę dało się go używać.  

Opublikowano
1 minutę temu, PWojciechowska napisał:

i chcemy coś z nim zrobić, aby choć trochę dało się go używać.

Więc zostaje jedynie wymiana systemu :)

P.S System tylko i wyłącznie 32bit skoro nie chcesz zwiększać ilości RAM

R95K lubi to
Opublikowano

W przypadku jeśli teraz Autorka się nie zdecyduje na SSD to potem będzie potrzebna robota od nowa :) Dlatego ja bym się nie zastanawiał i zrobił to za jednym podejściem. Ostatnio laptopy Asus, HP, Lenovo które widziałem z sklepów za 3000 ZŁ / 3500 ZŁ  z HDD 1 TB chodziły tak tragicznie, że od razu wszystko wywalałem i montowałem SSD z świeżym nowym systemem. Pisząc tragicznie mam na myśli takie czynniki szybkość, czas reakcji, głośność pracy oraz nom stop słyszalna elektronika dysku / mielenie dyskiem na poziomie 90% / 100 % w systemie. Na SSD momentalnie problemy poznikały. Laptop wreszcie pokazał się od tej strony co powinien za taką kwotę jak był. Wcześniej to był złom :)

Wybór należy oczywiście do Autorki, po to każdy z nasz ma tutaj inny punkt widzenia i podejście by osoba potrzebująca pomocy sama zdecydowała co według niej najlepiej się opłaca zrobić.

Opublikowano
Teraz, PWojciechowska napisał:

Ok. Popróbuję, i dam znać co i jak wyszło. Dziękuję za wszystkie porady. Wiem, że na Was koledzy można polegać. Szkoda, że wcześniej nie przyszło mi do głowy, aby tu zajrzeć. 

Polecam ten system 

wersja 32bit , ale przed instalacją przeczytaj dobrze cały temat :)

PWojciechowska lubi to
Opublikowano

Nie ma co żałować na dysk SSD bo zawsze można go wyjąć jakby co.
Sam mam lapka Lenovo S20-30 z podobną specyfikacją który był kupiony z pełną świadomością jako awaryjny lub mobilny.
I tez wymieniłem w nim dysk na SSD
Szału nie ma bo lapek ma tylko sata2 ale i tak różnica jest duża.
Po za tym przy normalnym użytkowaniu Lapek praktycznie się nie grzeje (tylko wtedy kiedy procek wchodzi na 100%)
wiadomo że nie zrobi się na takim sprzęcie za wiele ale do internetu i jako awaryjny jest w sam raz.
Można go Kablem HDMI podłączyć do większego monitora czy telewizora i działa przy znikomym poborze prądu.
Ostatnio też kombinowałem z systemami ale w końcu wylądowała na nim najnowsza 10.

RemixPL1994 lubi to
Opublikowano

Posłuchaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - w końcu ssd za około 100 zł to nie jest duża inwestycja - najpierw poczytaj na tym forum które dyski ssd - tanie -  są warte uwagi.

Jest temat o dyskach ssd.

A potem ten system - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wydaje mi się że to jest minimum by jakoś to działało.

Opublikowano

Tak, tylko powtarzam: nie chcę ingerować w komputer, bo jest na gwarancji. Na razie udało mi się zainstalować system. Działa. Teraz ściągam stery na komputer.

Opublikowano

Potem ciachnij go moim skryptem RemoveSpy w trybie CORE.
Nie aktualizuj przez Windows Update. Wyłącz usługę Windows Update.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ludzie, skończcie już to męczenie buły z tym SSD, to się jakaś chora nowo-moda zrobiła z tego. O ile na win10 przy 150+ procesach to może sporo dawać w czasie pracy systemu, to przy zoptymalizowanym Win7/8.1 nie widzę dużej różnicy poza czasem załadowania systemu, szczególnie na dość dobrym HDD SATA-3. Sam mam w starym lapku HDD SATA-1 o tragicznych transferach, i po wczytaniu systemu działa całkiem spoko. Przeglądarkę, programy do muzyki/filmów/maili odpala 2x dłużej niż na moim domowych PC z SSD, i co to zmienia? Zamiast 1,5sek mam 3-4sek, tragedia normalnie.

A co do tematu, to ten Win8.1 PS będzie idealny na tego lapka, o ile znajdzie się wszystkie drivery. Oczywiście do gier to on się nie nadaje, chyba że w naprawdę stare tytuły, które z kolei mogą nie działać na Win8.1 :)

Opublikowano
2 godziny temu, Widzior napisał:

Ludzie, skończcie już to męczenie buły z tym SSD, to się jakaś chora nowo-moda zrobiła z tego. O ile na win10 przy 150+ procesach to może sporo dawać w czasie pracy systemu, to przy zoptymalizowanym Win7/8.1 nie widzę dużej różnicy poza czasem załadowania systemu, szczególnie na dość dobrym HDD SATA-3. Sam mam w starym lapku HDD SATA-1 o tragicznych transferach, i po wczytaniu systemu działa całkiem spoko. Przeglądarkę, programy do muzyki/filmów/maili odpala 2x dłużej niż na moim domowych PC z SSD, i co to zmienia? Zamiast 1,5sek mam 3-4sek, tragedia normalnie.

Według mnie nie moda, tylko standardy się po prostu zmieniają :) Jeszcze raz się powtórzę. Każdy z nas ma inne podejście, punkt widzenia i rozumowania. Autorka musi sama zdecydować którego z nas posłucha :) Wtedy się okaże czy było warto czy jednak będzie próbować dalej według idei i zasady innej osoby :) Tak było zawsze, jest i będzie dalej. Nie warto byśmy się kłócili między sobą kto ma jedyną słuszną rację.

Btw. Co to gwarancji to faktycznie dziś rzadko wymiana dysku, pamięci, reinstalacja systemu, czyszczenie i otwieranie laptopa itd wiąże się z utratą gwarancji. Ale warto sprawdzić w instrukcji obsługi oraz dopytać bezpośrednio telefonicznie w obsłudze wsparcia / pomocy u producenta :) Jeśli po upewnieniu się wyjdzie, że zmiana dysku to dalej trwająca bez problemu gwarancja to ja bym się nie zastanawiał mając do wyboru laptopa który chodzi źle / tragicznie z HDD, a laptopa co chodzi w miarę OK / przyzwoicie z SSD ;) Pozdrawiam.

Wili lubi to
Opublikowano

Ja na takiego laptopa bym postawił jakiegoś lekkiego linuxa.
Chociażby nawet Lubuntu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@Widzior - jest jeszcze kilka poważnych różnic między SSD, a HDD oprócz czasu uruchamiania:

- czas instalacji programów - minimum 4 x szybciej

- czas instalacji aktualizacji - j.w.

- kopiowanie plików z HDD i na HDD z USB 3.0, który ten laptop posiada - na rynku są szybsze pendrive od tego dysku, nie wspominając o zewnętrznych dyskach SSD(ja już nawet zewnętrzny nie wezmę do ręki HDD) - tu też ok 4 x szybciej.

@PWojciechowska - nic nie zrobisz, oszczędź sobie czasu i nerwów. Ten sprzęt to tragedia, dno i muł totalny. Jestem radykalny i pragmatyczny, więc widzę tylko 3 rozwiązania:

- szybko sprzedać

- kupić dysk SSD

- otworzyć szeroko okno i wziąć mocny zamach

P.S. Ostatnie rozwiązanie ma swoje zalety:

- darmowe

- oszczędza nerwy

- teściom można powiedzieć, że laptopa ukradli

:tooth:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie