marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Godzinę temu, Widzior napisał: Może trafiłeś wysokonapięciową sztukę CPU, i ustawienia AUTO płyty były za niskie. Poza tym zauważyłem już kiedyś (ale nie na wszystkich płytach), że jak linia 12V siada, to ustawienia AUTO Vcore też ciut maleją, tak jakby działało to na zasadzie dzielnika napięcia, a nie pomiaru. Dziwne by to było, gdyby miało działać na tak prymitywnej zasadzie, ale kto tam ich wie. A sprawdzić stan elektrolitów bez wylutowywania można dolutowywując lub podpinając małymi żabkami równolegle dodatkowy dobry kondensator (na czas testu oczywiście). Trochę hardcore, ale często tak robię, i przy zachowaniu ostrożności szybko wiadomo, czy elektrolity są do wymiany. Dzięki za chęci pomocy, wieczorem jeszcze sprawdzę na drugiej płycie. Tyle, że na drugiej płycie taki problem, że jak ją zamontuję w obudowie to nie chce w ogóle się uruchomić tylko wentyle kręcą.. A tak bez montażu śmiga, dziwny przypadek. Cytuj
m4s Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zwiera kołek albo słupek pod płytą?Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 6 minut temu, m4s napisał: Zwiera kołek albo słupek pod płytą? Nieraz widziałem, jak po zmianie płyty z innym rozstawem dziurek ktoś zostawił mosiężny słupek w starym miejscu, i robił zwarcie na płycie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 29 minut temu, marianm64 napisał: na drugiej płycie taki problem, że jak ją zamontuję w obudowie to nie chce w ogóle się uruchomić tylko wentyle kręcą.. A tak bez montażu śmiga, dziwny przypadek. Takie przypadki są znane w tej dziedzinie, zwłaszcza w przypadku starych sprzetów. 2 najbardziej znane mi to: - pierwszy komp po zamknięciu obudowy z lewej strony przestaje działać, system od razu łapie blue screena, a dysk nie jest wykrywany w biosie - po zdjęciu klapy wszystko działa już ponad 10 lat (miał tak od nowości LGA775), wymienione: zasilacz, procesor, pamięć, dysk - bez rezultatu - typowa zagadka z klatką Faradaya - drugi komp od ok 15 lat (LGA478) działa tylko położony na prawy bok (ten przypadłość złapał po kilku latach) - wymienione też różne komponenty - bez rezultatu, ale działa bez zarzutu na prawym boku. P.S. Znam jeszcze kilka przypadków monitorów działających w jednym kompie, a w drugim nie - połączone tym samym gniazdem. Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 2 godziny temu, wiktorynek napisał: Takie przypadki są znane w tej dziedzinie, zwłaszcza w przypadku starych sprzetów. 2 najbardziej znane mi to: - pierwszy komp po zamknięciu obudowy z lewej strony przestaje działać, system od razu łapie blue screena, a dysk nie jest wykrywany w biosie - po zdjęciu klapy wszystko działa już ponad 10 lat (miał tak od nowości LGA775), wymienione: zasilacz, procesor, pamięć, dysk - bez rezultatu - typowa zagadka z klatką Faradaya - drugi komp od ok 15 lat (LGA478) działa tylko położony na prawy bok (ten przypadłość złapał po kilku latach) - wymienione też różne komponenty - bez rezultatu, ale działa bez zarzutu na prawym boku. P.S. Znam jeszcze kilka przypadków monitorów działających w jednym kompie, a w drugim nie - połączone tym samym gniazdem. Także z tego wszystkiego wyszło takie coś, na płycie asus m2n68 plus także na nforce 630a wszystko śmiga bez kombinowania w biosie, napięcie na lini 12v skoczyło z 11.8 na 12.01 w spoczynku i 11.88 pod obciążeniem, także płyta asrocka jest wadliwa. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 I tu jeszcze jedna prawidłowość. Nie było (bo już nie występuje) nic gorszego jak chipset innej firmy niż platforma. nForce, VIA, SIS, to były zakały najgorszego sortu. Intel to tylko chipset Intela, AMD, to tylko chipset AMD. Tak jak obecnie to występuje bez wyjątków. Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 3 godziny temu, m4s napisał: Zwiera kołek albo słupek pod płytą? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka montowana w trzech obudowach, w żadnej się nie uruchamia. Kręcą się tylko wentyle i po chwili gaśnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi