marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Witam, jak ww. Konfig : Asrock N68C-GS-FX AMD Athlon 64 6000+ Windsor GIGABYTE Radeon HD 4870 1GB GDDR5 2x 1gb DDR2 667Mhz SuperTalent Yesico 430w Po zmianie procesora z Athlona 4400+ na 6000+ są randomowe restarty na Win XP a na Win 7 restarty i bsody. Temperatury są ok także wykluczam, pamięci testowane mem testem są ok, dysk jest ok. Nie wiem co jest grane... Cytuj
m4s Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Skoro są bsod-y . To podaj jakie. Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 np. Stop 0X0000000A IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Niektóre odrazu znikają, że nie mogę odczytać... Cytuj
m4s Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Te które znikają są zapisywane w folderze minidumpWysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 W minidump to samo z kodem : Stop 0X0000000A Pamięci podmieniałem na innej, bo ten kod często oznacza problem z pamięcią operacyjną bądź zmianami sprzętowymi. Chyba kupiłem trafionego Athlona, po podmianie na 4400+ nic się nie dzieje, komputer normalnie śmiga.. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 15 minut temu, marianm64 napisał: AMD Athlon 64 6000+ Windsor Athlon 64 X2 6000+ Windsor 3,0GHz - płyta go obsługuje z każdym biosem. Nie zaszkodzi zaktualizować bios do najnowszej wersji - na starym procesorze! Bios zresetowałeś? - najprościej przez wyjęcie baterii na kilkanaście sekund. Czy cokolwiek innego wymieniałeś, zmieniałeś przy okazji wymiany procesora? - dysk, system, zasilacz, pamięć? Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Bios jest najnowszy, aktualizowałem go na 4400+, oczywiście był resetowany przez wyjęcie baterii na jedną minutę. Po za wymianą procka nic nie było ruszane, piszę teraz z 4400+. Albo zasilacz nie wyrabia ? Yesico ma tylko dwie linie 12v ale 14A.. Jeżeli chodzi o systemy, to na czysto XP z płyty walił bsod a z USB poszło, Win 7 normalnie ale przy próbie instalacji sterów czy programów to się krzaczył. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 4 minuty temu, marianm64 napisał: Albo zasilacz nie wyrabia ? Yesico ma tylko dwie linie 12v ale 14A.. Wykluczam na 99,99% 4400 i 6000 mają to samo TDP 89W - pomimo, że faktyczny pobór prądu jest większy tego szybciej taktowanego, to absolutnie nie może mieć wpływu na działanie. Na dodatek Yesico to markowe zasilacze. Cytuj
m4s Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Yesico co to?Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Teraz, m4s napisał: Yesico co to? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Markowy zasilacz, produkowany przez firmę Sirtec. Wysoka półka. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Stawiam na uwalony procesor. Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Teraz, wiktorynek napisał: Stawiam na uwalony procesor. To samo myśle, skoro 4400+ działa ok.. Tyle, że 4870 będzie na nim spowolniony... Hola Hola... Mierzylem napiecia miernikiem, na 12v mam tylko 11.71v, normy tu chyba nie ma.. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 2 minuty temu, marianm64 napisał: na 12v mam tylko 11.71v, normy tu chyba nie ma.. To o niczym nie świadczy. Niemożliwe, aby kilka W faktycznej różnicy między 4400 a 6000 miało wpływ. Dużo więcej prądu bierze karta graficzna. P.S. Jakbyś wymieniał proca, to kup coś pokroju Athlona II X2. Ten Athlon 64 X2, to bardzo stara i słaba już architektura - to był dawno temu pogromca Pentium D. Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Ten komp to miałbyć retro do starszych gierek na XP, ale widzę że lipa... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 54 minuty temu, marianm64 napisał: Asrock N68C-GS-FX Zrób jeszcze jeden test rozwiewający wątpliwości co do zasilacza. Na starym procesorze - wyjmij kartę graficzną i uruchom grafikę zintegrowaną - zainstaluj sterowniki. Podmień procesor. Cytuj
m4s Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Yesico . Sirtec?Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 11 minut temu, wiktorynek napisał: Zrób jeszcze jeden test rozwiewający wątpliwości co do zasilacza. Na starym procesorze - wyjmij kartę graficzną i uruchom grafikę zintegrowaną - zainstaluj sterowniki. Podmień procesor. Może to głupie, ale.. Pamięci z Auto wziąłem na 800Mhz i podbiłem volty z 1.8 na 1.96, komputer o dziwo działa normalnie... Poleciał OCCT, potem furmark, nic się na razie nie dzieje... Trochę zgłupiałem.. Bo podmieniałem pamięci i były problemy.. Nawet 3d marka 03 normalnie przeszedł... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Procek też nastaw manualnie. Auto jest dla ... Zresetowałeś ustawienia biosu i zmieniły się ustawienia pamięci. P.S. A propos - nie masz tam w biosie jakichś ustawień podbijających typu: Turbo, Extreme? Wyłącz to. Zawsze tylko ręczne nastawy, zgodne ze specyfikacją. Tu również mała uwaga - płyty raczej zaniżają napięcia standardowe przy ustawieniach nominalnych, natomiast lubią szybować w zaświaty (czyli podbijać ponad miarę) po OC - na automacie oczywiście. Stara płyta, być może kondensatory już nie trzymają. Analogicznie zasilacz - pewnie ma już z 10 lat. Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Stawiam na ten zasilacz Yesico 430W. Mocniejszy CPU, większy pobór prądu. Sprawdź jak się zachwują napięcia pod obciążeniem, skoro temp są OK, szczególnie na linii +12V. A nie doczytałem, że już mierzyłeś miernikiem. Skoro spada na 11,7V lub niżej, a zasilacz jest stary, to sprawdź stan kondensatorów stabilizujących na wyjściu zasilacza. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Teraz, Widzior napisał: Stawiam na ten zasilacz Yesico 430W. Mocniejszy CPU, większy pobór prądu Ale o ile? Max kilka watów. Athlon 64 X2 + HD4870 ile może brać cała platforma? - na pewno dużo, dużo mniej od mocy zasilacza. Oczywiście zasilacz już stary, więc tak jak wszystko może szwankować. Dovoltował i chodzi. Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 8 minut temu, wiktorynek napisał: Ale o ile? Max kilka watów Ja kiedyś kupiłem CD-ROM i mi cały komp zaczął fiksować, przez tydzień nikt nie wiedział o co chodzi, aż w końcu się okazało, że sprzęt chodził na styk, dodatkowe obciążenie i napięcie na linii 12V spadało do 10,8V. Bez CD-ROMa chodził idealnie. Oczywiście winne były spuchnięte kondensatory w starym zasilaczu, CD-ROMa oddałem do sklepu, a był niewinny m4s lubi to Cytuj
m4s Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Czasem dołożenie kości RAM powoduje że zasilacz nie wyrabia. Miałem tak kilka razy. Czas robi swojeWysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Widzior lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 17 minut temu, m4s napisał: Czasem dołożenie kości RAM powoduje że zasilacz nie wyrabia. Miałem tak kilka razy. Czas robi swoje Dokładnie, to samo opisałem powyżej, tylko zamiast dodatkowego RAMu to był CD-ROM. Niech kolega otworzy zasilacz i sprawdzi stan kondziołków. Ja przez ten czas, zanim zdiagnozowałem przyczynę, ubiłem sobie HDD, bo przy spadku napięcia walił głowicami o talerze i porobiły się bad sektory Stare czasy, ale BSODów skubany nie łapał. m4s lubi to Cytuj
m4s Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Napisaliśmy o takim samym problemie w tym samym czasie.Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Dobra koledzy, sprawa wygląda tak, wysypał się znowu nawet z doładowanym ramem.. Podniosłem tym razem napięcie na CPU z Auto na 1.37. Testuje sie cały czas i jak na razie działa. Napięcie podczas 100% obciążenia to 11.82V Troche i tak mało. Zasilacz jest cały gorący, także widać, zasilacz niedomaga. Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 A to jest duży problem odtworzyć zasilacz i zajrzeć do środka? I będziesz miał jedną opcję wyjaśnioną. Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 1 minutę temu, Widzior napisał: A to jest duży problem odtworzyć zasilacz i zajrzeć do środka? I będziesz miał jedną opcję wyjaśnioną. Właśnie go otworzyłem, nie widać niepokojących wybrzuszeń czy rozlanego elektrolitu.. Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 7 minut temu, marianm64 napisał: Właśnie go otworzyłem, nie widać niepokojących wybrzuszeń czy rozlanego elektrolitu. Czyli mechanicznie jest OK, pewnie zasługa dobrej jakości kondensatorów. Co nie zmienia faktu, że zapewne są już lekko wyschnięte i nie trzymają parametrów (pojemności), dlatego nie trzymają stabilizacji napięcia jak powinny . Niemniej przy 11,7V nie powinno być restartów kompa. m4s lubi to Cytuj
marianm64 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Teraz, Widzior napisał: Czyli mechanicznie jest OK, pewnie zasługa dobrej jakości kondensatorów. Co nie zmienia faktu, że zapewne są już lekko wyschnięte i nie trzymają parametrów (pojemności), dlatego nie trzymają stabilizacji napięcia jak powinny. Niemniej przy 11,7V nie powinno być restartów kompa. Z podniesionym napięciem na CPU jak na razie działa prawidłowo. Mam jeszcze jedno mobo na nForce 630a, ASUS M2N68 PLUS , sprawdzę jeszcze na niej. Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 20 minut temu, marianm64 napisał: Z podniesionym napięciem na CPU jak na razie działa prawidłowo. Może trafiłeś wysokonapięciową sztukę CPU, i ustawienia AUTO płyty były za niskie. Poza tym zauważyłem już kiedyś (ale nie na wszystkich płytach), że jak linia 12V siada, to ustawienia AUTO Vcore też ciut maleją, tak jakby działało to na zasadzie dzielnika napięcia, a nie pomiaru. Dziwne by to było, gdyby miało działać na tak prymitywnej zasadzie, ale kto tam ich wie. A sprawdzić stan elektrolitów bez wylutowywania można dolutowywując lub podpinając małymi żabkami równolegle dodatkowy dobry kondensator (na czas testu oczywiście). Trochę hardcore, ale często tak robię, i przy zachowaniu ostrożności szybko wiadomo, czy elektrolity są do wymiany. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi