Skocz do zawartości

Pomoc w doborze komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co myślicie o tym zestawie ?  chodzi o to zeby chodziło b.dobrze metro i inne nowe gry ktore wyjda.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub zestaw na amd 

Opublikowano

Jeśli chodzi o ram to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dobrze radzi - lepiej 2x4 gb w DUAL  ZAMIAST  1X8 SINGEL.

Pamięci w dual pracują dużo wydajniej. Więc jak radzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - lepiej w tej cenie  -nie sprawdzałem  -  mieć 16 gb. Twoja płyta ma 4 sloty i kiedyś możesz dokupić następne 16 gb i to już będzie wypas na wiele lat.Tylko platforma intel na razie ograniczy cię w przyszłości do i7 8700k.  Na razie - nie wiadomo co intel wymyśli.

Zapomniałem - nowa seria 9xxxx też działa na tych płytach.

Więc na razie to co proponujesz to dobra opcja do dalszej rozbudowy - prócz ramu.

Do dobrego ramu i ilości warto trochę dopłacić.

To cl nie gra tak wielkiej roli a cl mniejsze - dużo niższa  cena.

Jeśli chodzi o taktowanie  - to samo. ZAWSZE LEPIEJ MIEĆ WIĘCEJ RAMU KOSZTEM TAKTOWANIA I CL - OPÓŻNIEN.

Opublikowano

A przy okazji do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - możesz podać linki do tych kości w tych cenach o których mówisz?

Ja znajduję dużo droższe.

Opublikowano

Wymień te ramy, na te: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Da radę pociągnąć je 3200MHz z CL16 1,36V na ryzenie. Z tym MOBO to ostry przerost formy nad treścią w obydwu przypadkach, ale jak chcesz. Dysk ten nic nie da w grach, lepiej kup zwykły ssd na sata 3. Chyba, że prócz gier będziesz programować, stawiać strony czy kleić filmy jak tak to jest ok.

Opublikowano
2 godziny temu, zbigniew59 napisał:

A przy okazji do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - możesz podać linki do tych kości w tych cenach o których mówisz?

Ja znajduję dużo droższe.

tyle że mniejsze taktowanie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Cytat

chodzi o to zeby chodziło b.dobrze metro i inne nowe gry ktore wyjda.

Tylko RTX 2060 a dajesz zwykłą płytę B360 lub B365 jak wyjdą, plus dysk Crucial MX500 500GB (bez HDD) zasilacz od SIlentiumPC i niech się Thermaltake schowa.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 1779zł

Opublikowano
13 godzin temu, FxJerzy napisał:

zasilacz od SIlentiumPC i niech się Thermaltake schowa

Padłem ze śmiechu, SilentiumPC to jest chiński syf mieniący się polską firmą, ich zasilacze, i co ciekawe też Corsairy, mijam szerokim łukiem, i piszę to z doświadczenia. Jak kolega ma kasiorę, niech kupi Seasonic'a, dobrze radzę.

CPU - Intel się błaźni z każdym miesiącem coraz bardziej, teraz to już w sumie wstyd kupić Intela :D Ryzen 5 2600 optymalny wybór. Nowe Ryzen 3000 (7nm) niestety dopiero w połowie roku.

RAM - minimum 2x8GB 3000MHz CL16.

GPU - GTX 2060, ewentualnie poczekać 2 tygodnie na nowe, tańsze GTX 1660ti bez ray tracingu.

MOBO - nie widzę sensu płacić więcej niż 500zł.

Opublikowano
Cytat

Padłem ze śmiechu, SilentiumPC to jest chiński syf mieniący się polską firmą

To nie Modecom ;) W tej cenie jak najbardziej słuszny wybór droższe SeaSonic, Be quiet, VGA (SuperNOVA), Corsair (wyższe serie).

Cytat

Intel się błaźni z każdym miesiącem coraz bardziej, teraz to już w sumie wstyd kupić Intela

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - dokładnie

Rok 2019 rokiem AMD niech tylko Ryzeny 3000 wyjdą, miejmy nadzieje że w Q1 jeszcze.

Dobre kości do Ryzena G.Skill Ripjaws V DDR4 16GB (2x8) 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] / [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@FxJerzy o to m.in. mi chodziło, o regulację napięcia, i komentarz jest zbędny - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Od najgorszego do najlepszego: Chieftec, SilentiumPC, Modecom, Be Quiet i kompletnie miażdżący je Seasonic (choć wiadomo, cena też miażdży). Także nawet Modecom jest tu ciut lepszy od SilentiumPC. Póki działa nie jest zły, ale właśnie tu jest haczyk - bo są awaryjne z powodu lipnego wykonania.

Opublikowano

to dopłać do tego zasilacza.

weź sobie 16GB

Jak już bierzesz płytę za 9 stów,to tylko Taichi

Opublikowano

Dobrze by było dać nawet kiedyś jakieś lepsze chłodzenie do tego Ryzena.

Sprawdź też w innych sklepach,może wyjść taniej.

Opublikowano

Asrock robi teraz naprawdę bardzo dobre płyty główne  no ale jak tak myślisz to ok . tu masz propozycje prawie to samo co  kolega Laguna tylko z płytą MSI  

Obudowa to wiadomo co komu sie podoba byle była dobrze wentylowana i zabezpieczona przed kurzem 

Opublikowano
41 minut temu, bombardier napisał:

mam awersje do plyt asrocka

Od którego roku?

Tak się składa ,że ASrocki najmniej podbijają napiecie,ale są jeszcze inne plusy.

Możesz też do zestawu Roberta dać mocniejszą płytę.

Ty decydujesz,Ty płacisz ja tylko podpowiem sprawdź ceny w innych sklepach(poza komputronikiem)

Jeśli koniecznie ma być komputronik,to jeszcze masz takie płyty.

Opublikowano

@LAGUNA ale z tymi RAMami to poleciałeś w kosmos, Corsair Vengeance 2x8GB 3000MHz - 455zł, wersja 3200MHz - 550zł. I styknie.

Co do płyt, od lat używam MSI, Asrocka mało znam, ale odradzam Gigabyte, bo są zbyt "delikatne" (każdy jeden Gigabyte padał mi po czasie, MSI jeszcze nigdy).

Zasilacz, jeśli modularny, a Seasonic będzie za drogi, to polecam XFX (sam używam od lat, minus za sztywne kable), bo to są konstrukcje na licencji Seasonica:

550W - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]       650W - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co do CPU, to ja polecam zdecydowanie Ryzena, tylko pamiętaj, że AMD nie wspiera Win8/8.1. Stery są do Win7 i Win10.

Opublikowano

....ale odradzam Gigabyte, bo są zbyt "delikatne" (każdy jeden Gigabyte padał mi po czasie, MSI jeszcze nigdy).

a ja tyko Gigabyte i jeszcze nigdy żadnych problemów  , każdy będzie zachwalał to co ma lub używa i tematu nie będzie końca :)

Opublikowano

takie cos wybralem :)

wifi musze miec wiec plyta którą wam pokazałem na początku miała wifi 

Opublikowano
14 godzin temu, bombardier napisał:

takie cos wybralem :)

Może zostać,a co do płyty to jedyna dostępna właśnie ta co pokazałeś na początku.(z modułem wifi)

To są bardzo solidne płyty.

P.S.

Tylko jeśli potrzebujesz musowo takiej płyty,a byłaby możliwość brać osobno samą płytę główną to tutaj będą taniej.

Opublikowano

@LAGUNA, a co ty masz do Corsairów? Każde jedne na Hynixach działają tak samo, trudno ustawić stabilne 3200MHz, jakakolwiek firma by to nie była. I to nie jest wina samych kości, tylko też kontrolera w Ryzenie. A jak chce na Samsungach B-Die, to proszę bardzo, zapłaci x2 za +3% do wydajności w grach i może jakimś cudem ustabilizuje 3466MHz.

Opublikowano
16 godzin temu, bombardier napisał:

ewentualnie z modułem wifi.

17 godzin temu, robert190880 napisał:

ale odradzam Gigabyte, bo są zbyt "delikatne" (każdy jeden Gigabyte padał mi po czasie, MSI jeszcze nigdy).

a ja tyko Gigabyte i jeszcze nigdy żadnych problemów

Dokładnie tak Robert  :)

To że komuś padło,to nie znaczy iż cały zespół ma ich unikać.

Rewelacyjne zasilacze po 700 zł padały ,a gów... działało