AS00 Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Witam Miałbym prośbę o sprawdzenie danych SMART nowo zakupionego dysku HDD. Dysk był kupiony jako zewnętrzny i miał być nowy (podobno jako wymontowany z laptopów, gdzie zastępowano je SSD'kami). Programy diagnostyczne nie pokazują żadnego alertu, ale nie potrafię odczytać znaczenia takich danych, więc dla upewnienia się, że z dyskiem wszystko ok (lub nie) proszę Was o rzucenie okiem na screeny z HD Tune i CrystalDiskInfo. Z góry dziękuję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Błędów nie ma, 31 razy uruchomiony, 8h pracy. Wyjęty po zainstalowaniu fabrycznego systemu. Ustaw w Crystal Disk Info system dziesiętny - z 16 HEX na 10 DEC. AS00 lubi to Cytuj
AS00 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Ok, przestawiłem tę wartość i teraz wygląda to tak jak na załącznikach. Kamień z serca, że błędów nie ma Zastanowiła mnie głównie ta pierwsza wartość: "Liczba błędów odczytu" i ta wartość - bieżący - 71 oraz najgorszy 68. Myślałem, że to tutaj jest coś nie tak, że powinny to być bardziej okrągłe liczby, tak jak w poniższych wartościach. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Hannibal Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2019 W wypadku dysków Seagate parametr 01 należy do kategorii "ten typ tak ma" - jest regułą odczyt różny od standardowego bez błędów. Tak więc w wypadku tego producenta i tych wartości nie ma żadnych powodów do niepokoju. Czyli "błędów nie ma" jak już Panu odpowiedział Pan wiktorynek. PS Tak na marginesie - zawsze, o ile to tylko możliwe, pewniejsze - niż te uzyskane poprzez USB - będą odczyty z dysku podłączonego bezpośrednio do gniazda kontrolera. Oczywiście z powyższym zastrzeżeniem dot. Seagate'ów i 01. AS00 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi