TomOlej Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2018 Laptop ma być głównie używany do pracy biurowej ale mam nadzieję że gry także będą działać płynnie. Moje wymagania: ekran ~15 cali dedykowana karta graficzna dysk ssd ładowarka poprzez gniazdo USB-C (punkt opcjonalny) Zastanawiam się nad wyborem czegoś z AMD, ale czekam na wasze propozycje. Z góry dzięki za pomoc Cytuj
Fotahix Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2018 Dokładnie Ci nie polecę, ale pewnie jakiś MSI wejdzie w grę. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to w tej cenie raczej 1060 nie znajdziesz, prędzej 1050Ti. Sam mam GTX 1050 w lapku od MSI i działa całkiem ok, ale jak grałem w Assassin's Creed Origins to lepiej to szło z dodatkowa podstawką chłodzącą. A jak na laptopa to mam całkiem dobre chłodzenie. Pytanie czy chcesz kupić od razu gotowego laptopa, czy postawić na dobry procesor i kartę graficzną, a z czasem dokupić np kostkę RAMu czy SSD. Jeśli nie to napisz jakiej pojemności SSD Cię interesuje EDIT: No chyba, że postawisz na dobrą kartę graficzną kosztem procesora, wtedy można trochę inaczej pomyśleć o zakupie Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2018 17 minut temu, TomOlej napisał: Zastanawiam się nad wyborem czegoś z AMD Tą myśl odpuść i zapomnij: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A wcześniejsze generacje laptopów z AMD służyły głównie do ogrzewania mieszkania, przy okazji oferując zerową wydajność. Cytuj
TomOlej Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2018 8 godzin temu, Fotahix napisał: Dokładnie Ci nie polecę, ale pewnie jakiś MSI wejdzie w grę. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to w tej cenie raczej 1060 nie znajdziesz, prędzej 1050Ti. Sam mam GTX 1050 w lapku od MSI i działa całkiem ok, ale jak grałem w Assassin's Creed Origins to lepiej to szło z dodatkowa podstawką chłodzącą. A jak na laptopa to mam całkiem dobre chłodzenie. Pytanie czy chcesz kupić od razu gotowego laptopa, czy postawić na dobry procesor i kartę graficzną, a z czasem dokupić np kostkę RAMu czy SSD. Jeśli nie to napisz jakiej pojemności SSD Cię interesuje EDIT: No chyba, że postawisz na dobrą kartę graficzną kosztem procesora, wtedy można trochę inaczej pomyśleć o zakupie 128 gb ssd wystarczy. Cytuj
bunio1 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2018 Witam tak jak linkował @wiktorynek AMD na razie boryka się z problemami które mogą potrwać a i nie wiadomo czy aktualizacja sterowników będzie pozbawiona dalszych problemów. Na systemowy 128 ssd np. M.2 (popatrz na różnicę w cenie 128/240gb) i na dane sdd/hdd sata. W tym budżecie jest wybór spory tylko problem że intel drogi a AMD niedorobiony. Cytuj
Fotahix Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2018 To ja może powiem tak. Ekspertem zdecydowanie nie jestem, dlatego to co napiszę tez trzeba zweryfikować. Jeśli chodzi o firmę laptopa, to nie wiem co jest teraz najlepsze. Z omenami od HP podobno były jakieś problemy, czy to już jest rozwiązane, nie wiem. Ale można w nich spotkać HDD 7200RPM. Mam teraz MSI (jest w opisie pod postem). Nie wiem jaki dokładnie Cię lapek interesuje, ale mogę Ci coś napisać o tej serii, którą mam. Poza kwestiami pierwszorzędnymi, czyli procesorem i kartą graficzną, musisz też pomyśleć o reszcie. Czy będziesz często przenosił laptopa, czy wymagasz jakiejś lepszej matrycy. U siebie mam matrycę TN, ale nie uważam żeby była jakoś bardzo zła. Poza tym przeniosłem się z niższej rozdzielczości na full HD więc mi pasuje. Laptop jest spasowany dobrze, ale plastiki nie są najlepszej jakości, laptop wygina się, szczególnie mocno w pobliżu ekranu. Na klawiaturze pisze się całkiem wygodnie, ale kilka klawiszy ma nietypowy układ, trzeba się do tego przyzwyczaić. A niektóre klawisze można sobie podmienić, tak jak ja to zrobiłem. jest złącze usb C, jest dobre jak na laptopa chłodzenie i dużo miejsca w obudowie. Dźwięk z głośników nie powala, jak to w laptopie, tak samo kamerka. Niemniej jednak jestem dość zadowolony z tego laptopa. Jak widać w opisie dokupiłem do niego dysk SSD na M.2 z kościami MLC i z własnym radiatorem i oczywiście mieści się to w laptopie. Myślę, że dołożenie tego dysku do laptopa wyjdzie na dobre, chociaż niektórzy będą mówić, żeby lepiej wsadzić samsunga. W każdym razie, patrząc na powyższy opis, jeśli taki laptop Ci pasuje, to myślę że warto znaleźć jakąś jego konfigurację z GTX 1050Ti i z jakimś prockiem od intela, mam na myśli i7 z 7 lub 8 generacji, sprawdzić jak wyglądają opcje z SSD i z pamięcią RAM 16gb. Podkreślam, że mogą być lepsze laptopy od tego jeśli chodzi o obudowę, o ekran, czy jakość wykonania. Może ktoś kto obecnie bardziej się tym interesuje powie Ci coś więcej. Ja po prostu z takiego sprzętu korzystam, więc zdecydowałem Ci się go opisać, a co z tym zrobisz, to już Twoja decyzja A i zapomniałem dodać, że żeby wyciągnąć z tego laptopa baterię, trzeba odkręcić dolna klapę. Niektórzy też zwracają na to uwagę, jeśli nie przenoszą za często laptopa, a z baterii korzystają sporadycznie. Cytuj
TomOlej Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 Kupiłem DELL Inspiron 7567 z kartą GTX1050Ti i procesorem i7 7700HQ. niestety ma tylko 8 gb ramu i dysk hybrydowy 1tb. Tutaj mam pytanie jaki dysk ssd kupić i czy warto dokupić ram? Cytuj
Gość Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 Godzinę temu, TomOlej napisał: Kupiłem DELL Inspiron 7567 z kartą GTX1050Ti i procesorem i7 7700HQ. niestety ma tylko 8 gb ramu i dysk hybrydowy 1tb. Tutaj mam pytanie jaki dysk ssd kupić i czy warto dokupić ram? Kolego RAM koniecznie + 8 powinno być ok ( jak Ciebie stać możesz 16 dokupić ) , dysk oczywiście też M.2 z kościami MLC - pojemność 120 GB na system starczy ale lepiej wsadzić od razu 240 GB , wszystko zależy co tam chcesz instalować itd.. A jaki konkretnie dysk to jest tu na forum opisane jakie dyski są dobre a jakich się wystrzegać . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dobrze to podsumowałeś chociaż dziś kupienie laptopa " dobrego " to jak gra w ToTo , kupiłem synowi MSI Predatora za prawie 7 tys i już był na wymianę chłodzenia po trzech miesiącach od wymiany melduje mi że znowu coś nie tak z tym chłodzeniem ! więc loteria jak trafisz na sztukę ok to będziesz zadowolony jak na bubla to będzie na okrągło problem z badziewiem. To już nie ta wytrzymałość podzespołów co 20 lat wstecz , nie ta cyna ( bo ekologia i ołowiu nie dodają do niej ) , plastyki kiepskiej jakości itd... no ale nic na to nie poradzimy idzie postęp !. Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 Jak dla.mnie to ram do 16GB i styknie na dłuższy czas. Natomiast ssd jak największy. Mx500 są w dobrych cenach za 500GB czy 860evo na m.2. Wszystkie gierki instalujesz na ssd i ci się odpalają od kopa, przeładowują i pewnie kilka fps w górę bo ram na textury nie musi czekać więc i jego ilość zaczyna przy 16GB tracić na znaczeniu. Dużej róznicy przy graniu nie odczujesz jeśli dysk bedzie sata, a nie nvme. Ta druga opcja oczywiście lepsza znacznie i często nie wiele droższa. Ekstra płacenie za MLC tylko jak masz za dużo wolnej gotówki. Pojemność nad typem kości zdecydowanie. A polecanie 120gb dysków w dzisiejszych czasach do gejmingowego kompa, ale pchanie 32gb ramu to jak dla mnie jest niepoważne. Cytuj
FxJerzy Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ze względu na serwis (On Site) i wsparcie dla stacji dokujących z Thunderbolt 3 możesz kupić Dell G5. Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] od i7-7700HQ. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2018 3 godziny temu, FxJerzy napisał: Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] od i7-7700HQ. Hmmm... śmiem wątpić, a na upartego i tak marginalnie. Tymczasem 4 gen potrafi zadziwić: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W praktyce temp i throttling zabije wydajność tego i5 8300H i jego wysokie taktowanie w turbo pójdzie się j...ć, a co za tym idzie będzie wąchał smrodek starszych procesorów. Mój i7 4910MQ: Mój i7 4700MQ: Bledziutko Intel, bledziutko. Latka lecą, a wzrostu wydajności za grosz - oczywiście przy tej samej ilości rdzeni i zbliżonym taktowaniu. A jeszcze im nowszy tym bardziej jest wspomagany przez szybszy RAM. P.S. I najważniejsze - i7 7700HQ czyli 7 gen pozwoli na zainstalowanie Win 7 i Win 8.1. Przy 8 gen w laptopach jesteś skazany na Win 10. Cytuj
Fotahix Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2018 W dniu 25.11.2018 o 09:05, TomOlej napisał: Kupiłem DELL Inspiron 7567 z kartą GTX1050Ti i procesorem i7 7700HQ. niestety ma tylko 8 gb ramu i dysk hybrydowy 1tb. Tutaj mam pytanie jaki dysk ssd kupić i czy warto dokupić ram? Dodatkowa kostka koniecznie, sam póki co mam jeszcze 8GB i potrafię to spokojnie zapchać. Niektórzy radzą wymianę tej kości co jest i kupno od razu dwóch lepszych z wyższym taktowaniem i z niższymi opóźnieniami. Ale ja bym jednak zwyczajnie dokupił drugą taka sama kość, bo domyślam się że jest 2400MHZ i CL 17. Jeśli chodzi o SSD najpierw sprawdź jakie prędkości obsługuje Twój laptop jeśli chodzi o te dyski M.2 NVMe. Mój np. może najwyżej wykręcić do 2200 MB/s więc nie warto kupować szybszego (przynajmniej tak mi się wydaje, ale nie wiem jak dokładnie to działa). Przed zakupem warto też poczytać bądź pooglądać jakieś testy jak dysk zachowuje się gdy jest już zapełniony, jakie są prędkości przy kopiowaniu małych plików itd. Jak już mówiłem wcześniej, polecam swój dysk z opisu, który jest na kościach MLC. Na pewno były tez opcje bez radiatora, ale nie wiem jak jest teraz z dostępnością, gdyż wyszła już nowsza wersja tego dysku. Nowsza wersja, która nawiasem mówiąc jest gorsza od starszej. @wiktorynek Czwarta generacja jak dla mnie chyba najbardziej udana. Sam mam jeszcze w domu laptopa chyba z i7 4700MQ. Laptop sponiewierany strasznie, bo padła dedykowana karta graficzna, był zalany i miał wymienianą klawiaturę, obudowa się w jednym miejscu rozpada i przez to czasem sypał BSODami. Ale jak z niego korzystałem, to z procka naprawdę wyciskałem wiele. Aż żal że laptop jest tak bardzo zaniedbany i służy w domu tylko jako maszyna do pisania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi