jiuyng Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 Witam ostatnio komputer zaczął robić mi psikusy i nie wiem gdzie zacząć szukać mianowicie freezuje ekran i koniec trzeba resetować mimo, że grafika używana w 60% i temp 65C chciałbym zarejestrować przy czym jest problem albo go znaleźć jest może jakieś narzędzie, którym to zrobię czy raczej każdy podzespół osobno? Dodam, że komputer raczej nie jest obciążony i wyżyłowany bo idle temp. cpu - 40C gpu 40C a przy 60% load 55C procek 65C grafika. Pewnie czeka mnie reinstal systemu żeby sprawdzić benchmarkiem np. RealBench ale zastanawiam się co mogę zrobić na systemie który już mam pod siebie skonfigurowany żeby wyłapać co jest winowajcą, logowałem z HWInfo temperatury/usage itp i wszystko jak najbardziej w normie ale freezy nadal mam. Dodam, że komputer ma już 5 miesięcy i chodziło wszystko OK teraz coś sie.... Windows 10 nieaktualizowany itp itd.. przy zmianie systemu przetestuje chyba ten od pana sromotnika ;-) Obudowa: Phanteks Enthoo Pro M Tempered Glass Edition Procesor: i7-7700k - 4.2Ghz Płyta Główna: AsRock Z170 Gaming K4 Fatal1ty Grafika: Gigabyte Geforce GTX 1080 WF3 OC 8GB RAM: Corsair 16GB - 2x8GB 3200MHz CL16 Vengance LPX Zasilacz: be quiet! Straight Power 10 600W 80Plus Gold Chłodzenie CPU: Raijintek TISIS Cytuj
iskier Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 Na początek - "Podgląd zdarzeń" - może pokaże jakieś błędy? Cytuj
jiuyng Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 typowo z błędów to nie ma za wiele jedynie to realbench nie mogłem uruchomić na kompie i jest zapis o błędzie Nazwa aplikacji powodującej błąd: gimp-2.8.exe, wersja: 2.8.6.0, sygnatura czasowa: 0x51d58180 Nazwa modułu powodującego błąd: igdrclneo64.dll, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x5aa189d8 Kod wyjątku: 0xc0000005 Przesunięcie błędu: 0x0000000000150638 Identyfikator procesu powodującego błąd: 0xda0 Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d3f75f05ae73c6 Ścieżka aplikacji powodującej błąd: J:\WIN10\RealBench\GIMP\bin\gimp-2.8.exe Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\igdlh64.inf_amd64_fe73d2ebaa05fb95\igdrclneo64.dll Identyfikator raportu: 4f15f280-273c-42ba-9879-bcd3a4b30017 Pełna nazwa pakietu powodującego błąd: Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd: Nazwa aplikacji powodującej błąd: LuxMark-x64.exe, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x5392d759 Nazwa modułu powodującego błąd: igdrclneo64.dll, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x5aa189d8 Kod wyjątku: 0xc0000005 Przesunięcie błędu: 0x0000000000150638 Identyfikator procesu powodującego błąd: 0xbe8 Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d3f75f0daf6f17 Ścieżka aplikacji powodującej błąd: J:\WIN10\RealBench\luxmark\LuxMark-x64.exe Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\igdlh64.inf_amd64_fe73d2ebaa05fb95\igdrclneo64.dll Identyfikator raportu: 58e60385-f1d5-4673-9adf-39a15b8f03eb Pełna nazwa pakietu powodującego błąd: Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd: Nie można uruchomić usługi luafv z powodu następującego błędu: Nastąpiło zablokowanie ładowania sterownika System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania. The driver \Driver\WudfRd failed to load for the device SWD\WPDBUSENUM\{5dad1e7b-2243-11e8-a4ec-7085c20ceedd}#0000000000100000.\ moze faktycznie reinstal systemu zalatwi sprawe.. bo cos sie chyba w systemie powaliło co to oznacza Został osiągnięty maksymalny rozmiar pliku sesji „ReadyBoot”. Z tego powodu zdarzenia mogły zostać utracone (niezarejestrowane) w pliku „C:\Windows\Prefetch\ReadyBoot\ReadyBoot.etl”. Maksymalny rozmiar pliku wynosi obecnie 20971520 B.? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
iskier Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 " typowo z błędów to nie ma za wiele"? Na screenie widzę same błędy i ostrzeżenia. Nie wiadomo gdzie patrzeć, ale ten "krytyczny" może być ważny. EDIT Teraz widzę, to ten o którym pisałeś " System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania. " W takim razie co to za błędy 17:24:58 ? EDIT2 Spróbuj SFC /SCANNOW albo jeszcze ostrożniej SFC /VERIFYONLY Gdy błędów nie ma za wiele to wygląda np. tak jak u mnie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jiuyng Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 zaznaczylem tam zeby pokazywalo bledy (zdarzenia niestandardowe -> zdarzenia administracyjne) tam z lewej strony dlatego widzisz tylko bledy i wazne informacje z menu aplikacji mam bardzo podobnie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zrobilem 3 weryfikacje na 3 zakonczyly się 9% 10% i 10% freezem, co to oznacza? :P) a jezeli chodzi o dziennik [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] od 19:54:35 Zdarzenia inspekcji zostały porzucone w trakcie transportu. 0 Działanie profilu kontenera aplikacji nie powiodło się. Wystąpił błąd 0x800700B7, ponieważ profil nie mógł zarejestrować identyfikatora SID kontenera aplikacji. Działanie profilu kontenera aplikacji nie powiodło się. Wystąpił błąd 0x800700B7, ponieważ profil nie mógł zarejestrować identyfikatora SID kontenera aplikacji. Nie można uruchomić usługi luafv z powodu następującego błędu: Nastąpiło zablokowanie ładowania sterownika Nie można uruchomić usługi CldFlt z powodu następującego błędu: Żądanie nie jest obsługiwane. Usługa iphlpsvc zależy od usługi WinHttpAutoProxySvc, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu: Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia. Usługa NcaSvc zależy od usługi iphlpsvc, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu: Uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się. Windows Hello for Business provisioning will not be launched. Device is AAD joined ( AADJ or DJ++ ): Not Tested User has logged on with AAD credentials: No Windows Hello for Business policy is enabled: Not Tested Local computer meets Windows hello for business hardware requirements: Not Tested User is not connected to the machine via Remote Desktop: Yes User certificate for on premise auth policy is enabled: Not Tested Machine is governed by none policy. See [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] for more details. Nie można zainstalować sterownika drukarki Microsoft XPS Document Writer v4. Kod błędu 0x0, HRESULT 0x80070705. Zobacz dane użytkownika zdarzenia, aby uzyskać informacje o kontekście. Bufor wydruku nie może zregenerować informacji o sterowniku drukarki Microsoft XPS Document Writer v4 dla środowiska Windows x64. Kod błędu systemu Win32: 1797 (0x705). Ten błąd może wystąpić po uaktualnieniu systemu operacyjnego lub utracie danych z dysku twardego. Cytuj
iskier Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 Rozumiem, ale spójrz ile masz błędów i ostrzeżeń w gałęzi "System" w ciągu godziny, a jak to wygląda u mnie za ostatnich 8 godzin. Dlaczego np.: sterownik drukarki nie może się zainstalować? Spróbuj SFC, a jeśli nie da rady, to chyba jednak powtórna instalacja, bo straszny śmietnik ci się zrobił. Chyba, że ktoś inny ma lepszy pomysł. Cytuj
jiuyng Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 sterownik drukarki to jest XPS ktory wyrzucilem sam a ze windows update mam wylaczone to pewnie nie moze pobrac sterow z WU i ma problem ale faktycznie moze skonczyc sie restartem i bedzie lepiej Cytuj
jiuyng Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 dziwna sprawa system sromotnika przy "Instalator zaczyna prace" wiesza mi kompa - może mój SSD jest walnięty? czym wyłapać problem ktoś może pomoże? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 A zainstaluj system na próbę (na Dysku HDD) Cytuj
Gość Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 7 minut temu, LAGUNA napisał: A zainstaluj system na próbę (na Dysku HDD) Jak tutaj bedzie tez problem to zostaje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jiuyng Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 jeszcze odpalę hiren's boot cd i sprawdzę system tamtymi narzędziami tylko dziwi mnie fakt ze nawet w biosie się wywala ( przy instalacji windy ) wskazywałoby na ram / hdd 1 minutę temu, Attendd napisał: Jak tutaj bedzie tez problem to zostaje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak jak piszesz Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Jeszcze sprawdź przy pomocy tego programiku dysk co powie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jiuyng Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 16 minut temu, LAGUNA napisał: Jeszcze sprawdź przy pomocy tego programiku dysk co powie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] skoro SFC w windowsie nie chciało się wykonać - kończyło się freezem przy verify na ~9% a przy scannow 3% to wątpię żeby pozwoliło zrobić coś na systemie ale oczywiście spróbuję dzięki za sugestie. dysk wygląda tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - może dysk się grzeje? bo temp w porównaniu do innych dość duża ale z tego co widzę w internetach to raczej normalna temperatura pracy dysku NVMe jeden z talerzowych [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jiuyng Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 dysk jest zaraz pod grafika czy może się to tak zachowywać gdy dysk sie przegrzewa? tylko żeby w biosie się tak działo to trochę dziwne hwinfo: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na idle. Cytuj
Gość Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 1 minutę temu, jiuyng napisał: dysk jest zaraz pod grafika czy może się to tak zachowywać gdy dysk sie przegrzewa? tylko żeby w biosie się tak działo to trochę dziwne Pokaz zdjęcie tej obudowy nigdy nie widziałem czegoś takiego... Wyłącz pc na 20-30 min i spróbuj zainstalować system w tym czasie sie nie przegrzeje tylko i tak najlepiej będzie zmienić miejsce dysku. Niedopuszczalna sytuacja. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 16 minut temu, jiuyng napisał: dysk jest zaraz pod grafika No z tego widać,że tak jest. https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-gaming-k4-765628/ Daj kartę graficzna w drugi slot dla sprawdzenia. Cytuj
jiuyng Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 no komp byl do tego czasu wylaczony temp spadly ale freezy nadal sa i to nawet na pulpicie i kurde nadal nie wiem o co chodzi cos pana sromotnika windowsa nie moge zainstalować a inny przechodzi etap przygotowań do instalacji.. screen z hwinfo na idle: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak to teraz wyglada temp dysku narazie ~50C wykluczam dysk jeżeli chodzi o temp bo freeza dostałem nawet podczas pisania tego posta zaraz po pierwszym włączeniu... robilem tez testy memtest'em i ram tez jest ok... troche glupieje jedyne co zauważyłem to, że skróty mi się scrashowały (zgubiły powiązania) oraz przy tworzeniu nowego folderu trwa to chwile jakby miał laga system Cytuj
rrroberto Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Odepnij dyski twarde. Sprawdź czy na samym SSD też się sypie komp. Cytuj
jiuyng Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 bede musial reinstal wykonac bo mam powiazania zrobione z hddkami moje dokumenty, tempy itp wiec odrazu mi winda sie sypnie =) spróbowałem i ani instalacja windowsa od sromotnika nie idzie dalej ani sfc /verifyonly tez freezuje szukamy dalej... Cytuj
jiuyng Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 ok pen jest napewno ok na drugim kompie bootuje normalnie i przechodzi do instalacji, wiele wskazuje jednak na dysk zrobić mu secure errase czy jakis test najpierw? sprawdzam teraz gold memory jeszcze pamięci ale puki co 40% i all ok. Chciałbym znaleźć winowajce to bym wiedział co dalej robić. Chyba jeszcze odłączę dysk ssd podłącze jakis hdd i spróbuje na niej zrobić instalacje windowsa Cytuj
jiuyng Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 zabralem sie od rana z tematem i odlaczylem wszystkie dyski i nadal mam zwieche przy instalacji windowsa od sromotnika ;-) co jest na poczatku ladowane ze powoduje zwieche? sa jakies programy do testu procka po za windowsem ? bo jak procek bedzie ok to plyta glowna zostaje Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 To nie koniecznie wina płyty,procesora. Testuj Ram dyski [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] "jeden z talerzowych [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" Tutaj parametr c5-c6 nie wygląda dobrze. Cytat Chyba jeszcze odłączę dysk ssd podłącze jakis hdd i spróbuje na niej zrobić instalacje windowsa Jak masz inny Dysk HDD, to sprawdź na samym Dysku. Cytuj
jiuyng Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 testowalem i memtestem i innymi narzedziami na cpu/gpu/hdd z Hiren's BootCD ta ten dysk gdzie parametr c5-c6 jest slaby to najstarszy dysk który mam pewnie już dolega mu wiek nie wiem czy jestem w stanie czymś go wyciągnąć ale zostawię wiadomość dla potomnych zacząłem rozbierać komputer w celu naprawy gwarancyjnej mało tego to nie tylko windows sromotnika mi się wieszał a każdy przy probie instalacji... zaczynałem się poddawać ale coś mnie pokusiło i po wyciągnięciu kości ramu sprawdziłem jak to wygląda z instalacja systemu i o dziwo poszło o_O potem wsadziłem druga i tez poszło o_O no to bez namysłu podłączyłem wszystko z powrotem i patrzcie proces verifyonly idzie bez freeza wiec albo gdzieś ram zaśniedział albo co nie umiem tego sobie wytłumaczyć ale już działa normalnie... memtest robiłem 5 razy i nic nie wykazał wcześniej wiec raczej nie kości a może sam styk... zobaczymy jak komp trochę pochodzi co z tego będzie. Cytuj
jiuyng Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 do tej pory bez crasha ;-) dziwny jest ten świat;p Cytuj
Widzior Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 Przy takich problemach to pierwsze co robię, to odpinam co się da i wpinam ponownie, zamieniam RAM miejscami, wtykam z inne sloty albo próbuję na jednej kości. Ile razy takie jaja były, bo wtyczka molex zasilająca HDD była "wydygana" i dysk wariował albo sypał BSOD'ami. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 Używanie modyfikowanych systemów na takiej maszynie jest kwintesencją masochizmu w czystej postaci. Cytuj
pawel5428 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 Dokładnie! Ja miałem tak samo.Doszedłem do tego że u mnie winą była kość ram ale może to być właśnie i system. Spróbuj czystego jakiegoś z basewin. Cytuj
jiuyng Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 ale juz wszystko mi działa takk jak działało a jeżeli wiktorynek lubi sklepy, telemetrie i inne zupełnie niepotrzebne gówna bo to dopiero jest masochizm to jego sprawa ;-) ja nie potrzebuje tych wszystkich śmieci które serwuje mi M$ i wole system który jest prosty jak budowa cepa nie ważne jaki będę miał sprzęt, wróciłem do moich ustawień OC komputer nie byl jeszcze wyłączany i ciągle pracuje ;-) Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 4 minuty temu, jiuyng napisał: sklepy, telemetrie i inne zupełnie nie potrzebne gówna Tego można się pozbyć na czystym systemie bez konieczności kastrowania innych komponentów. P.S. "niepotrzebne" Cytuj
jiuyng Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 oczywiście, ale po części robisz to co ja robię instalując system, który ktoś już opracował tak, żeby działał jak najbardziej przyzwoicie jak się da, bo ty wycinając rzeczy które są niepotrzebne robisz dokładnie to samo w większym lub mniejszym stopniu co twórca systemu modyfikowanego :> Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi