Gość Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Witam! Zwracam się z zapytaniem, jaki dysk warto kupić w tym momencie. Słyszałem, że dobrym modelem jest toshiba p300 1TB, jednak wersja 2TB podobno ma jakieś tam dodatkowe technologie. To, na czym mi zależy to żeby takowy dysk miał SATA III (poprzednik miał SATA II) i nie powodował wibracji (poprzednik również to powodował). Właściwie, to najbardziej mi zależy na tym, by dysk powodował możliwie jak najmniejsze wibracje i jak najmniej przenosił je do obudowy, ponieważ dysk zmieniam właśnie z tego powodu (wibracji). Mile widziane również cicha praca samego dysku- głowicy, talerzy itd. Będzie on pracować w parze z ssd Kingstona UV400 120GB. Poprzednik to Hitachi HDS721010CLA332 (jest nawet w sygnaturze). Dysk 1TB na sata II który STRASZNIE wibrował co powodowało ogólny hałas... Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Polecam kupić taki HDD co jest najbardziej wydajny i najbardziej żywotny, a nie coś co jest wolne lub mało żywotne ale za to ciche. Ja u siebie ciszę sobie zapewniłem i mam z HDD 1 TB oraz 2 2TB WD Black dzięki temu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Z tym, że mój dysk HDD znajdowałby się w piwnicy :/ a tam dość mało miejsca... Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Najmniej hałasują 5400 rpm na 2.5 cala takie jakie są montowane w laptopach Są wolniejsze ale też długo żywotne, oczywiście jeśli nie kupimy najgorszego modelu od najgorszego producenta etc. Cytuj
Gość Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Raczej chciałbym coś z 3,5 cala ale pytanie który najlepszy- wd blue, p300 a może jeszcze coś innego? Cytuj
BartAcid Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Zmienic bude na coś z puszek po konserwach, a nie po coli. Grubsza blacha będzie najtrudniejsza i mniej będzie wibracji. Mam p300 i go nie słysze. Do syna będe brał 2tb p300 bo ma dobrą cenę. Cytuj
Gość Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 A jak wygląda proces reklamacji z morele.net? Czy może w jakimś czasie dokonać zwrotu bez podawania przyczyny? Cytuj
Kotecek_PL Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 ja ostatnio zapatruję się na grubą zwierzynę , coś co najmniej o pojemności 2x 6 TB w raid 0 Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 2x6TB w RAID0 nie jest zbyt mądrym rozwiązaniem i raczej mało popularnym. W przypadku awarii jednego dysku można utracić bezpowrotnie max 12TB danych i nie pomoże nawet laboratorium OnTrack. Najbardziej niezawodne dyski HDD od kilku lat to produkty HGST(Hitachi) czyli firmy należącej do WD. Technicznie to są dyski WD, a firma HGST dodaje swoją elektronikę i firmware. Cytuj
Gość Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Czyli dobrym modelem byłby np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?? Cytuj
Gość Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Western Digital porzuca markę HGST http://www.benchmark.pl/aktualnosci/western-digital-porzuca-marke-dyskow-twardych-hgst.html Cytuj
FxJerzy Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 324,05 zł lub mniejszy 1TB. Ole oczywiście warto zamontować na gumkach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi