Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze wi-fi na usb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam że jeszcze nie kupiłem wi-fi na usb do komputera stacjonarnego a potrzebuje więc postanowiłem zrobic temat byscie mi doradzili/pomogli w wyborze owej karty wi-fi na usb pod stacjonarny komputer odrazu zaznaczam że nie chcem odbiornika w stylu pendrive takiego wielgachnego a szukam cos w stylu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tego asusa wyglądu lub w stylu nano odbiornika co do pierwszego dobrze jak by był szybki i 2 pasmowy w standardzie AC i z 2ma lub 3ma antenami poleccie cos ....

Opublikowano

Ja zaproponowałbym Ci tepelinka którego sam używam i jestem z niej naprawdę zadowolony:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

O ile mnie pamięć nie myli to jest też chyba odmiana z obsługą 5 ghz

P.S. Kiedyś była identyczna jak ta do której linka podałem Ci powyżej ale miała obsługę 5 GHz, teraz jej z tego co widzę już niema i zastąpiła ja ta karta:

Opublikowano

@Arizona - żebyśmy się wszyscy dobrze zrozumieli:

- czy to ma być ruter na USB do internetu stacjonarnego?

- czy to ma być ruter na USB ale do internetu mobilnego LTE?

- czy to ma być karta sieciowa do komputera stacjonarnego na USB?

Opublikowano

@wiktorynek tak posiadam też internet stacjonarny i poprostu chciał bym ruter na usb że podłączam instaluje stery i działa ten i ten net 

z racji z tego że w stacjonarce nie posiadam karty wi-fi to tylko zostaje mi wi-fi pod usb

Opublikowano

Arizona strasznie mieszasz.

Masz internet stacjonarny który działa ci w kompie, masz również internet mobilny od jakiegoś operatora komórkowego i czym go odbierasz?

Bo może ty potrzebujesz po prostu tylko kartę sieciową WiFI na USB, a nie router.

Routery mobilne też możesz na USB podpiąć i wtedy nie potrzebujesz już karty sieciowej wifi.

Jak chcesz ten internet mobilny udoistępnić z telefonu to wtedy potrzebujesz właśnie KARTE SIECIOWĄ WIFI NA USB, a nie router.

Opublikowano

NO super, tylko nie używaj słowa router bo to właśnie wprowadza zmęt w całej rozmowie. Potrzebujesz KARTĘ SIECIOWĄ WIFI NA USB.

Podał byś jeszcze jaki na to chcesz przeznaczyć budżet.

Opublikowano

przepraszam mi się popmyliło a co sądzisz o tej karcie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bo wtedy jak mam internet stacjonarny to by móc go odbierać to wtedy z samego wi-fi ? a by potem miec stacjonarny net to wi-fi trzeba odłączać czy to jednoczesnie to i to działa ?

Opublikowano

Wyjaśnijmy jeszcze jedną kwestię.

Internet stacjonarny nazywasz ten co masz podłączony kablem do komputera?

Chcesz pozbyć się kabla i dlatego chcesz kartę WiFI. Jednak dalej bedziesz łączył się z tym samym routerem który udostępnia internet po całym domu?

Kto dostarcza ci internet do domu? (UPC, neostrada, PLUS, T-Mobile)

Opublikowano

neta mam z muitimedi 60 giga a z wi-fi chodzi mi o to żeby stacjonarny miec do kompa a wi-fi odbierać w tv,telefonach itp ale czy się da by razem w stacjonarce wtedy było wi-fi i internet stacjonarny 

Opublikowano

Ale ten modem ma WiFI wbudowane więc się do niego poprostu podłącz. Na naklejce masz nazwę sieci WiFI i hasło dostępowe. KOmputer zostaw na kablu i po sprawie.

Ewentualnie kup sobie swój router z WiFi 2,4GHz i 5GHz i podłącz go do tego modemu od multimedii. Wtedy to on będzie zarządzał połączeniami w domu.

Opublikowano

tak dokładnie obecnie routera nie posiadam

z tym że ja chcem wi-fi zarządadzać z poziomu komputera stacjonarnego dlatego pytam o kartę wi-fi pod usb i zarazem miec ten i ten net 

Opublikowano

Sorry, mój błąd - ten modem ma również wifi.

Masz takie opcje do wyboru:

- zostajesz na tym modemo/ruterze lub kupujesz sobie nowy ruter o większych możliwościach i lepszej jakości

- kupujesz kartę sieciową wifi do komputera, ale nie dziadostwo na USB tylko porządną na PCI-E

Teraz się decyduj co robisz.

P.S. Kolega @BartAcid dobrze ci radził - na komputerze stacjonarnym zostań na kablu, w żaden sposób nie osiągniesz lepszego połączenia po wifi.

Opublikowano

Tam nic nie pozarządzasz. Możesz co najwyżej udostępnić WiFI dla innych urządzeń.

Żeby one miały internet musisz mieć włączony komputer.

Kup sobie swój router i nim wtedy będziesz mógł zarządzać całą siecią w domu. Od tego ile wydasz będzie zależała szybkość i możliwości.

Opublikowano

Jeśli zdecydujesz się na zakup nowego routera to rozważ ten:

Lub ciut lepszy od niego:

Są niezbyt drogie a działają naprawdę dobrze,ja mam tego Archer C8 i naprawdę śmiga aż miło

Tu masz orientacyjne ceny

Archer C8

Archer C9

Opublikowano

Przeczytałem cały temat i nadal nie wiem o co dokładnie chodzi autorowi, masakra ludzie. Tak trudno w kilku zdaniach napisać z sensem, używając właściwych określeń, o co wam chodzi??