Skocz do zawartości

Rośnie średnia cena jaką płacimy za smartfony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rośnie średnia cena jaką płacimy za smartfony. Winny jest temu jeden model - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Popieram  mam 2 szt  Xiaomi Redmi Note 4 3GB RAM/32GB +64GB karta (  żona i ja )  działają bardzo dobrze  co tydzień  aktualizacje MIUI  Polska za te pienądze.

Opublikowano

Tia. iPhone X się pojawił i ceny telefonów zaczęły rosnąć :L większych bredni nie słyszałem od dawna. X ma marną sprzedaż, bo jest wybajerzony na maxa i kupią go w większości Applowi geecy, którzy w dodatku mają kasę.

Ja jakoś nie zauważyłem żeby telefony zdrożały, 600 zł za Siaomi Redmi Note 4 4/64, gdzie rok temu było przeszło 100zl drożej.

Opublikowano

Ja akurat jestem z tych którzy obserwują rynek cen elektroniki od zawsze. To co się dzieje w marketach typu Mediamarkt, Saturn, Expert i Euro AGD przerosło już wszystko.

Odkryłem też wały jakie robi Euro AGD. Połowa sprzętu który jest w sklepie internetowym w realu nie istnieje. Ich podejście do tematu ma na celu jedynie ogłupić ludzi i takowych jak ceneo.pl

Tablety do 400zł w 85% przypadkach istnieją tylko w teorii na www. Sprzęt komputerowy też.

Mówisz smartfony...

Popatrzcie na RAM!  W lutym 2017 płaciłem 219zł za kostkę Goodram Play 8GB DDR4 2400 CL15 w x-kom.pl gdy kupowałem zestaw.

Dzisiaj kupić taniej jak 330-340zł chyba już się nie da. Goodram podniósł ceny gdy tylko weszła seria Iridium. Od razu z 219zł poszły na 319zł.

Gdy poczytacie jednak specyfikację techniczną serii Play i porównacie z Iridium to wychodzi na to że to te same kości ale inna nazwa i radiator.

Za dysk Sandisk Plus 120GB płaciłem w komputroniku rok temu 269zł. Dziś kosztuje 349zł.

Za nową lumię z Phone8 płaciłem 3 lata temu 279zł.  Tablet Lark Ultimate 8i Win z Windows 8 kosztował 219zł. Tablet Kiano Intelect 3G MS kosztował 339zł. Dwa lata temu potrzebowałem jakiegoś szajsu z Androidem

do testów ROMków i APP i nabyłem bez problem NTT702 (1GB/8GB, 7", DualCore, 3G) z Tesco za 149zł.

Laptopy tez były tańsze. Bez problemu można było nabyc jakiegoś budżetowego 13,3-14" z jakimś celeronem za kwoty bliskie 899-999zł (HP seria 200/250, G2/G3).

Poszła elektronika w górę, poszła..

Opublikowano

Nie ma co sugerować się reklamami bo to tylko mydlenie oczu i ogłupianie. Zresztą lepiej chyba moim zdaniem kupować w sprawdzonych internetowych sklepach tj. x-kom itp, bo wielkopowierzchniowe sklepy tj. Mediamarkt, MediaExpert itp muszą zapłacić za wynajem i pracownikom, a sklepy internetowe mają niższe koszty.

Opublikowano

Tego samego zdania jestem. Od dłuższego czasu omijam marketowców. Powód wyżej wymieniony. Kiedyś szukałem tabletów i wszędzie na WWW były. Podano nawet sklepy w których są. Zjździłem całe miasto i usłyszałem jedynie że sprzętu już od xxx czasu nie ma. Kit i tyle. Od tamtej pory tylko komputronik, x-kom i kilku podobnych. Maila piszesz z zapytaniem i max. 24h odpowiadają czy sprzęt naprawdę jest czy nie ma no i różnią się od marketowców tym że jeśli coś na WWW jest to na 100% możesz to wpakować w koszyk, zamówić i odebrać w konkretnym oddziale. Nie ma problemów z dostępnością sprzętu a jak im się asortyment skończy to ucziciwie zapodają że towar CZASOWO NIEDOSTEPNY.  W EuroAGD czy Mediamarkt wszystko jest ale w teorii. Szkoda czasu, paliwa i w ogóle zainteresowania. Oni robią to tylko po to by przyciągnąć uwagę. A nóż pójdziesz do marketu i wyjdziesz z czymś innym jak już zmęczysz się bieganiem.

Opublikowano

Średnia cena 600-700zł. Na bank nówka czy zwrot serwisowy + 3 miesięczna gwara? Sprawdziłeś w autoryzowanym po IMEI historię?

Miałem kumpla w Huawei. Miałem wtedy okazję sprawdzać historię do której wstępu ma mało ludzi. I wiesz co? Szukałem wtedy G620-U20. Na allegro 90% tego modelu to zwroty ... odkupione od serwisów.

Opublikowano

Aaa, jeloń...  Ja "jelońów" w rodzinie to średnio co pół roku mam ale żniwa mi się już skończyły bo się bestie dokształciły. Żniwa miałem w 1999/2000 gdy kuzynki brały aktywacje w Erze na siebie + ode mnie za darmochę Alcatel ONE Touch Club :-)  Bidota nie miała na fony po wtedy w niższych taryfach to takie 199-299 trzeba było dawać...

a ja zawijałem T10s, A1018, T18, potem 3210 itp. itd.

Do dziś mi wypominają...