Skocz do zawartości

Zakup monitora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój 10-cio letni Gateway Full HD 24'' parę dni temu okonał żywota i muszę zacząć rozglądać się za czymś nowym. Chciałbym minimum 27" i nie więcej niż 30" z matrycą VA lub pochodną. Kwota to 1500, a w ostateczności 1700zł. Będzie podłączany do laptopa przez HDMI, głównie będzie wyświetlał obraz statyczny (photoshop, illustrator, obróbka video). Proszę dajcie jakieś rady bo nie siedzę w temacie, od 10-ciu lat nie kupowałem monitora ;)

Przydałaby się też rozdzielczość 2k, ale z tego co czytam to karta Intel HD 4000 mi tego nie obsłuży, są w necie jakieś rozwiązania z wymuszeniem i przejśćiówkami ale wątpię czy to w rzeczywistości zadziała. Ktoś coś wie na ten temat?

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Dzęki! Samsung z 3 linku bardzo mi odpowiada, parametry chyba okej i do tego jest ładny ;) Jest też teraz niezła promocja na prawie taki sam tyko rozdzielczość 2k, To 400zł więcej, ale mieszczę się w granicy cenowej. I tu dylemat czy dołożyć, bo nie wiem czy dobrze wnioskuję że karta Intel HD 4000 i tak mi tego prawidłowo nie wyświetli więc to będzie strata kasy, ale jeśli te sposoby z przejściówkami dadzą radę to niezły deal.

Opublikowano

Naprawdę chcesz zakrzywiony ekran w monitorze? To była porażka Samsunga z tym pomysłem, takie były wnioski po czasie, ale co kto lubi. natomiast jeśli chodzi o VA, to ja polecam zdecydowanie Iiyame na AMVA+, bo cena niska, a jakość i gwarancja dobra (masz 30dni na bad pixele i wymieniają bez gadania metodą door-2-door). 27" z pivotem za 999zł - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja mam taki w wersji 24", jedyny minus to widoczne smużenie na ciemnym tle (są 3 poziomy OverDrive które trochę to niwelują), ale tego już nie przeskoczysz w VA. Za to masz równe podświetlenie, brak srebrzenia i backlight bleeding i zarąbisty czarny jak smoła. Tu masz trochę info o technologii AMVA - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Czytałem o tych Iiyamach i są negatywne opinie że stosowali różne matryce (oznaczali jako rewizja B1, B2 lub B3) i tylko B1 miała czarny jak smoła, a B1 jest już nie produkowana, dlatego odrzuciłem. A co do zakrzywionego to nie wiem jak ma się sprawa z 27", ale pracowałem na dwóch 32", zakrzywionym i prostaku i komfort był na zakrzywionym o wiele wyższy, ale może tu przekątna 32" robiła swoje. Pozostaje mi jeszcze poszukać tej Iiyamy, ale sklepy same nie wiedzą jaką rewizję sprzedają a w odsyłanie nie bardzo chce mi się bawić.

Opublikowano

Jak AMVA to tylko z plusem

Jeśli  tego upolujesz

Pod jakim względem porażka.

Monitor ma być przede wszystkim dla odbiorcy i jemu ma pasować.

a tutaj masz 31 cali

o matrycach

PS.

Nie wiem z jakiej odległości będziesz na nim pracował i to Tobie ma najlepiej odpowiadać,ale wydaje mi się iż te 27 cali jest wystarczające.

Opublikowano

Oczywiście AMVA jak najbardziej, a 31" jednak dla mnie za duży (siedzę o odległości 70cm). Poluję więc na starszą wersję Iiyamy lub zakrzywionego białego samsunga (może wezmę dwa, porównam i jednego zwrócę) Jest trochę materiału o nich w necie więc mam co czytać. Jeszcze pytanie, rozdzielczość tylko Full HD przy 27"  to dobry wybór? Nie podchodzi już czasami pod pixelozę? ;)  Bo na 32" już 1920x1080 jak dla mnie nie nadaje się do użytku.

Opublikowano

(siedzę o odległości 70cm).

rozdzielczość tylko Full HD przy 27"  to dobry wybór? Nie podchodzi już czasami pod pixelozę? 

Raczej żadnej pixelozy nie będzie :)

Poluję więc na starszą wersję Iiyamy lub zakrzywionego białego samsunga (może wezmę dwa, porównam i jednego zwrócę) 

Jeśli masz taką opcję do wybrania,to jak najbardziej porównaj u siebie i wtedy będziesz miał najwiarygodniejsze odczucie u siebie.

Opublikowano

Jak masz do monitora 70cm to 27" maksymalnie przy pracy w Full HD, większy to porażka bez 4K. A co do matryc Iiyamy, to fakt, że B1 były najlepsze, ale szybko zeszły, B2 nie mają wcale gorszych kolorów ani czerni, są tylko ciut wolniejsze, stąd to smużenie, ale za 659zł za 24" to nie wybrzydzałem. Tu masz specs na przykładzie 24" (różnice w response time):

B1 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

B2 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co ciekawe w 27" różnic praktycznie nie ma, i to właśnie B3 jest AMVA+, a B1 ma AMVA.

I powtórzę - dla mnie najważniejsza była gwarancja na zero martwych pixeli, nie każdy to tak chętnie daje albo kombinują, i to przeważyło na korzyść Iiyamy. Ich serwis ma dobrą opinię.

Opublikowano

jeszcze ciekawym monitorem jest ten AOC,z tym że tutaj bardzie dla graczy,niż do Twoich wymogów.

Opublikowano

Dzięki Panowie za pomocne rady!

Tak ,ten AOC typowo gamingowy, po budowie idzie poznać :) no i płaci się pewnie za te 144Hz, których i tak nie uzyskam.

Jest też Iiyama X2783HSU bez "B" w nazwie, to będzie to samo tylko bez pivota?

Opublikowano

Tak

Iiyama X2783HSU-B1

masz na matrycy AMVA+

Opublikowano

Też wziąłem bez pivota, u mnie to było 140zł mniej za 24", już wolę jakąś książkę podłożyć niż tyle dopłacać za głupią sprężynkę :biggrin3: I nie sugeruj się AMVA czy AMVA+, to tylko chwyt marketingowy, serio.

Opublikowano
głównie będzie wyświetlał obraz statyczny (photoshop, illustrator, obróbka video). Proszę dajcie jakieś rady bo nie siedzę w temacie

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - na IPS-ie, nie wiem po co ci te matryce VA? Te maja dobrą czerń.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - na IPS-ie, nie wiem po co ci te matryce VA? Te maja dobrą czerń.

Jak mi powiesz jak na Integrze intela odpalić go w jego rozdzielczości to go rozważę ;) Bo jeśli się nie da to kupując go zapłacę ponad 2X tyle co iiyama za coś czego w 100% nie wykorzystam. I tu jest właśnie ta blokada, że nie rozglądam się za IPS-ami z wyższej półki cenowej. Bo laptop mam dość dobry, dysk SSD, i7, 16gb ram, tylko siedzi tam zwykłe HDMI i integra HD4000   :angry:

Też wziąłem bez pivota

Mógłbyś zmierzyć jaka jest odległość od ekranu do końca tyłu podstawki? 

Opublikowano

Dell... (cwl) kiedyś byłem ich zwolennikiem, długie lata miałem zabytkowego 20,1" Dell 2000FP i był super, teraz je naprawiam i wiem jaka jest ich jakość w EU. Cena x2 za gorszą jakość niż Iiyama. Nie, dziękuję. Poza tym kolega będzie pracował na statycznych obrazach, więc AMVA aż się prosi.

Opublikowano

Dokładnie tak Laguna. I żeby nie było, że jestem jakimś fanboy'em - mój kolega ostatnio sam nie mógł się zdecydować, pojechał do X-KOM'a, pogadał, dali mu 27" Della na IPS i 27" Iiyame na AMVA i powiedzieli, żeby porównał sobie na spokojnie w domu i oddał tego, którego nie chce. Odpaliliśmy je u mnie obok siebie, i nie wiedzieliśmy, czy śmiać się czy płakać nad Dell'em, tragedia, totalnie nierówne podświetlenie, srebrzenie, potworny backlight bleeding i zero czerni. Aha, miał 2 sztuki, bo miał pracować na połączonych obrazach na dwóch monitorach w pozycji pionowej obok siebie, a te Delle mają cienkie ramki i to by mu pasowało. Ale bez mrugnięcia okiem oddał te Delle i zostawił Iiyamę na AMVA. On też pracuje na statycznych obrazach, projektuje jako inż. mechanik, i oczy mu się dużo mniej męczą niż na przekoloryzowanym IPS.

Opublikowano

@alexisonfire

Trzymaj się tego co już wybrałeś,jak nie będzie odpowiadał zawsze masz 30 dni na zwrot bez podania powodu.

PS.

Ja bym mógł polecić Eizo lub Neca,ale to już jest inna bajka monitory w cenie ok 3 tys. :) (poza tematem)

Opublikowano

Tak jest, cały czas obstaje przy AMVA. Byłem dziś w Media Markt i przyjrzałem się zakrzywionemu samsungowi i jakiemuś lenovo 27" i kurcze z bliższej odległości Full HD i 27 to już niestety trochę kanciastość pikseli widać. Tragedii nie ma, trzeba będzie zacisnąć zęby :)

Opublikowano

No ja mam do monitora ze 70cm i wybrałem 24" w FullHD, na 27" już mnie pixeloza drażniła. A co do max odświeżania, to czasami wybór wyjścia wideo robi różnicę, ale nie jestem w tym temacie obcykany.