aro777 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Witam. Zaczne od sprzętu jaki posiadam. Laptop Packard Bell, model: MX67 Procesor: Core 2 DUO 1.83GHz T5600 3gm ram NVIDIA GeForce Go 7400 Problem jest taki, że przy prawie każdym uruchomieniu Windowsa wykorzystanie procesora (podgląd w menadżerze zadań) wynosi równo 15% . Jak się domyślacie nie da rady pracować na tak zamulonym kompie. I możne tak trwać godzinami na tych 15% Ale wystarczy odłączyć zasilacz choćby na sekundę i podpiąć (laptop się nie wyłączy bo na baterii) i procesor zaczyna pracować normalnie! Aż do ponownego uruchomienia systemu. Dodam tylko, że komputer używam od lat, przeszedł już wszystkie możliwe windowsy (łącznie z win8) ale dopiero po aktualizacji na 8.1 coś takiego sie dzieje. Jak to naprawić? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Tu prawdopodobnie występują problemy nie do przeskoczenia. Powiedz mi jakim cudem korzystasz z tego lapka na Win 8.1 skoro nie występują do jego karty graficznej sterowniki? Wsparcie dla GF Go 7400 zakończyło się na Win 7 i nawet jak je dało się zainstalować w trybie zgodności, to będą działać wadliwie na 100%, ale to nie wpływa akurat na problem z wykorzystaniem procesora. Tu spróbuj użyć nowszych sterowników chipsetu ze strony Intela w wersji 9.4: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz przy okazji nowszych sterowników SATA/AHCI 11.7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (exe na samym dole). Najnowsze sterowniki dla Win 7 do Twojej karty: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (nie wiem czy masz system x86 czy x64 bo nie napisałeś) Wątpię, że to coś pomogło - zalecam powrót na Win 7. Cytuj
provectus Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 tam jest bodajże chipset 945 Cytuj
aro777 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Z grafika nie mialem problemow ani na xp ani na win7 ani na win8, ani teraz nawet na win8.1 sterowniki w pelni zainstalowane i zadnych problemow. Mam tą samą wersje ktora mi poleciles, ale na wszelki wypadek sobie sciaglem od ciebie i zainstalowalem. Co to sterownikow chipsetu oraz SATA/AHCI... pobralem je ale proba ilstalacji w obu przypadkach zostaje zatrzymana takim komunikatem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
winclub_team Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Tu chodzi właśnie o stery związane z chipsetem lub grafiką (chociażby narzut, a tutaj może występować już na powłoce graficznej systemu). Wróciłbym do Win8, albo i nawet jakiegoś moda 7. Cytuj
provectus Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 tam wsparcie jest do w7 MAX a ty już w8 wrzucasz.. testowałem na nowszym chipsecie gm965 i wywala bledy, jak sprawdzić? w8 ma index wydajności odpalcie a zobaczycie że wywali ^^ .. Cytuj
aro777 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Win8 na prawde bez problemow dzialał dosc spory czas. Po aktualizacji na 8.1 taki efekt jak opisuje. No ale naprawiam to zawsze odlaczeniem i przylaczeniem zasilacza i wszystko dalej dziala jak nalezy az nie wylacze komputera. Takze... ja uważam że jesli moge naprawic sterowanie procesora odlaczeniem i podlaczeneim zasilacz to jest to gdzies w napieciach procesora (bo na baterii idize inne niz na zasilaczu), przez takie odpiecie i przypiecie odswierzają sie dane zuzycia energii i zaczyna dizalac poprawnie. Takie moje spostrzeżenie. Bo jak inaczej wytlumaczyc to ze przez takie odpiecie i przypiecie komputer dziala poprawnie? Cytuj
provectus Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 plany zasilania to inna kwestia ale mówie, sprzet NIE MA i NIE BEDZIE wspierał w8 i zapomnij o prawidłowej pracy systemu na tym sprzecie, do netu starczy ale to i tak nawet instalując sterowniki od w7 to i tak działa jak na protezie, wieksza rzecz która potrzebuje wiecej mocy cpu i gpu spowoduje niestabilną prace... testowałem Cytuj
aro777 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 moj wspiera zaraz po odlaczeniu i podlaczeniu zasilacza Cytuj
provectus Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 moj wspiera zaraz po odlaczeniu i podlaczeniu zasilacza Cytuj
aro777 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Też tak zareagowałem ale co poradzisz ze dziala? Możesz mi swoje teorie wygłaszać najmądrzejsze ale fizycznie wszystko działa. Wiec praktyki teorią nie pokonasz. Działa a nie powinno! Cud! Swoją drogą cuda są alogiczne, dzieje się tylko możliwe. Cytuj
kapciu75 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Ja mam 8.1 na HP Compaq 6720S. Cudów nie ma ale działa. Jedyny problem jaki mam to wszelkie wideo z netu. Na youtube wideo strasznie się zacina. Ale ten laptop nawet na Viście nie działał zbyt dobrze. Traktuję go jako większy kalkulator. W zastosowaniach typu przeglądanie netu, muzyka i film daje radę.. Cytuj
aro777 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Ale ja sie ze wszystkim zgadzam. Tylko tu nie chodzi o slaby sprzet ktory niewydala bo jest za slaby, tylko o sprzet ktorzy dziala bardzo dobrze jesli tylko jest w pelni wykorzystany, ale z ta usterką ze dopiero po ponownym podpieciu zasilacza. Dlaczego nie od razu? Mi szczegulnie zycia nie utrudnia bo nei problem jest mi wypiac i wpiac, zwlaszcza ze jak raz zapale kompa to caly dzien lata. Bardziej z ciekawosci to pytanie, aczkolwiek milo by bylo jak by ktos znalazł wyjasnienie. Moze i rzeczywiscie kwestia w sterowniku ktory po starcie systemu ma jakis blad co do napiecia, a zaczyna odpowiednia prace po tym "odświerzeniu" napięcia. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 @aro777 - stery chipsetu 9.4... muszą pasować: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] natomiast ze sterami SATA/AHCI jest znana taka sytuacja że wyświetla taki komunikat, że sprzęt nie spełnia minimalnych wamagań - niestety nigdy nie znalazłem rozwiązania, czasem pomaga instalacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - mam nadzieję że masz w biosie ustawione AHCI. Problem z tym zasilaniem to ewidentna sprawa sterowników chipsetu. Cytuj
provectus Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Też tak zareagowałem ale co poradzisz ze dziala? Możesz mi swoje teorie wygłaszać najmądrzejsze ale fizycznie wszystko działa. Wiec praktyki teorią nie pokonasz. Działa a nie powinno! Cud! Swoją drogą cuda są alogiczne, dzieje się tylko możliwe. nie wiesz oczym piszesz, ale laicy tak maja... to ze zaisntalujesz to nie znaczy że all działa prawidłowo, bo zainstalować da sie i tego NIGDY nie negowałem, ale o porpawnosci i współgraniu software z hardware zapomnij... Cytuj
aro777 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 @wiktorynka- może i powinny pasować, ale ten komunikat nie pozwala ich zainstalowac, ale znalazłem sam na tej stronie sterowniki chipsetu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ten udało się zainstalować, jednak nic nie zmienił, wróciłem do tych co miałem (Intel_chipset_8111010). Co do SATA/AHCI tych starszych również nie moge zainstalowac z tego samego powodu. Co do BIOSU i ustawienia AHCI to raczej nie mam tam takiego ustawienia, fotka z biosu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Krotki filmik jak to sie dzieje: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
nemo1960 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 To wygląda że procesor jest zajęty na 100%. Poeksperymentuj z usługą "Zasilanie" włącz "Automatycznie(opóźnione uruchomienie)". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi