XenHol Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 Witam, planuję zakup dysku 1TB i waham się między Toshiba P300 a WD Blue.Przez długi okres czasu najczęściej kupowanym dyskiem był WD Blue a od pewnego czasu w większości sklepów to Toshiba ma znacznik "bestsellera".Różnica w cenie między tymi dyskami jest znikoma.Wiadomo - zależy mi na szybkości oraz niezawodności.Może ktoś z użytkowników posiada któryś z tych dysków i podzieli się opinią oraz wynikami np. z CrystalDiskMark. Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 Ja polecam Toshibę P300. mam taki, słychać tylko jak igła się zatrzymuje po długim "nieużywaniu" go a poza tym ok. Nie jest to bardzo głośne i nie przeszkadza Cytuj
XenHol Opublikowano 13 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 @MARCIN_ZIOMEK czy mógłbyś pokazać wyniki z CrystalDiskMark?Jest wersja portable [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2017 Weż Toshibę P300 jest cichsza Cytuj
Gość Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2017 Proszę o to wyniki mojego WD Blue po troszkę więcej jak dwóch latach użytkowania Parametry itp. W tle odpalony Chrome z załadowaną muzyką z YT ale nie sądzę że miało jakoś obciążać super dysk Cytuj
senior38 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 A ja wybrałbym Hitachi,to chyba najlepsza firma. Cytuj
Miastowy Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Ino Western Digital, ewentualnie Hitachi. A co do Toshiby to uwielbiają się...Psuć jak co. Wiem, ponieważ mi padły dwa dyski Toshiby po dwóch latach od nowości. Cytuj
kamiloxf Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Ja polecam Toshiba p300 Cytuj
kylo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Czy ktoś po dłuższym użytkowaniu dysk P300 lub WD blue mógłby polecić któryś zdania są podzielone ?? Cytuj
Widzior Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Wg mnie Toshiba P300, mam od 3 lat 2TB, jest szybki i cichy. Brat ma WD Blue i mu łożyska zaczynają piszczeć. Ale pamiętaj, że w dzisiejszych czasach HDD to loteria, cokolwiek kupisz. I nikt ci nie da pewności, że jak teraz kupisz ten model, który ja mam, to w środku będzie to samo. Tu masz szybki teścik max transferów: Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Ktokolwiek, cokolwiek będzie kupował, to proszę tylko pamiętać, aby sprawdzić czy dany model HDD nie posiada technologii SMR. Jeśli ktoś się decyduje na WD, to niech przestawi swoje zainteresowania na HGST (Hitachi) - to jest dokładnie to samo co dany odpowiednik WD (HGST został już dawno przejęty przez WD i robią jedną mechanikę), ale HGST robi swoją elektronikę i firmware. Dzięki temu HGST, to najbardziej niezawodny HDD na rynku w każdej kategorii od wielu lat. renatan lubi to Cytuj
kylo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 . może i Chitachi najlepsze:) chociaż mam starocie seagate320 i samsunga500 po 34tyś-h i wciąż pracują post z 2018 r CWestern Digital będzie powoli odchodzić od marki HGST I trudno się temu dziwić, gdy spogląda się naprawdę przystępne ceny serii takich jak P300, Barracuda czy Blue. Jeśli jednak chodzi o niezawodność, to od dawna król jest tylko jeden - HGST. Potwierdzają to zarówno opinie na forach, jak i regularne statystyki publikowane przez BackBlaze. Zgodnie jednak z ostatnim wpisem na blogu firmy Western Digital, która jest właścicielem marki HGST, szykowana jest po sześciu latach funkcjonowania na rynku spora zmiana wizualna. Ma dojść do powolnego rebrandingu, a wszystkie nowo powstałe produkty będą już sygnowane znaczkiem WD. Zmieniony zostanie branding jednej z marek do nich należących. Mowa o legendzie branży i segmentu enterprise, czyli HGST. Od teraz stopniowo kolejne serie produktów będą przemianowywane na WD Zmiany jako pierwsze dotknęły nośników HGST Ultrastar 7K8, które od teraz nazywają się Western Digital Ultrastar DC HC320. Jednak prócz nowej naklejki, w środku to podobno nadal ten sam, sprawdzony sprzęt. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Ten los spotyka już dyski SSD Sandisk, których właścicielem też jest WD i też zaczyna je wypuszczać pod marką WD. Cytuj
kylo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 38 minut temu, Widzior napisał: Wg mnie Toshiba P300, mam od 3 lat 2TB, jest szybki i cichy. Brat ma WD Blue i mu łożyska zaczynają piszczeć. Ale pamiętaj, że w dzisiejszych czasach HDD to loteria, cokolwiek kupisz. I nikt ci nie da pewności, że jak teraz kupisz ten model, który ja mam, to w środku będzie to samo. Tu masz szybki teścik max transferów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] mam model Toshiba dt01aca200 troche starszy od twojego , niższy transwer ale już 71% zajęty u ciebie 16% ale z ilu ......???? ,cichutki to jest zgadza się WD odpuszczam CHITACHI LUB ten P300 [ chociaż w TOSHIBIE p300 testy w necie programem Victoria jakies błedy wykazuje ludziom] . 17 minut temu, wiktorynek napisał: Ten los spotyka już dyski SSD Sandisk, których właścicielem też jest WD i też zaczyna je wypuszczać pod marką WD. Czyli mieszają sprzet naklejając tylko swoje nalepki firmowe Cytuj
kylo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 DLA potomnych modele dysków z technologią SMR: Toshiba: P300 6 TB P300 4 TB DT02 6 TB DT02 4 TB DT02-V 6 TB DT02-V 4 TB L200 2 TB L200 1 TB MQ04 2 TB MQ04 1 TB WD (Western Digital): WD20EFAX (czerwony) WD30EFAX (czerwony) WD40EFAX (czerwony) WD60EFAX (czerwony) WD20EZAZ (niebieski) WD60EZAZ (niebieski) WD10SPZX (niebieski) WD20SPZX (niebieski) WD10SPSX (czarny) Seagate: ST2000DM008 (Barracuda 2 TB) ST4000DM004 (Barracuda 4 TB) ST8000DM004 (Barracuda 8 TB) ST5000DM000 (komputer stacjonarny 5 TB) ST8000AS0003 (Exos 8 TB) ST6000AS0002 (Archiwum v2 6 TB) ST8000AS0002 (Archiwum v2 8 TB) SSD mają QLC i PLC, HDD mają SMR i CMR . Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Pamiętajmy, że Seagate to Samsung. Ta lista będzie się rozrastać. 1 godzinę temu, kylo napisał: SSD mają MLC i TLC QLC i PLC Cytuj
kylo Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2020 Wybór padł jednak na P 3 00 , dysk cichy , nawet szybki przy 60% zajętości Oby wytrzymał jak mój stary Szajsung który ciągle w eksploatacji Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi