Skocz do zawartości

Wymiana dysku Esprimo Mobile

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

fujitsu siemens esprimo mobile v5515 taki oto dorwalam znowu staruszek

chce zmienic dysk na toshiba disk drive mk5055gsxn 500GB hdd2h28 b ul 01 S
I gdy instalator zaczyna prace to w pewnym momencie zawiesza sie,albo restartuje,przy formatowaniu partycji tez
Bios raz widzi ,raz nie
Dysk sprawny jakby kto pytal uaktualnienie biosu nie wchodzi w gre,bo ma ostatni z mozliwych
rece mi opadaja co zrobic..ma ktos pomysl

Pozdrawiam

Acha a jak pod czas instalacji nie widzi partycji to prosi o sterowniki

nie wiem co robic...i skad te np sterowniki

Rozumie...nic z tego :(

Opublikowano

Naz innym kompie sprawdzałeś dysk? Albo problem z elektroniką dysku albo z kontrolerem na płycie. Jakiś inny dysk możesz na chwilę załatwić na sprawdzenie czy w lapku będzie działał poprawnie?

Opublikowano

Witam

Odpowiadam dosc pozno,bo nie mialam czasu..nauka itp

Ten dysk dziala na innym kompie,a nawet na 2 innych

na obecnym laptopie dziala jedynie dysk ktory wraz z nim dostalam 

Z 8 razy probowalam zainstalowac i nic

Wyjmowalam bateryjke,wyjmowalam dysk,odpalalam kompa,potem wkladalam dysk i go widzial i nagle w trakcie

kopiowania plikow CIACH i zawieszalo sie wszystko ..odpalam kolejny raz i podczas instalacji Windowsa przy wyborze partycji

nie ma sladu po dysku tzn partycjach do wyboru

Odswiezam kilkanascie razy i nic chociaz raz po odswiezaniu pokazalo partycje i jak wyzej podczas instalacji znowu echo

Przyznam ze zalezy mi na tej wymianie bo to dobry laptop na przechowanie moich arkuszy,mam kieszen ale to nie to

Opublikowano

Magiczna sztuczka, wsadź ten dysk do innego pc laptopa i zainstaluj na nim system najlepiej w10.

Gdy po "Kończeniu Instalacji" (screen poniżej) laptop/PC uruchomi się ponownie to go wyłącz i przełóż dysk do w/w laptopa i go uruchom.

Jeśli pierwsza konfiguracja przebiegnie prawidłowo to po testuj ten dysk w tym lapku.

vista-11-96c27a2ed8ad938f4668d47,750,470

Opublikowano

V5515 nie obsługuje dysków większych niż 250GB. 

Ogarnij 250GB od kogoś na sprawdzenie, raczej obstawiam to co napisałem. Miałem dwa Fujitsu wieki temu i miałem w V5515 właśnie problem z odczytem 320GB, więc nie ma co mówić o 500.

Opublikowano

Zmiana konfiguracji - zrób twardy reset. W biosie ustaw na domyślne, zapisz ustawienia i wyłącz laptopa. Odłącz baterię, odłącz zasilacz. Przyciśnij kilka razy klawisz włączenia, w tym raz przytrzymaj 20-25 sekund. Podłącz zasilacz, bez baterii i uruchom laptopa. Sprawdź czy wykrywa dysk. Wyłącz i podłącz baterię.

Magiczna sztuczka, wsadź ten dysk do innego pc laptopa i zainstaluj na nim system najlepiej w10.

Gdy po "Kończeniu Instalacji" (screen poniżej) laptop/PC uruchomi się ponownie to go wyłącz i przełóż dysk do w/w laptopa i go uruchom.

Ta sztuczka udaje się już od Visty jeśli dany sprzęt obsługuje Vistę czy każdy kolejny nowszy system. Na 99% udaje się nawet całkiem zainstalować system od Visty wzwyż i przełożyć system. System musi być instalowany offline, aby przypadkiem nie pobrało jakichś aktualizacji czy sterowników. Nie można instalować żadnych sterowników! Po przełożeniu dysku przy starcie pomieli trochę i zrestartuje się może nawet kilka razy - wykrywa nowe urządzenia.

Uwaga - ustawienia AHCI, IDE muszą być takie same. Bez tego nie ruszy na 100%

Opublikowano

Pomyślał ktoś o zworce na dysku? ;)

Niektóre starsze płyty obsługujące tylko SATA I miały podobne problemy z dyskami SATA II, dlatego dyski te miewały 4 piny i zworkę.

Ze zworką dysk pracował w standardzie 1,5 Gbps (SATA I), a bez niej działał jako SATA II. Pytanie do autorki - czy dysk ma jakieś piny, na które można założyć zworkę?

OK, znalazłem. Ma piny. Teraz kwestia tego, czy jest na nich zworka.

Znalazłem coś takiego:

Screenshot_20170813-132954.png

Opublikowano

WITAM

ojejejeje ale odpowiedzi..to miłe:)

Odpowiem szybciutko..zadziałała metoda z wkretakiem  z serwisu samochodow ciezarowych :D

Czyli zalozenie zworki,wszystkie inne z powyzszych nie zdaly egzaminu ..przykro mi,nie mniej Chlopaki nalezy sie porzadna zgrzewa rozrzedzonego chmielu i to z goloneczka :D

wirtualnie punkciki i Podziekowania dla Wszystkich i każdemu z osobna.

Bardzo dziekuje i serdecznie Was pozdrawiam :)

V5515 nie obsługuje dysków większych niż 250GB. 

Ogarnij 250GB od kogoś na sprawdzenie, raczej obstawiam to co napisałem. Miałem dwa Fujitsu wieki temu i miałem w V5515 właśnie problem z odczytem 320GB, więc nie ma co mówić o 500.

zgadza sie ale zworka zalatwila sprawe :)Dziekuje :)

@Offtop

Wkrętak z serwisu samochodów ciężarowych? :E

nie ma jak to dobry Star 20 do dysku  :lol:

To specjalny wkrętak do zworek. ;)

@marqku zworka powinna być założona tak jak na rysunku.

zgadza sie i..dziala

Opublikowano

Laptop FUJITSU SIEMENS ESPRIMO Mobile V5505 miał fabryczne oprogramowanie VISTA.

Więc nie jest aż tak bardzo stary. Ma kontroler SATA1 i kupiłem do niego dysk WD 1 TB SATA3. Przez USB Windows XP go cały widzi i dobrze pracuje. Natomiast Kontroler SATA1 wogóle go nie widzi i podobnie instalator XP.

Wyżej jest napisane, że trzeba założyć zworkę, ale czy to dotyczy też dysku WD? Piny na nim też są i takie oznaczenie jak na zdjęciach. A więc oznaczenie mniej czytelne jak na powyższych zdjęciach. Taka zworka musi być mniejsza niż przy dyskach 3,5'. Więc skąd ją wziąć?

Bardzo proszę o odpowiedź.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
W dniu 22.07.2019 o 07:46, P1O napisał:

Na dwa "drugie". :)

Liczę na  Pana odpowiedź na powyższe moje zapytanie ze szczegółami - Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
10 godzin temu, laryflinta napisał:

Pierwsze co bym zrobił to sprawdził dokładnie dysk Jeżeli chodził na xp a na innym systemie sie wysypuje Sprawdziłbym wyzerowałbym.

Co do dysku, to jest fabrycznie nowy, wyjęty z nowego laptopa. Ma kilknaście godzin pracy i około 20 uruchomień i jako dodatkowy do USB jest bez zastrzeżeń.

Opublikowano
5 godzin temu, m4s napisał:

No masz przecież na zdjęciu zaznaczone !

W laptopie pierwszy raz wymieniam dysk. A dysk prezetowany jest fabrycznie nowy. Więc chcę mieć pewność w tym co robię. Na zdjęciach wyżej zmieszczonych jest wyraźny opis odnośnie tych czterech pinów. Na moim na spodzie jest tylko tyle co na zamieszczonym przez mnie zdjęciu. W dodatku jak się pytałem w serwisie, to mi powiedziano, że te piny są dla serwisu do awaryjnego odzysku danych. Może i łatwiej odzyskać dane, jak dysk pracuje jako SATA1. Ale w internecie niewiele o tym jest napisane. Więc dlatego pytam i proszę o zrozumienie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Przecież masz zworkę na pinie 3 i 4 opisaną jako limit to 1,5Gb/s

Oznacza to SATA 1

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
19 godzin temu, m4s napisał:

Przecież masz zworkę na pinie 3 i 4 opisaną jako limit to 1,5Gb/s

Oznacza to SATA 1

Na moim dysku WD 1TB jest samo oznaczenie graficzne. Pytanie, czy o to samo chodzi?

Opublikowano
8 godzin temu, P1O napisał:

Przepraszam... co jest na drugim zdjęciu? ...bo ja widzę tu fragment płytki drukowanej. 

Na drugim moim zdjęciu jest fragment dysku WD 1TB ze spodu dysku, tak właśnie na nim są oznaczone te omawiane 4 piny i tylko tak bez dodatkowych wyjaśnień jak w przypadku na Pana zdjęciach. Zworki te tradycyjne z dysków 3,5` są za długie, za grube i za szerokie. Na płytach głównych wielkość jest ta sama co na dyskach 3,5`. A na siłę wpychać na fabrycznie nowym dysku, to trochę nie tak. W serwisach w moim mieście Zamościu mają też tylko takie jak do dysków 3,5`.

Opublikowano

Jeśli znajduję się w sytuacji, kiedy nie mam właściwej zworki, a jest potrzebna na gwałt, to zaginam delikatnie piny tak, by napierały na siebie. Nie jest to porada, tylko opis "jak ja to robię". 

Właściwą zworkę mogę wysłać pocztą w cenie koperty i przesyłki. 

Opublikowano
W dniu 5.08.2019 o 09:26, P1O napisał:

Jeśli znajduję się w sytuacji, kiedy nie mam właściwej zworki, a jest potrzebna na gwałt, to zaginam delikatnie piny tak, by napierały na siebie. Nie jest to porada, tylko opis "jak ja to robię". 

Właściwą zworkę mogę wysłać pocztą w cenie koperty i przesyłki. 

W żadnym serwisie w Zamościu takiej zworki nie mają. Będę dalej szukał poza Zamościem. Jak nie znajdę, to poproszę o nadesłanie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
6 godzin temu, wrona napisał:

W żadnym serwisie w Zamościu takiej zworki nie mają. Będę dalej szukał poza Zamościem. Jak nie znajdę, to poproszę o nadesłanie.

Pozdrawiam.

Taka zworka jest np. w starej stacji dysków 1,44 MB .

m4s lubi to
Opublikowano
14 godzin temu, m4s napisał:

Dał linka wyżej do Allegro

A te zworki z Allegro, to dokładnie te, o które chodzi do dysków 2,5' ?