hojeczka Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Witam mam ThinkPada T42 po lekkich zmianach: Dysk: Hitachi Travelstar 5K100 2.5" 100GB 5400 RPM Procesor: Intel Pentium M 755, 2000Mhz Dothan,2MB RAM: 2X1GB PC2700 DDR SO-Dimm 333mhz Grafika: ATI Mobility Radeon 7500 32MB AGP 4x i potrzebuje jakiegoś odchudzonego systemu, na którym będzie można grać w starsze gierki , i bez problemu obsługiwać internet bez zawieszeń (YT,Facebook itd) Po zmianie procesora z 1.7 na 2.0 i dodanie ramu z 512mb na 2GB, i zmiany dysku z prędkości 4300 na 5400 , nie odczuwam zmian w stabilności i płynności działania systemu Jakieś programy do przyspieszenia pracy dysku , regeneracji itd ? Proszę o pomoc i linki z windowsami pozdrawiam
DanieI Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Windows XP od SXS lub 51lite, innych opcji raczej nie ma.
Gość Raf321 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 jak miałeś procka na szynie 400mhz to można by spróbować pin moda drucikiem czyli podnieść szyne na 533mhz, sam tak robiłem na starym lapku. Nie wiem czy na tym też można. Nie wiem czy tego 2ghz tak podniesiesz bo może być wtedy za niskie napięcie. Jakby sie udało to by chodził na 2,66ghz. Musisz poszukać na necie. W tym sprzęcie najbardziej teraz zamula procesor.
xkx Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Obawiam się iż w tym przypadku wchodzi w rachubę jedynie XP i to najlepiej okrojone. A i to nie gwarantuje tak samo jak w przypadku cudów na Atomie iż współczesny internet nie będzie dostawał zadyszki.
Nieobecny Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Na 100% YT będzie przycinał, a w ogóle korzystanie z dzisiejszego internetu będzie niekomfortowe. Czas tego sprzętu przeminął. Co do procesora, to można na pewno jeszcze tam wsadzić Pentium M765 2,1GHz, a jeśli pozwoli chipset(nie znamy modelu) to max Pentium M 780 2,66GHz. Jednak niewiele to pomoże. Minimalnie poprawiłby sytuacje dysk 7200rpm(takie też były montowane fabrycznie): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Tupak Amaru Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Znajomi mają PC z Core2Duo E4400 o taktowaniu 2GHZ, dobry swego czasu dwurdzeniowy procesor. Jest tam XP Home do tego 1GB RAM i korzystanie z internetu na tym komputerze to naprawdę wyzwanie. Zwłaszcza jak się przesiądzie z laptopa z dyskiem SSD.
Gość Raf321 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Tupak w tym przypadku to akurat wina ramu, przy 2gb juz by bylo cacy.
Nieobecny Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 No niestety 1GB ramu to dzisiaj za mało nawet na XP - pełen komfort na XP, to 2GB ramu. Oczywiście za wyświetlanie filmów na YT w wysokiej rozdzielczości odpowiada w tym przypadku procesor. Na szczęście E4400 daje się łatwo podkręcić nawet na kiepskim sprzęcie.
xkx Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2017 No niestety 1GB ramu to dzisiaj za mało nawet na XP - pełen komfort na XP, to 2GB ramu. Oczywiście za wyświetlanie filmów na YT w wysokiej rozdzielczości odpowiada w tym przypadku procesor. Na szczęście E4400 daje się łatwo podkręcić nawet na kiepskim sprzęcie. Tyle iż autor posta wyraźnie pisze i RAM powiększył do wielkości 2 GB "Po zmianie procesora z 1.7 na 2.0 i dodanie ramu z 512mb na 2GB, i zmiany dysku z prędkości 4300 na 5400 , nie odczuwam zmian w stabilności i płynności działania systemu"
Nieobecny Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Tyle, że ja nie pisałem o 1GB ramu, ani autor tematu. Jest tam XP Home do tego 1GB RAM i korzystanie z internetu na tym komputerze to naprawdę wyzwanie.Zwłaszcza jak się przesiądzie z laptopa z dyskiem SSD.
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi