Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
jaki polecacie system pod tego laptopa:
Intel celeron N2840 2.16GHz
4GB RAM

Obecnie jest W8.1 od nowości. Czy w ogóle da się zainstalować na nim inny system pomijając 10, zastanawiam się nad W7 czy lepiej W8.1 tak jak było? 
I pytanie czy na tych laptopach gdzie wgrany jest już system da się instalować bo jakieś problemy z tym były? Nie ma na nim recovery. 

Opublikowano

Moja mama posiada identyczny model o tej samej specyfikacji, więc znam ten model od podszewki. Ja bym tam zainstalował Windows 10, ładnie pyka.

Jeżeli chcesz tak bardzo Windows 7 ściągasz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (64 bitowca), Rufusem wypalasz obraz na pendrive. Robisz MBR.

Da się spokojnie zainstalować starszy system, tylko musisz poprzestawiać w biosie kilka opcji, m.in:
- "Secure Boot" na "disabled" - zakładka Security
- włączyć "Legacy Support" oraz " Legacy First" - zakładka Boot
- "OS Optimized defaults" zmienić na "Other OS" - zakładka Exit

Później pójdzie już górki.

Sterowniki znajdziesz na stronie producenta. Ja tam użyłem Driver Boostera dla ułatwienia sobie życia.

Opublikowano

Sterowniki znajdziesz na stronie producenta. Ja tam użyłem Driver Boostera dla ułatwienia sobie życia.

Mylisz się Ty sobie to życie z driverami utrudniłeś a nie ułatwiłeś.

Nie pojmuje jak osoba z tak wysoką reputacją może polecać wynalazki typu drive booster zamiast strony producenta.

Chyba że ta reputacja jest podbita przez kolegów znajomych według zasady dam plusa jemu to on mi.

Akurat Lenovo ma bardzo dobrze zorganizowaną stronę z driverami i to żaden problem je pobrać.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tu masz stery, tylko wybierz system.

Opublikowano

Zawsze instaluje sterowniki ze strony producenta na swoim lapku a później aktualizuje je driverboosterem nigdy nie miałem problemów ani spadków wydajności, fakt programy typu driverbooster trzeba używać z rozwagą :)

Opublikowano
Nie pojmuje jak osoba z tak wysoką reputacją może polecać wynalazki typu drive booster zamiast strony producenta.

Chyba że ta reputacja jest podbita przez kolegów znajomych według zasady dam plusa jemu to on mi.

Tak, prawie że zgadłeś... Płacę w naturze każdemu z osobna za lajki. :L

Swoją drogą - gdyby Driver Booster był taki zły, to by ludzie go nie używali. Skończyłem, podziękował. :)

Opublikowano

Sam używam Driver Pack Online z tego forum.

Najpierw instaluje wszystkie sterowniki ze strony producenta laptopa.

Ale aktualizuje tylko chipset i czytnik kart.

Po aktualizacji sterownika bluetooth nie działa tak samo touchpad działa zdecydowanie gorzej niz na fabrycznym od lenovo.

Opublikowano

Inaczej.

Spróbuj tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przywróć BIOS do fabrycznych ustawień, zmień na Win7 OS i ustaw na USB 2.0 (musi być ta opcja > Configuration > USB Mode). Nie ma wyjścia, żeby nie ruszyło Ci z płyty.

Ja od lat robię z pendrive, także tego.

Opublikowano

Lepiej jednak zainstalować W10 nie będzie kłopotu a po ustawieniach będzie wyglądał podobnie jak Windows 7.

Z tą różnicą, że ustawiasz Other OS. Przy penie na GPT nie trzeba kopać więcej w ustawieniach.

Zasada jest prosta i niektórym znana: Chcesz stary Windows, to musisz się powkurzać.

Opublikowano

Akurat Lenovo ma bardzo dobrze zorganizowaną stronę z driverami i to żaden problem je pobrać.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tu masz stery, tylko wybierz system.

Krytyka poprawna ,ale błąd nadpisujesz błędem ;)

Każdy sterownik pobiera się ze strony producenta danego układu np.chipset-intel ,audio-realtek itd.....

---------------------------------------------------------------------------------------

Ja polecam mimo wszystko w10 :)

Opublikowano

Po przywróceniu do ustawień domyślnych BIOS'u instalacja ruszyła z płytki.

Dzięki za pomoc.

Spoko, będziesz miał następnym razem jakiś problem - wal do mnie bezpośrednio na PW, żeby uniknąć krytykantów.

Opublikowano

Spoko, będziesz miał następnym razem jakiś problem - wal do mnie bezpośrednio na PW, żeby uniknąć krytytantów.

Spoko, będę pamiętał. Jeszcze raz dzięki.

Opublikowano

Krytyka poprawna ,ale błąd nadpisujesz błędem ;)

Każdy sterownik pobiera się ze strony producenta danego układu np.chipset-intel ,audio-realtek itd.....

No nie wiem czy w laptopach to też takie oczywiste, spotkałem się z opinią że lepiej jednak ze strony producenta laptopa a nie układu.

Taki pogląd preferował gość na pewnym forum i naprawdę znał się na rzeczy, inna sprawa na jakim forum.

Skoro tak to daj mi dobry sterownik do laptopa Lenovo t61p z W 7 x64 do;

1.chipset-Intel 965M

2.czytnik kart Ricoh

3.grafika Intel 965.

Mam zainstalowane ze strony Lenovo a chipset i czytnik kart zaktualizowane Driverpack Online.

Natomiast jak zaktualizuję nim driver grafiki Intel to Windows Update z powrotem instaluje poprzedni driver ten sam ze strony Lenovo.

Jednak bardziej ufam WU niż jakiemuś programowi w dodatku z USSR.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie