Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Model laptopa : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zmieniłem w nim dysk i pamięci.

i7-3630qm 3gen (2.4/3.4ghz w turbo, 6mb cache) 

intel hd4000

radeon hd 7670m 1gb

2x4gb ram 

ssd kingston v300 120gb

hdd hitachi 700gb

windows 8.0 > update 8.1 > update 10

Obecnie zainstalowany win10 na czysto.

Chciałbym WYDAJNY I SZYBKI, skrojony bez efektów, animacji, wyglądu, przezroczystości i wszelkiego rodzaju upiększeń system windows, bez sklepu, systemowych gier, zbędnych usług i aplikacji - na którym miałbym ms office, google chrome i gre diablo 3.

Przeznaczenie laptopa to głównie przeglądanie internetu i diablo 3. Później oglądanie filmów i ms office. Do laptopa podłączam tylko słuchawki i myszke. Z internetem łącze się przez wifi.

Proszę o gotowe rozwiązanie lub instrukcje krok po kroku dla starszego i nieogarniętego w komputerach amatora ; )

Opublikowano

Po co Ci okrojona Winda, skoro masz dobry sprzęt a małe wymagania? :) D III Ci powinno bez problemu działać przecież. Ja na Lenovo z APU AMD odpaliłem D III w 30fps spokojnie, więc moim zdaniem zostań przy tym co masz. :)

Zawsze możesz podjąć się optymalizacji ręcznej systemu.

Opublikowano

Mógłbym się z Tobą zgodzić. Sprzęt niby dobry, ale da się odczuć jego wolą prace. Czasami przy otwieraniu przeglądarki czy przeglądaniu folderów i zdjęć dłużej ładuje. Takich mankamentów jest więcej. Nie potrzebuje wielu aplikacji i usług jakie oferuje windows, a które są włączone. Pewnie przez nie system zamula.

Jeśli chodzi o D3 to działa, ale przy ultra minimalnych i niższej rozdzielczości. Solo 40-60 fps, ale w trybie online przy 4 graczach mam spadki nawet do 12 fps. Przeważnie 25-35 fps. Wtedy D3 staje się niegrywalne.

Opublikowano

Przy SSD ładujesz co potrzebujesz często i szybko właśnie na niego. Sprawdź wydajność tego SSD może spadła i bedzie trzeba go "wskrzesić" bo to dziwne zachowanie nawet przy najtańszym SSD, sam mam SSD o podobnych parametrach i nie narzekam na "opóźnienia" przy czystym w10 (potraktowany skryptem m4s na poziomie core)

Opublikowano

Mógłbym się z Tobą zgodzić. Sprzęt niby dobry, ale da się odczuć jego wolą prace. Czasami przy otwieraniu przeglądarki czy przeglądaniu folderów i zdjęć dłużej ładuje. Takich mankamentów jest więcej. Nie potrzebuje wielu aplikacji i usług jakie oferuje windows, a które są włączone. Pewnie przez nie system zamula.

Jeśli chodzi o D3 to działa, ale przy ultra minimalnych i niższej rozdzielczości. Solo 40-60 fps, ale w trybie online przy 4 graczach mam spadki nawet do 12 fps. Przeważnie 25-35 fps. Wtedy D3 staje się niegrywalne.

Wymień dysk na ssd. A co do systemu polecam win 7 x64 czyścioch

+ removespy_aio od m4s :)

Write masz słaby w tym ssd.

Opublikowano

Wymień dysk na ssd. A co do systemu polecam win 7 x64 czyścioch

+ removespy_aio od m4s :)

Write masz słaby w tym ssd.

Wymieniony właśnie. W miejsce hdd jest ssd, a w miejsce napędu mam kieszeń z hdd.

Da się jakoś "wskrzesić" ssd, żeby odzyskać prędkość zapisu?

Co to jest "removespy_aio od m4s" ?

Win 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

Czy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może być zamiast tego win7 ?

Opublikowano

"wskrzeszenie" dysku - wymazanie danych - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

skrypt od m4s - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zapraszam do przejrzenia forum, znajdziesz wiele interesujących tematów :)

Opublikowano

Dysk ssd wyczyszczony za pomocą secure erase parted magic. Prędkość zapisu bez zmian. Zainstalowałem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i żadnym aktywatorem nie potrafię go aktywować, przez co nie mam odblokowanych pewnych opcji. Szkoda. Zdecydowałem się więc zainstalować Windows 7.

Opublikowano

Zainstalowałem Oryginalny Win7 HP x64.

Uruchomiłem RemoveSPY_AIO ADV -> CORE

W diablo przy niższej rozdzielczości, ustawieniach minimalnych i synchronizacji pionowej mam stałe 60 fps. Bez synchronizacji około 27 fps.

Modyfikacje Win7, wersje N nie da się aktywować. Na tych wersjach miałem duże spadki fps w diablo.

Chciałbym aby gra była w trybie full-screen windowed a nie full-screen. Przy zmianie na full-screen windowed brak synchronizacji pionowej i zauważam spadek do 17-30 fps.

Póki co mam zainstalowane:

- aktualne sterowniki

- google chrome

- google dysk

- microsoft visual c++ (samo musiało sie zainstalować)

- 7zip

- photoshop

- notepad++

- battle.net do diablo

Po za tym mogę w jakiś sposób załadować grę do pamięci, żeby lepiej działała? Mieć więcej fps?

Mogę w jakiś sposób zrobić tak jak w modzie, żeby pod PPM była opcja pokaż/ukryj, nożyczki i skrót do dodaj/usuń programy?

Jak usunąć śmieci? M.in. widżety/gadżety, gry systemowe, wmc, sticky notes, wmp, przeglądarke xps i inne?

Potrzebuje program antywirusowy?

Co jeszcze mogę zrobić aby zoptymalizować system?

Opublikowano

W sumie jeśli chodzi o Windows 7 to raczej nie ma co tu optymalizować możesz użyć DISM++ ( w niezbędniku na forum) żeby wywalić śmieci i oczyścić dysk.

Co do samej gry dlaczego przy wyłączonym VSyncu masz 30 a przy włączonym masz 60 skoro to wyłączenie synchronizacji powinno dać ci boosta do fps i mniejszy input lag :)
Kliknij na diablo prawym i wejdz w "Uruchom z Procesorem graficznym" sprawdz co tam masz bo jeśli masz tam Integrę to wszystko jasne.

Co do antywirusów to z darmowych 360 total security wersja essentials ma on 3 skanery antywirusowe czyli swój Avira i Bitdefender tylko pamiętaj że jeśli chcesz musisz odpalić silnik Aviry bo z tego co pamiętam domyślnie jest tylko własny i Bitdefender łap linka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Zrobiłem porządek dzięki DISM++

Kliknij na diablo prawym i wejdz w "Uruchom z Procesorem graficznym"

Nie mam takiej opcji. Na pliku i skrócie nie znalazłem.

W ustawieniach grafiki znalazłem. Ustawiłem wszystko pod wydajność i wybrałem diablo manualnie pod wydajność. Nic to nie dało.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie