drabowicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Model laptopa : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmieniłem w nim dysk i pamięci. i7-3630qm 3gen (2.4/3.4ghz w turbo, 6mb cache) intel hd4000 radeon hd 7670m 1gb 2x4gb ram ssd kingston v300 120gb hdd hitachi 700gb windows 8.0 > update 8.1 > update 10 Obecnie zainstalowany win10 na czysto. Chciałbym WYDAJNY I SZYBKI, skrojony bez efektów, animacji, wyglądu, przezroczystości i wszelkiego rodzaju upiększeń system windows, bez sklepu, systemowych gier, zbędnych usług i aplikacji - na którym miałbym ms office, google chrome i gre diablo 3. Przeznaczenie laptopa to głównie przeglądanie internetu i diablo 3. Później oglądanie filmów i ms office. Do laptopa podłączam tylko słuchawki i myszke. Z internetem łącze się przez wifi. Proszę o gotowe rozwiązanie lub instrukcje krok po kroku dla starszego i nieogarniętego w komputerach amatora ; )
Miastowy Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Po co Ci okrojona Winda, skoro masz dobry sprzęt a małe wymagania? D III Ci powinno bez problemu działać przecież. Ja na Lenovo z APU AMD odpaliłem D III w 30fps spokojnie, więc moim zdaniem zostań przy tym co masz. Zawsze możesz podjąć się optymalizacji ręcznej systemu.
drabowicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Mógłbym się z Tobą zgodzić. Sprzęt niby dobry, ale da się odczuć jego wolą prace. Czasami przy otwieraniu przeglądarki czy przeglądaniu folderów i zdjęć dłużej ładuje. Takich mankamentów jest więcej. Nie potrzebuje wielu aplikacji i usług jakie oferuje windows, a które są włączone. Pewnie przez nie system zamula. Jeśli chodzi o D3 to działa, ale przy ultra minimalnych i niższej rozdzielczości. Solo 40-60 fps, ale w trybie online przy 4 graczach mam spadki nawet do 12 fps. Przeważnie 25-35 fps. Wtedy D3 staje się niegrywalne.
peerik Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Przy SSD ładujesz co potrzebujesz często i szybko właśnie na niego. Sprawdź wydajność tego SSD może spadła i bedzie trzeba go "wskrzesić" bo to dziwne zachowanie nawet przy najtańszym SSD, sam mam SSD o podobnych parametrach i nie narzekam na "opóźnienia" przy czystym w10 (potraktowany skryptem m4s na poziomie core)
drabowicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Wynik testu dysku ssd : Seq: Read 470mb/s Write: 87mb/s 4k: Read 17mb/s Write 48mb/s 4k-64thrd Read 53mb/s Write 75mb/s
annonying_anoni Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Mógłbym się z Tobą zgodzić. Sprzęt niby dobry, ale da się odczuć jego wolą prace. Czasami przy otwieraniu przeglądarki czy przeglądaniu folderów i zdjęć dłużej ładuje. Takich mankamentów jest więcej. Nie potrzebuje wielu aplikacji i usług jakie oferuje windows, a które są włączone. Pewnie przez nie system zamula. Jeśli chodzi o D3 to działa, ale przy ultra minimalnych i niższej rozdzielczości. Solo 40-60 fps, ale w trybie online przy 4 graczach mam spadki nawet do 12 fps. Przeważnie 25-35 fps. Wtedy D3 staje się niegrywalne. Wymień dysk na ssd. A co do systemu polecam win 7 x64 czyścioch + removespy_aio od m4s Write masz słaby w tym ssd.
peerik Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Właśnie, zapis tragiczny. Ja na zaniedbanym SSD o zapisie 390mb/s w teorii mam 187mb/s w chwili obecnej.
drabowicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Wymień dysk na ssd. A co do systemu polecam win 7 x64 czyścioch + removespy_aio od m4s Write masz słaby w tym ssd. Wymieniony właśnie. W miejsce hdd jest ssd, a w miejsce napędu mam kieszeń z hdd. Da się jakoś "wskrzesić" ssd, żeby odzyskać prędkość zapisu? Co to jest "removespy_aio od m4s" ? Win 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ? Czy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może być zamiast tego win7 ?
razor1995 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Da się jakoś "wskrzesić" ssd, żeby odzyskać prędkość zapisu? Poczytaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
peerik Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 "wskrzeszenie" dysku - wymazanie danych - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] skrypt od m4s - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zapraszam do przejrzenia forum, znajdziesz wiele interesujących tematów
annonying_anoni Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Win 7 DreamOS - New Extreme [x86-x64] 2k17 ?Czy Win 10 AU 1607 New Extreme PW x64 2k17 może być zamiast tego win7 ? Pic na wodę ,a one nie są tak stabilne jak czysta 7
drabowicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Dysk ssd wyczyszczony za pomocą secure erase parted magic. Prędkość zapisu bez zmian. Zainstalowałem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i żadnym aktywatorem nie potrafię go aktywować, przez co nie mam odblokowanych pewnych opcji. Szkoda. Zdecydowałem się więc zainstalować Windows 7.
drabowicz Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 Zainstalowałem Oryginalny Win7 HP x64. Uruchomiłem RemoveSPY_AIO ADV -> CORE W diablo przy niższej rozdzielczości, ustawieniach minimalnych i synchronizacji pionowej mam stałe 60 fps. Bez synchronizacji około 27 fps. Modyfikacje Win7, wersje N nie da się aktywować. Na tych wersjach miałem duże spadki fps w diablo. Chciałbym aby gra była w trybie full-screen windowed a nie full-screen. Przy zmianie na full-screen windowed brak synchronizacji pionowej i zauważam spadek do 17-30 fps. Póki co mam zainstalowane: - aktualne sterowniki - google chrome - google dysk - microsoft visual c++ (samo musiało sie zainstalować) - 7zip - photoshop - notepad++ - battle.net do diablo Po za tym mogę w jakiś sposób załadować grę do pamięci, żeby lepiej działała? Mieć więcej fps? Mogę w jakiś sposób zrobić tak jak w modzie, żeby pod PPM była opcja pokaż/ukryj, nożyczki i skrót do dodaj/usuń programy? Jak usunąć śmieci? M.in. widżety/gadżety, gry systemowe, wmc, sticky notes, wmp, przeglądarke xps i inne? Potrzebuje program antywirusowy? Co jeszcze mogę zrobić aby zoptymalizować system?
Gość Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 W sumie jeśli chodzi o Windows 7 to raczej nie ma co tu optymalizować możesz użyć DISM++ ( w niezbędniku na forum) żeby wywalić śmieci i oczyścić dysk. Co do samej gry dlaczego przy wyłączonym VSyncu masz 30 a przy włączonym masz 60 skoro to wyłączenie synchronizacji powinno dać ci boosta do fps i mniejszy input lag Kliknij na diablo prawym i wejdz w "Uruchom z Procesorem graficznym" sprawdz co tam masz bo jeśli masz tam Integrę to wszystko jasne. Co do antywirusów to z darmowych 360 total security wersja essentials ma on 3 skanery antywirusowe czyli swój Avira i Bitdefender tylko pamiętaj że jeśli chcesz musisz odpalić silnik Aviry bo z tego co pamiętam domyślnie jest tylko własny i Bitdefender łap linka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
drabowicz Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 Zrobiłem porządek dzięki DISM++ Kliknij na diablo prawym i wejdz w "Uruchom z Procesorem graficznym" Nie mam takiej opcji. Na pliku i skrócie nie znalazłem. W ustawieniach grafiki znalazłem. Ustawiłem wszystko pod wydajność i wybrałem diablo manualnie pod wydajność. Nic to nie dało.
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi