EgnaroN Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2017 Witam. Chciałem zapytać czy warto stawiać windows 10 a konkreniej ten od Mr.T ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) lub windows 7 ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) również od Mr.T na kompie z 1GB ram ? Szwagier sprawił sobie nowy komputer więc ten stary oddał mi. Jeśli chodzi o parametry to na razie wiem tylko tyle: - procek : AMD Athlon II X2 245 @ 2,9GHz - ram : 1GB DDR2 Goodram - grafika zintegrowana - dysk 300GB Na razie instaluje na nim Xp ale obawiam się trochę o kompatybilność z nowymi programami ( przecież to już emeryt ) więc myślałem żeby zainstalować na nim win 10 albo win 7 ale nie wiem jak to będzie chodzić na 1GB ram. Jak sądzicie który system na nim postawić ? Edit: Proszę o przeniesienie do działu " Jak dobrać system pod swój sprzęt ? ", przez pomyłkę w złym dziale napisałem. Z góry przepraszam.
razor1995 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2017 Ciężko będzie. Od biedy możesz próbować z jakąś okrojoną 7, ale akceptowalne minimum to jednak 2GB RAM. Może spróbuj dołożyć pamięci, kości 1GB nie są drogie. Sam mam kilka zbędnych kości DDR2 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
bison616 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 zakup 1gb lub 2gb ramu i win7 instaluj (tylko szybką bo masz integre gpu)
xkx Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 W zasadzie po za totalnymi kastratami wszytko do Win Vista w górę wymaga do działania 2 GB RAM. To znaczy instalowałem na 1 GB 7 (Starter) w wersji okrojonej ale o ile sam sytem jeszcze jakoś działał to już w chwili odpalenia np. przeglądarki internetowej wszytko siadało. Nawet 2 GB to nie za wiele ale da się już jakoś pracować.
EgnaroN Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 OK. Dokupię tego ramu w sumie drogi nie jest max 20zł. Ale zanim to zrobię który z tych dwóch będzie lepszy na ten sprzęt ? 1) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2)[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zależy mi również na stabilności a prawdopodobnie różnicy w szybkości dużej nie będzie, więc który polecacie ?
Gość DRAGO Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zainstaluj czy jako chwilowo xp pro sp3 i spox.
Gelo3D Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 Starter Windows 7 mini ale 1 gb ramu bedzie ciezko. Postaw tego starera okrojonego, bo zwykly win 7 starter to porażka. Ev. jak nie grasz bo na 1gb ciezko to narazi postaw sobie jakiegoś xubuntu do podstawowych działań obok tego windowsa o ile Ci sie zmiesci. I zbieraj na 4gb ramu będzie na zapas.
EgnaroN Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Nie wiem czemu ale komputer czyta tą pamięć 1gb jako 768mb w windowsie jak i w biosie. Na innym komputerze jest dobrze więc to nie wina samej pamięci. Może trzeba coś w biosie ustawić ?
xkx Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 OK. Dokupię tego ramu w sumie drogi nie jest max 20zł. Ale zanim to zrobię który z tych dwóch będzie lepszy na ten sprzęt ? 1) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2)[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zależy mi również na stabilności a prawdopodobnie różnicy w szybkości dużej nie będzie, więc który polecacie ? Ja podlecam gdyż instalowałem ) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oczywiście o aktualizacjach zapomnij.
stens Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Nie wiem czemu ale komputer czyta tą pamięć 1gb jako 768mb w windowsie jak i w biosie. Na innym komputerze jest dobrze więc to nie wina samej pamięci. Może trzeba coś w biosie ustawić ? grafika zintegrowana - Oczywiste, resztę Ci grafika musi brać
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Szczerzę to na 1GB ramu widzę tylko wykastrowanego XP'ka albo zwykłego co kto lubi lub tak jak xkx napisał te właśnie kastraty w szczególności ThinPC
EgnaroN Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zainstalowałem MIcrOS x86 chodzi dobrze, więc na razie zostanie
Gość b@t Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2017 Witam. Chciałem zapytać czy warto stawiać windows 10 a konkreniej ten od Mr.T ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) lub windows 7 ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) również od Mr.T na kompie z 1GB ram ? Szwagier sprawił sobie nowy komputer więc ten stary oddał mi. Jeśli chodzi o parametry to na razie wiem tylko tyle: - procek : AMD Athlon II X2 245 @ 2,9GHz - ram : 1GB DDR2 Goodram - grafika zintegrowana - dysk 300GB Na razie instaluje na nim Xp ale obawiam się trochę o kompatybilność z nowymi programami ( przecież to już emeryt ) więc myślałem żeby zainstalować na nim win 10 albo win 7 ale nie wiem jak to będzie chodzić na 1GB ram. Jak sądzicie który system na nim postawić ? Edit: Proszę o przeniesienie do działu " Jak dobrać system pod swój sprzęt ? ", przez pomyłkę w złym dziale napisałem. Z góry przepraszam. Windows 10x86 home PL (ultraLite) Dostosowany do starszych lub mniej wydajnych komputerów. Testowany na Intel Celeron (atom) N2807, 2GB ram Katalog "Windows" po instalacji 1.6 GB, zajętość RAM około 330 MB Aktywacja (KMS). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
razor1995 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2017 Windows 10x86 home PL (ultraLite) Jeśli już coś wstawiasz - napisz może szerzej, czyj to jest mod, co ma dokładnie usunięte etc. Fakt jest taki, że 10 nawet x86 będzie miała ciężko na 1GB RAM. Taki temat jest wałkowany już od czasów Visty. Na 1GB RAM komfortowo działa(ł) tylko XP, próby instalacji systemów wyższych od XP na 1GB RAMu, to pójście na kompromisy i świadome zdecydowanie się na mniejszą wydajność systemu. Akceptowalne minimum do bezproblemowej i komfortowej pracy dla systemów wyższych od XP to 2GB RAM
Gość b@t Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 Jeśli już coś wstawiasz - napisz może szerzej, czyj to jest mod, co ma dokładnie usunięte etc. Fakt jest taki, że 10 nawet x86 będzie miała ciężko na 1GB RAM. Taki temat jest wałkowany już od czasów Visty. Na 1GB RAM komfortowo działa(ł) tylko XP, próby instalacji systemów wyższych od XP na 1GB RAMu, to pójście na kompromisy i świadome zdecydowanie się na mniejszą wydajność systemu. Akceptowalne minimum do bezproblemowej i komfortowej pracy dla systemów wyższych od XP to 2GB RAM to moja wstawka ramu zajmuje tak jak napisalem okolo 330mb (po instalacji) a co zostalo usuniete jest opisane w pliku info.txt (osobno poza .iso).
Gość Batman6 Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam. Chciałem zapytać czy warto stawiać windows 10 a konkreniej ten od Mr.T ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) lub windows 7 ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) również od Mr.T na kompie z 1GB ram ? Szwagier sprawił sobie nowy komputer więc ten stary oddał mi. Jeśli chodzi o parametry to na razie wiem tylko tyle: - procek : AMD Athlon II X2 245 @ 2,9GHz - ram : 1GB DDR2 Goodram - grafika zintegrowana - dysk 300GB Na razie instaluje na nim Xp ale obawiam się trochę o kompatybilność z nowymi programami ( przecież to już emeryt ) więc myślałem żeby zainstalować na nim win 10 albo win 7 ale nie wiem jak to będzie chodzić na 1GB ram. Jak sądzicie który system na nim postawić ? Edit: Proszę o przeniesienie do działu " Jak dobrać system pod swój sprzęt ? ", przez pomyłkę w złym dziale napisałem. Z góry przepraszam. Obecnie smartfony mają po 3 - 4 GB więc chyba nie warto tracić czasu.
Piterosky Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 10tka nie ma sensu na 1GB Ramu jeżeli chodzi o działanie, przeglądanie neta itp spraw.Nawet przy 4GB ram razem z przeglądarką żre 2,5GB Ramu. Najlepiej poszukaj jakiś tanich kości 2x2GB DDR2 na allegro
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi