Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Witam Miałem ostatnio mały problem, serwisowałem szkolne komputery. Jeden komputer nie startował, wpisałem bootrec.exe/fixmbr i reszte, potem się okazało, że nie ma plików, stwierdziłem, że nie będę kopiował plików i kombinował, bo jeszcze wyjdzie jakiś kwiatek i będę tydzień się bawił Wziąłem drugi, taki sam komputer, zrobiłem pod Linuxem kopię binarną partycji systemowej za pomocą programu dd. Komputer ładnie wystartował, ale już nie dało się zalogować na konto gościa, na koncie admina wyskoczył monit "Konfigurowanie pulpitu Windows" i byłoby ok, gdyby nie: - nie włącza się explorer, żaden program się nie włącza wyskakują błędy, jedynie mogę włączyć explorera za pomocą Uruchom z Menadżerze Zadań, nie ma dostępu do rejestru, cmd - słowem nic. - nie ma tapety, nic wygląd jest jak na ustawieniach najlepszej wydajności, ponad to wyskakuje monit, że ta kopia systemu nie jest oryginalna - internet również nie działa Podejrzewam, że problem leży w tym, że wyszedł kwiatek, że licencja to Windows 7 Home Premium i jest to licencja z osobna na każdy komputer, a mimo, że konfiguracja jest taka sama, to jednak Windows zapisuje dokładny identyfikator płyty i reszty sprzętu i nie jest to oczywiście dokładnie to samo. Stąd pytanie: co mogę teraz z tym zrobić? Instalacja innej wersji Windowsa odpada, format na Windows 7 Home Premium to ostateczność, ale wolałbym jednak tego nie robić. Cytuj
zaba44 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Najpierw sprawdź czy dysk w uszkodzonym komputerze nie jest padnięty.Spróbuj zrobić kopię tego dysku w innym programie. Brak aktywacji nie powinien mieć wpływu na działanie większości aplikacji. Jeżeli dysk jest ok i uda ci się przekopiować wszystko ok aktywację załatwiasz przez opcję zmień klucz produktu i wpisujesz klucz z naprawianej jednostki. Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Najpierw sprawdź czy dysk w uszkodzonym komputerze nie jest padnięty.Spróbuj zrobić kopię tego dysku w innym programie. Brak aktywacji nie powinien mieć wpływu na działanie większości aplikacji. Jeżeli dysk jest ok i uda ci się przekopiować wszystko ok aktywację załatwiasz przez opcję zmień klucz produktu i wpisujesz klucz z naprawianej jednostki. No z kluczem jest problem. Komputery sprzedawała inna firma, a zasada dobrej złośliwej konkurencji, mówi, że naklejki trzeba zerwać i nie dać ich firmie, która serwis przejmuje, ale myślę, że komputer w takim stanie mogę im oddać, z kluczem, niech już się martwią. Jak uda mi się wystartować Win 10 (inny temat), to zrobię Acronisem, bo z WIndowsami mam nieco związane ręce, siedzę na openSUSE, spróbuję jeszcze Norton Ghost przez WINE, Ale z tym dyskiem możesz mieć racje, nie sprawdziłem go. EDIT Ale nie, dysk jest ok, sprawdzałem go SMARTem, a dd nie zapisał by binarnej kopii, jeśli, byłyby uszkodzone sektory. A kopia jest idealna, 1:1 jak na sektorze 123432 było 0, to teraz też będzie 0 i nie ma innej możliwości. Jeśli na sektorze 234432 było 1 to na kopii też jest 1 itd. Cytuj
Gość testowy1test Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 To nie wina licencji. Na oryginalnym kompie system jeszcze dziala? Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 To nie wina licencji. Na oryginalnym kompie system jeszcze dziala? Tak system dawcy obrazu działa bezproblemu, biorca obrazu pokazuje wyżej opisane kwiatki. EDIT Ale skoro nie jest to wina licencji, to czego? Cytuj
razor1995 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Spróbuj zrobić obraz Clonezillą. Często robię takie obrazy i nigdy nic nie było uszkodzone. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Spróbuj zrobić obraz Clonezillą. Często robię takie obrazy i nigdy nic nie było uszkodzone. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zbootuje ją, jak zrobię binarną kopie iso na penka? Redo tak nie działało niestety dlatego na Mincie użyłem dd. Cytuj
Wili Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zbootuje ją, jak zrobię binarną kopie iso na penka? Redo tak nie działało niestety dlatego na Mincie użyłem dd. 1-podejrzyj układ partycji na tym działającym i sobie zapisz. 2-zrób kopie moze najlepiej acronisem 3-zrób taki sam układ i rozmiar partycji na tym uszkodzonym 4-przywracaj kopie ze wskazanim lokalizacji. - nie klonuj partycji systemowej tylko klon calego dysku ... w7 robi dodatkowa partycje boot (100mb) - jezeli kompy maja rozne chipsety trzeba wywalic stery inaczej nie ruszy - jak dalej problemy to trzeba naprawiac bcd ... bo sa rozne id ( id guid ) dysku ( partycji ) ... czy jakoś tak z tego co pamietam Ale on twierdzi ze takie same. Jeśli grafika inna to od razu niebieski ekran a tak powinno pójść. Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 - nie klonuj partycji systemowej tylko klon calego dysku ... w7 robi dodatkowa partycje boot (100mb) - jezeli kompy maja rozne chipsety trzeba wywalic stery inaczej nie ruszy - jak dalej problemy to trzeba naprawiac bcd ... bo sa rozne id ( id guid ) dysku ( partycji ) ... czy jakoś tak z tego co pamietam 1. Muszę klonować partycje, bo jest jeszcze partycja D, która ma dane, skopiowałem też tę 100 MB partycje boot 2. To są dokładnie takie same kompy 3. Po sklonowaniu nie bootował się windows i naprawiłem zrobiłem RebuildBCD Partycje, wszystko jest tak samo, Linux Mint widział tę 100 megową partycje jako /dev/sda1 potem /dev/sda2 jako systemowa i /dev/sda3 na dane uczniów, na drugim kompie analogicznie tylko, że sdb. wklepałem dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1 a potem dd if=/dev/sda2 of=/dev/sdb2, te partycje się skopiowały co do bitu. EDIT Co do Acronisa, zrobiłbym kopie, ale nie startuje mi Win 10, co opisałem w innym temacie, mam dostęp tylko do Linuxa, Kali Linux i openSUSE 42.1 Leap dokładnie. No i Linux Mint Sarah w wersji live. EDIT 2 Póki co spróbuję użyć Clonezilli, jak tylko zrobię kilka innych rzeczy i opiszę efekty. Chyba, że ktoś mi pomoże naprawić start Win 10, to od razu Acronisa użyję, bo nawet mam zainstalowanego. Cytuj
mateusz73 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 najlepiej na czysto wgrać system (100mb zastrzeżonej połączyć z głowną partycją )nie aktywować go zainstalować potrzebne programy i zrobić kopie acronisem i powinno działać wszystko Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 najlepiej na czysto wgrać system (100mb zastrzeżonej połączyć z głowną partycją ) nie aktywować go zainstalować potrzebne programy i zrobić kopie acronisem i powinno działać wszystko Nie bardzo mogę tak zrobić, musi być 100 MB zastrzeżonej, i 100 GB głównej, tak jak jest na każdym z kilkunastu kompów w tej sali, najlepiej jakby byli już userzy i najlepiej jakby były wszystkie dane itd. Teraz żałuję, że jak wcześniej naprawiłem mbr i bootsector to mogłem się bawić dalej i skopiować pliki z płytki. Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 ... jak sie dalej nie uruchamia F8 ... awaryjny z wierszem polecenia ... sfc /scannow Uruchamia się system. Nie uruchamia się nic w systemie, mogę się zalogować na admina i z menadżera zadań uruchomić explorer.exe i nic więcej. Ale ok, póki co spróbuję zrobić kopię Clonezillą, jak się nie uda to Redo Backup and Recovery, tylko muszę tam instalować syslinux, a mi się nie chce, ostatecznie spróbuję uruchomić Win 10 u siebie na kompie i spróbować Acronisem. A potem opiszę efekty. Cytuj
Wili Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 To może zainstaluj na nim W7 i zrobi Ci zastrzeżoną Nastepnie czy wypal sobie na płytce czy zrób pena z acronisem i zrób tylko kopie parycji C i ją przywracaj nie ruszając już zastrzeżónej. Przynajmniej będzie pewność że rozruch jest dobry. Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 To może zainstaluj na nim W7 i zrobi Ci zastrzeżoną Nastepnie czy wypal sobie na płytce czy zrób pena z acronisem i zrób tylko kopie parycji C i ją przywracaj nie ruszając już zastrzeżónej. Przynajmniej będzie pewność że rozruch jest dobry. Jeśli startuje i naprawiłem już rozruch, to rozruch jest dobry. Cytuj
Wili Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Może i dobry ale dla pewności 15 minut i masz bank. (system plików itd.) Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Do zamknięcia, Clonezilla dała radę. Sklonowałem cały dysk i pier...IGNOROWAŁEM, żeby została patycja D poprzednia ;] Cytuj
Dukov Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tak pomógł, teraz będę dochodził, dlaczego kopia binarna partycji z linuxowego, czy unixowego dd nie pomogła, bo mnie to ciekawi. Z Linuxami wystarczy wklepać dd źródło i cel Ot Microsoft ;] EDIT Z dd zrobiłem kopię partycji boot, czyli 100mb zastrzeżonej i partycji systemowej. Mimo to nie działał Windows dalej i naprawiłem go z wersji Ultimate przez bootrec.exe może dlatego nie działało. Będę miał więcej czasu i swoje kompy, to dojdę co było nie halo Tymbardziej, że na Linuxie dd mnie nigdy nie zawiódł :/ Nawet przy tworzeniu bootowalnego penka dd if=iso of=penek Dlatego nie przepadam za Windami :/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi