Skocz do zawartości

Wymiana podzespołów Komputera, Proszę o pomoc w doradzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Chciałem sobie ulepszyć taki zestaw który na chwilę obecna posiadam,bardzo proszę o pomoc co waszym zdaniem można było by zmienić w zakresie funduszu 700zł

Moje zespoły to :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czy  jest jakikolwiek sens żeby cokolwiek tutaj zmieniać bo po prostu nie ma sensu już, bo nie warta gra świeczki 

Nie bardzo się znam na tych sprawach dlatego z waracam się do Ekspertów i Fachowców :)

Bardzo Proszę o pomoc

Opublikowano
Rozumiem, a może procka by zmienić?, np.

AMD FX-8300 8x4.2GHz ?

Dla mnie to nie ma sensu... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - one nie różnią się zbytnio od siebie, może tym, że FX o 30W mniej pobiera prądu i minimalnie jest wydajniejszy. Nad tym musiałby się zastanowić, bo pieniądze łatwo przepuścić. Po specyfikacji uznaję, że forumowicz lubi sobie pograć w gry, więc lepiej jakby pozostał przy tej specyfikacji, którą posiada bo na lepszej grafice procesor już może nie wyrobić, no chyba że GTX960, który ostatecznie powinien pociągnąć na tym procku (chociaż zalecają R9 2/3XX). Oczywiście ja się sugeruję informacjami z różnych zagranicznych for, więc wszystkie zdania są podzielone.

Ja bym tam osobiście nic już w nim nie zmieniał, bo sprzęt jest wystarczająco wydajny.

Opublikowano

Konkretna wypowiedź, nie powiem, aż miło się czyta takie odpowiedzi, tak zgadza się lubię Sobie po grać, i tak właśnie się zastanawiałem się żeby coś zmienić bo gierki coraz większe maja wymagania... , może jeszcze ktoś się wypowie? Będę wdzięczny jeszcze za jakieś odpowiedzi na temat.

Panowie jak już padło coś na temat karty..

To co byście powiedzieli na tą?

tylko jest teraz pytanie czy na moich klamotach dało by to rade

Czekam na wasze Opinie

Opublikowano

Mówię ci poczekaj jeszcze chwile. Z końcem miesiąca ma wejść 1050Ti która będzie podobna cenowo chyba i wydajniejsza od gtx960. Dziś czytałem że AMD obniża ceny rx470. Wtedy można liczy na spadek cen tego co jest obecnie na rynku.

Spokojnie te karty dadzą sobie radę na twoim sprzęcie.

Opublikowano

Z końcem miesiąca ma wejść 1050Ti która będzie podobna cenowo chyba i wydajniejsza od gtx960

Ja bym na jego miejscu się w 1050Ti nie pakował, bo może być tak, że zakupi sobie ją jako wystawkę na meble.

Troszkę trzeba poczytać sobie w sieci - lepszej jak GTX960 (który POWINIEN zostać uciągnięty) bądź R9 2/3XX nie wyszukałem w sieci dla tego procesora, więc nie rób mu wody z mózgu - zdobądź jakieś dowody, że poleci na jego sprzęcie spokojnie 1050Ti, który nawet jeszcze nie wyszedł i nie wiadomo na tą chwilę jaka będzie jego specyfikacja.

To co byście powiedzieli na tą?

Jak dla mnie to już byłbym maximum co można do tego sprzętu włożyć, patrz na przykładzie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tam możesz sobie obejrzeć gry w ilu klatkach +/- powinno działać. Tylko pamiętaj, że karta każdego producenta minimalnie się różni.

Opublikowano

Ja bym na jego miejscu się w 1050Ti nie pakował, bo może być tak, że zakupi sobie ją jako wystawkę na meble.

Troszkę trzeba poczytać sobie w sieci - lepszej jak GTX960 (który POWINIEN zostać uciągnięty) bądź R9 2/3XX nie wyszukałem w sieci dla tego procesora, więc nie rób mu wody z mózgu - zdobądź jakieś dowody, że poleci na jego sprzęcie spokojnie 1050Ti, który nawet jeszcze nie wyszedł i nie wiadomo na tą chwilę jaka będzie jego specyfikacja.

Jak dla mnie to już byłbym maximum co można do tego sprzętu włożyć, patrz na przykładzie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tam możesz sobie obejrzeć gry w ilu klatkach +/- powinno działać. Tylko pamiętaj, że karta każdego producenta minimalnie się różni.

Witam.

Miastowy a co byś powiedział o tej karcie : ?

Lub:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

którą z tych byś mi Miastowy polecił najbardziej ?

Opublikowano

Osobiście nie pakowałbym się w kartę Gigabyte. Zauważyłem, że one mają zaniżony bandwith.

Jeżeli już tak chcesz zmieniać tą kartę to lepiej tego ASUS'a, bo ma odrobinę większe taktowanie rdzenia niż reszta. Dobrze by było, gdybyś zrobił mi screenshot z GPU-Z, abym mógł odczytać dokładniejsze dane dotyczące Twojej aktualnej karty graficznej i wtedy będzie mi łatwiej Ci doradzić, bo jeżeli masz R9 280X to nie widzę sensu zmieniania.

Opublikowano

Rozumiem.
Widać że znasz się na rzeczy i zdecydowanie wiesz o czym mówisz
Doceniam i szanuje takich ludzi

Screensho_arwqsqr.png

Druga sprawa jest taka ze za obserwowałem dziwna rzecz
Wczoraj sobie trochę podkręciłem procka programem AMD OverDrive w bezpieczny sposób i o dziwo pod kręcił się tylko o 128 MHz i ustawiłem w grze ustawienia wszystkie na full i chodzi bez za cięć a przez pod kręceniem klatkował ze brak słów
Czyli może ten procek jakoś blokuje tą kartę którą mam i nie da się jej w całości rozbujać.
Bo to dla mnie troszkę dziwne ze niby troszkę podkręcił się procek a aż tak znaczący wzrost na grafice ? sam już nie wiem zgłupiałem

Opublikowano

Posiadasz kartę graficzną opartą na rdzeniu Pitcairn, więc to może być R9 265, 270 bądź R9 270X. Te trzy karty występują w wersji 2GB, tyle że 270X występuje również w 4GB. Mimo wszystko te karty posiadają szynę 256bit. Teraz tak - fakt karty, które mi pokazałeś wcześniej mają lepsze taktowanie pamięci ale czy warto by rzucić lepszą szynę dla taktowania pamięci? Ja bym się z tym przespał i spokojnie pomyślał.

A co do drugiej sprawy - weź cofnij ten overclocking, zrestartuj i zrób mi screen z GPU-Z z pierwszej zakładki (to niestety jest CPU-Z, tu często głupoty wyskakują) i Ci wtedy powiem jak to głębiej wygląda, bo w CPU-Z wygląda tak, jakby blokowała taktowania rdzenia i pamięci.

Opublikowano

No może i coś jest na rzeczy z tym blokowaniem
sam już nie wiem jak to ogarnąć żeby było lepiej

Sorrki żle przeczytałem Proszę :

Opublikowano

Posiadasz 270X. W każdym bądź razie nie widzę sensu wymiany na inną. Przynajmniej ja bym nie zmieniał jej.

No może i coś jest na rzeczy z tym blokowaniem
sam już nie wiem jak to ogarnąć żeby było lepiej

Wejdź do biosu i ustaw fabryczne ustawienia, może coś poprzestawiane.

Opublikowano

Tak mam właśnie taką jak przesłałeś

Miastowy powiem tak
zresetowałem ten cały overclocking i pamiętam ze jak za czołem podkręcać procka to przełączyłem w Biosie :

AMD K8 cool&quiet control na Disabled i od tej pory jest znacznie lepiej

Np. w Grze Euro Truck Simulator 2 mam grafikę ustawioną na full hd, wszystkie te ustawienia grafiki na full i tak jak by się nawet nie zacinało
a przed przestawieniem tego "AMD K8 cool&quiet control " nie było nawet szans na taką grę

czyli myślisz ze to mogło być coś związane z tym ? na to wychodzi
Jeśli by tak już zostało to puki co nie miało by sensu wymiana karty czy procka

nie tak ?

głownie gram tylko w dwie gry w Euro Truck Simulator 2 i w Farming Simulator 15
Więc puki co bym był zaspokojony jak by tak było dalej :)

Opublikowano
AMD K8 cool&quiet control

Ta funkcja odpowiada za wyciszanie wentylatorów oraz unikania wyższych temperatur, przez co sprzęt pracuje ciszej i chłodniej. Więc wyszło na to, że "odblokowałeś" tym sposobem pełną wydajność. Wiadomo - głośność i wyższa temperatura kosztem lepszej wydajności. Jak dla mnie to miej wyłączone i ciesz się grą jeżeli wszystko ok, nie zmieniaj karty, nie warto.

Opublikowano

Być może i to odpowiada za wyciszenie.... ale jak widać pomogło i to znacznie. tak czy siak

Jestem ci Miastowy dłużny klatkę dobrego browara, bo dzięki tobie i twojemu zaangażowaniu powstrzymałem się od zakupu...

Jak byś był kiedyś w Moim mieście to daj znać a klatkę ci Browca postawie :)

Jeszcze raz Bardzo ci Dziękuję za Pomoc bo pomogłeś mi bardzo, o by więcej takich życzliwych ludzi na tym świecie :)

Pozdrawiam.

Temat do zamknięcia .

Opublikowano

Miastowy pewnie widziałeś już pierwsze testy i ceny 1050Ti. Tak apropo tej wody z mózgu. Generalnie wychodzi na moje z tym aby spokojnie poczekać. Ale to czasem za trudne słowo do przyswojenia.

Najważniejsze, że udało się nawet bez inwestycji odzyskać płynność gry autorowi.