Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Pierw parametry:

Model: Aspire ONE d260

Pamięć RAM: 1Gb

Procesor: Inter® Atom CPU N450 @ 1.66GHz  1.67GHz

Otóz posiadam w domu tą małą maszynkę, jednak jego parametry nie są zadawalające a nie opłaca się w niego inwestować bo to jest notebook wyłącznie zastępczy, którego uzywa dziewczyna do internetu i jej młodszy brat do dość mało wymagających gier, jednak złomek nie daje rady.

Gdy go kupowałem miał wgrany dziwny system nazwany "Windows XP BMW" ..

Miałem problemy na tym systemie z filmami z internetu (zacinanie, padająca na kazdej przeglądarce wtyczka po czasie).

Na obudowie jest Key i emblemat 7 Startera, spróbowałem zainstalować go.

Niestety.. To była kiepska decyzja, tak samo jak po nim znalazłem jakąś 7 lite. Według mojej opini praktycznie mimo wyłączonych kilku usług, usuniętych programów, systemy te na bynajmiej moim sprzęcie się nie rózniły pod względem wydajności.

Na start po zalogowaniu 450Mb pamięci zabierał mi czysty system. Włączenie Przeglądarki którejkolwiek + dla przykładu małolata gry "Tibia" którą pewnie wielu widziało, i dostrzegło ze nie grzeszy graficznie itd. To w takim połączeniu tych dwóch programów pokazuje się komunikat ze przesilono pamięć i komputer wyłączy się za 60sek..

Moje prośba, co polecacie XP czy Viste? 

Jezeli mozecie podrzućcie jakiś link z wincluba na system który będzie dla mnie ok i nie trzeba będzie przy nim duzo kombinować. Nie jestem wielce biegły w operacjach na komputerach, jednak format itd. nie jest dla mnie problemem. Proszę o pomoc, gdybym nie wiedział czegoś to spytam.

Opublikowano

Miałem Emachines EM250. To samo, tylko z innymi napisami na obudowie. Nawet XP nie działał na tym normalnie. Na ten sprzęt próbowałbym tylko to -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie zrobi z niego petardy, ale ograniczy ilość przekleństw podczas korzystania. ;)

Opublikowano

Zmień sobie tą kostkę na 2GB i zainstaluj 7 Starter, będzie w miarę dobrze chodziło przy odpowiedniej optymalizacji.

Niestety 1GB na Starter to stanowczo za mało, a nad Vistą nawet bym nie myślał, bo to najgorszy system jaki został wydany. XP odpada, brak wsparcia. Nawet Chrome nie zainstalujesz.

A tak na marginesie - miałem AO522 na którym testowałem od XP po 10 - tylko 7 Starter.

Opublikowano

Mam identyczny sprzęt tyle iż Samsunga. Aktualnie ma 2GB RAM (wymieniłem kość) jest na nim zainstalowany Win 7 Mini Starter - Notebook 2k15 - wersja nazwana Mały BONUS II ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) i chodzi bez większych przycięć. Da się używać Worda czy internetu. Na 1GB to faktycznie chyba tylko XP. Tyle iż ten system powoli się kończy. Zresztą tu jest bardziej kwestia taka czy procesor poradzi sobie z obrobieniem fajerwerków na stronach internetowych niż tego czy system jest nieco lżejszy czy cięższy. Przecież nie pracuje się na systemie a na aplikacji. Owszem lżejszy system zostawi więcej zasobów ale nie przyspieszy drastycznie pracy np. przeglądarki internetowej. 

Opublikowano

Jeżeli nie chcesz wymieniać ramu do 2gb to najlepszym wyborem ( na dzisiejsze czasy.. ) będzie linux a dokładniej Linux Mint / Arch Linux z Xfce ( Najlepiej na skróty i pobrać Antergos Xfce ). W starsze gry da się grać ( sam sprawdzałem ;) )

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie