Skocz do zawartości

Szukam windowsa pod słabego netbooka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przejrzałem już kilkanaście tematów i czesto jest polecany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]   Moja specyfikacja to 2GB ramu i Intel Atom 1,6GHz. Sprzęt ma być jedynie do internetu, skypa, muzyki dla starszej osoby. Dziękuję za pomoc

Opublikowano

Szczerze mówiąc to niczego takiego nie znajdziesz. To pierwszej generacji atom i grafika bez jakiegokolwiek wsparcia video teraźniejszego.

Nawet jak poblokujesz reklamy to strony są napchane skryptami które rżną tak słaby procesor.

Więc imho taki sprzęt nie nadaje się nawet 'jedynie do internetu'

Opublikowano

Na takim sprzęcie instalowałbym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Miałem netbook o takich parametrach i na innych systemach, niż okrojony XP nie dało się pracować. Przeglądanie/przewijanie stron - masakra. Nawet filmy na YouTube chodziły gorzej. O czasie włączania/wyłączania nie wspomnę. ;) W tym przypadku kolega WinSxS naprawdę się postarał.

Opublikowano

8.1 ma (domyślnie włączoną) opcję szybki start, dlatego szybciej się włącza. Przy ponownym uruchomieniu (kiedy startuje od zera) już nie jest tak różowo. Co nie zmienia faktu, że energooszczędne AMD lepiej radzą sobie w netbookach, niż Atomy.

Opublikowano

jaki byś system nie dał to skype zamuli ci go przy 2 giga ramu i tym procku na amen przy każdym starcie. Pierwsze co zrób to wyłącz auto start skypa.

Co ty pie... Ja mam gorszy ( chociaż lepszą kartę ) Windows 7 i mi Skype nie zamula .. Więc chyba tylko ty tak masz ;)

Opublikowano

Ostatecznie zainstalowałem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Dwa razy próbowałem instalowac xpeka i po instalacji wywalało 

„Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ wystąpił problem z konfiguracją sprzętu dysku komputera”  

Ogólnie mimo że nic obecnie nie jest zainstalowane, po paru minutach użytkowania ładnie mówiąc bolała mnie już głowa. Jest on zdecydowanie za cięzki jak na tą specyfikację, aż boję się zaisntalować skypa. Mam nadzieję że babcia będzie miała więcej cierpliości  :unsure:

Opublikowano

Ostatecznie zainstalowałem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Dwa razy próbowałem instalowac xpeka i po instalacji wywalało 

„Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ wystąpił problem z konfiguracją sprzętu dysku komputera”  

Ogólnie mimo że nic obecnie nie jest zainstalowane, po paru minutach użytkowania ładnie mówiąc bolała mnie już głowa. Jest on zdecydowanie za cięzki jak na tą specyfikację, aż boję się zaisntalować skypa. Mam nadzieję że babcia będzie miała więcej cierpliości  :unsure:

Ja mam podobny netbook - Spróbuj jeszcze Windows ThinPC - nie mogłem poznać sprzętu ;)

Opublikowano

Bo problem leży nie tyle w systemie operacyjnym co w tym iż tak procesor jak i karta graficzna w tym netbooku są za mało wydajne do współczesnego internetu. Można powiedzieć iż aktualnie taki komputerek to taka inteligentna maszyna do pisania. Word 2003 - 2007 będą pracować w sposób zadowalający pod warunkiem iż się nie przesadzi z rozmiarami dokumentu. O ile 2GB RAM -u da się jeszcze przeżyć (w końcu współczesne tablety pracujące na Win 10 też tyle mają) to niestety jednordzeniowy mocno okrojony procesor o dość niskim zegarze + karta graficzna nie wspomagająca współczesnych rozwiązań powodują to co powodują iż na załadowanie stron czeka się długo a co za tym idzie komfort pracy jest taki sobie. Oczywiście zmiana systemu na lżejszy uwolni zasoby ale nie spowoduje skokowego wzrostu prędkości pracy przecież pracuje się na konkretnej aplikacji czyli w tym przypadku przeglądarce internetowej a bez względu na rodzaj sytemu musi ona stronę wraz ze wszystkimi przyległościami załadować i wyświetlić a jak strona na 100 wodotrysków to przy braku wspomagania sprzętowego to musi trwać.  

Opublikowano

Mam Toshibe MB500 atom N455 1,66 Ghz i 2MB ram, wgrywałem kolejno chyba wszystkie okrojone wersje

windy z tego forum od 7 do 10 i wszystkie mniej lub bardziej muliły,w końcu znalazłem w sieci Win 7 Thin PC

TeamOS, dograłem jęz. polski oraz przeglądarkę Palemoon wersja na procesory Atom. Po zainstalowaniu Skype

i wyłączenia trybu chronionego flasha, filmy z youtube oczywiście w niższej rozdzielczości czy filmy z kinomana

chodzą bez przycięć, więc może spróbuj tego.

Opublikowano

Podczepię się pod temat bo  tego samego oczekuję ale na odrobinę mocniejszy sprzęt choć i tak bardzo słaby, już leciwy Asus K50ij z procesorem Intel Pentium Dual Core T4300 (2100.0 MHz) i 4 GB RAM.

Od systemu (Windows 7) oczekuję szybkośći, stabilnośći,  lekkości przede wszystkim na procesor aby nie mielił nim non stop , jak to możliwe szybkiego startu i bez większych niespodzianek jeżeli chodzi o działanie zainstalowanych programów, choć nie istaluje jakiś wymyślnych i wymagających. Komp używam do netu, oglądania filmów, słuchania muzyki, czasami office - więc raczej podstawowe rzeczy.

Nie obchdzi mnie wyglad czy inne bajery i kosmetyczne wodotryski. Zależy mi na zastosowaniu praktycznym a nie wizualnym.

Czy Thin PC jest na 32 bity czy 64? Skłąniałbym się raczej na 64, bo specjalnie dokupiłem więcej pamięci, dlatego że jest coraz mniejszy wybór w modach 32 bitowych.

Opublikowano

Win Thin PC jest tylko w wersji 32 bitowej. Bo przecież to system na specyficzne komputery. Ale przecież u Ciebie i tak cześć z tych 4 GB RAM zabierze dla swych potrzeb k. graficzna tak wiec przy 4 GB RAM nie powinno być problemu z systemem 32 bitowym.

Opublikowano

Win Thin PC jest tylko w wersji 32 bitowej.

Tak wiem, już Prezes mnie poinformował. ;)

Czy Thin Pc będzie spełniał moje myżej wymienione wymagania?

A co ewentualnie na 64 bity? Pamiętam że swego czasu te prawie 3 GB Ramu system mi zajmował i spowalniał komp. W tym momencie bez skype, oglądania filmów ale przy otwartych wielu kartach W7 zajmuje 2,3 GB. Więc tak na krawędzi. Dojdzie film, YT itp i już prawie 3 GB.

Opublikowano

Tak wiem, już Prezes mnie poinformował. ;)

Czy Thin Pc będzie spełniał moje myżej wymienione wymagania?

A co ewentualnie na 64 bity? Pamiętam że swego czasu te prawie 3 GB Ramu system mi zajmował i spowalniał komp. W tym momencie bez skype, oglądania filmów ale przy otwartych wielu kartach W7 zajmuje 2,3 GB. Więc tak na krawędzi. Dojdzie film, YT itp i już prawie 3 GB.

Win Thin PC jest na pewno lżejsze niż normalna 7 tyle iż trzeba tam sobie wszystko postawiać. np. domyślnie brak pliku wymiany. To taki specyficzny sytem. A na 64 bity -to zainstaluj któryś z modów tego sytemu nie brakuje ich. Tylko pamiętaj każdy system 64 bitowy jest cięższy i bardziej wymagający niż 32 bitowy a już na 100% niż Win Thin PC

Opublikowano

Win Thin PC jest na pewno lżejsze niż normalna 7 tyle iż trzeba tam sobie wszystko postawiać. np. domyślnie brak pliku wymiany.

Czy jest gdzieś opis co dokładnie należy i jak postwić itp. aby nie było później niespodzianek a z systemu można byłoby wyciągnąć jak najwięcej?

Opublikowano

Ale to ile zajmuje RAM po odpaleniu systemu, to nie jest wykładnik szybkości.

Windows bardzo lubi jak jest dużo RAM i wtedy dużo buforuje w RAM (częste operacje jak są wykonywane). Dużo RAM (powiedzmy powyżej 4GB przy 64bit), dużo operacji I/O = większa wydajność ogólna systemu.

Przykład:

Masz 8GB RAM. Kopiujesz plik z DVD 4GB na HDD, a potem powiedzmy po 5 minutach decydujesz że musisz to jeszcze przerzucić na pendrive, a wiesz że masz już na HDD. To już z HDD na pendrive będzie szło z bufora (o ile w międzyczasie nie było innych tak dużych operacji I/O) , bo tyle (nawet więcej) jest w stanie wygospodarować windows.

Opublikowano

Ale to ile zajmuje RAM po odpaleniu systemu, to nie jest wykładnik szybkości.

Przy podstawowym użytkowaniu 4GB to nie ma tragedii z Ram. Jeżeli ktoś ma 1 lub góra 2 GB to może się już martwić i każdy oszczędny w pamięć system będzie na wagę złota. Dla mnie parę setek mega więcej lub mniej nie ma znaczenia, liczy się szybkość, stabilność systemu a także jak najmniejsze obciążenie procesora, bo nie lubię kiedy wiatrak często jest włączony albo komp się grzeje. 

Pomijając pamięciożerność Ramu, który mod - Thin PC czy  Win DreamOS - Extreme będzie lepiej spełniał powyższe wymagania?