Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem laptopa na nieco większego (13.3 cala) i zastanawiam sie jaki system na niego wrzucić. Zależy mi tylko i wyłącznie na szybkości działania.

Zastosowania to głównie internet, nowa Opera i jakieś starsze gierki typu GTA San Andreas ale to niekonieczne.\

Mam dylemat pomiędzy 10 Extreme od Mr.T a okrojoną 7 lub XPkiem.

Nie pracowałęm nigdy nad 8.1 więc nie jestem w stanie wziąć jej pod uwagę. Liczę że Wy macie trochę większe doświadczenie :P

Parametry:

Dell E4300

Intel Core 2 Duo P9600 2.4 GHz

4GB RAM DDR3

160GB HDD najprawdopodobniej 7200rpm

GPU Intel x4500

Dzięki i pozdrawiam :))

Opublikowano

Szczerze ci powiem że nie korzystam z Windows 10 tylko Windows 7 Pro lub Windows 8.1 Pro x86 x64 . 

Nie wiem czy duża jest różnica pomiędzy  7,8.1 czy 10 bo nie sprawdzałem .

Mi Windows 7 Pro x86 + przeglądarka internetowa Opera (no i kilka  bzdetów ) zabiera około 778 mb ram .

Około 600 mb ram jest używane jak nic nie robię (jak chcesz mogę napisać dane techniczne drugiego PC  tu ) .

Edit :

Zapomniałem dopisać :)

Ja tylko używam programów portable ( tylko sterowniki i anty-świra instaluje )  .

Więc polecam każdemu jak może to niech korzysta  z wersji portable (nie pamiętam kto ale ktoś z forum podsunoł dobry pomysł i ja go się trzymam ) .

Opublikowano

No bez przesady WinXP :)  .  

O ile mnie pamięć nie myli to chyba na lapku miałeś Vistę ? więc win7 (ja tylko wybieram wersje pro) x64 będzie dobry (tak myślę ) .

Hmm możesz ustawić na " Podstawowy Windows 7 " ( wyłącz Aero  lub nie ) jak chcesz   .

Może będzie działać lepiej (nie wiem do końca  bo nie mam  a kiedyś miałem ) . 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym postawił extreme w10 od Mr.T

I jeśli nie masz zamiaru rozszerzać ramu to system 32bitowy stawiaj.

Edytowane przez M4T.EUSZ
Opublikowano

Właśnie chciałem też o to zapytać, ale czy system obsłuży całe 4GB??

Bo zgaduje że 32-bity będzie sobie lepiej radził niż 64 przy tej samej konfiguracji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie