Skocz do zawartości

115x vs 2011v3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

115x vs 2011v3.Mianowicie czy odczuje różnice (skok wydajności) pomiędzy poniższymi zestawami?.Zastosowanie Głównie Rendering FHD,4K ,Gry oraz Obróbka Foto i Video.Serdecznie Proszę o Bardzo szczegółowe wypowiedzi.Np dlaczego tak a nie inaczej.W czym i w ilu % (0-100) odczuje różnice itd.

AKTUALNIE:

CPU: i7-4790K 4,7 GHz OC (1.32V) 
MOBO: Asus Maximus Ranger VII Z97
GPU: Gigabyte GeForce GTX Titan X OC (1400/1900 MHz)
RAM: Kingston HyperX Beast 4x 4GB 1866MHz Cl9
COOLER CPU:Lepa AquaChanger240
FANS:2x Be Quiet Pure Wings 120mm,2x LPWAC120-HF (u dołu chłodnicy - w planach jest push-pull),3x Phanteks PH-F140XP,2x PH-F140SP-LED 
PSU: Corsair RM750
SSD+HDD: Crucial MX100 256 GB - na nim jest Windows 7 Pro + Seagate 500 GB + WD Black 1 TB
CASE: Phanteks Ethnoo Primo
MONITOR: Benq XL2411Z
AUDIO: Asus Phosebus Solo + Kabel SPIDI/f + Logitech Z906
PERYFERIA: Asus GX850 + Asus ROG GM50 MousePad + Natec Genessis RX66

W NAJBLIŻSZYM CZASIE (Bo już mam zamównione)
CPU: i7-5820K (będzie kręcony) 
MOBO: Gigabyte X99-Gaming 5P
GPU: Gigabyte GeForce GTX Titan X OC (1400/1900 MHz)
RAM: G.SKILL DDR4 RipjawsV 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 rev2 XMP2 Black
COOLER CPU:Lepa AquaChanger240
FANS:2x Be Quiet Pure Wings 120mm,2x LPWAC120-HF (u dołu chłodnicy - w planach jest push-pull),3x Phanteks PH-F140XP,2x PH-F140SP-LED 
PSU: Corsair RM750
SSD+HDD: Crucial MX100 256 GB + Seagate 500 GB + WD Black 1 TB + SSD Samsung 950 PRO - Na nim będzie System Win 10
CASE: Phanteks Ethnoo Primo
MONITOR: Benq XL2411Z
AUDIO: Asus Phosebus Solo + Kabel SPIDI/f + Logitech Z906
PERYFERIA: Asus GX850 + Asus ROG GM50 MousePad + Natec Genessis RX66

Opublikowano

Napewno choć na 4K jedna karta to za mało, minimum to 2 takie Titan X, żeby pograć w Ultra i powyżej 60 fps to z 3-4 karty

Opublikowano

Napewno choć na 4K jedna karta to za mało, minimum to 2 takie Titan X, żeby pograć w Ultra i powyżej 60 fps to z 3-4 karty

Gry tylko 1920 x 1080 na monitorze Benq XL2411Z 144hz. Więcej mi nie trzeba jeśli chodzi ci o monitor 4K.Gram tylko w FHD.

Co do ssd to crucial mx200, a co do hdd to tylko wd, hitachi.

Crucial MX200 jest o wiele wiele wolniejszy od tego samsunga pozatym na SATA 3 i tak maxymalnej prędkości nie wyłapie.A na M2 tak.A dysków Tależowych nie mam zamiaru zmieniać na razie.

Opublikowano

mi chodzi że mx200 zamiast mx100

MX200 nie ma sesnu skoro już mam MX100 do ponad roku.MX100 aktualnie mam system Win7 a bede mial na nim programy do obróbki video i foto a na m2 widnowsa.

Opublikowano

Co do różnicy w wydajności, to w grach będzie niewielka, natomiast w obróbce filmów spora z uwagi na ilość rdzeni. Widzę w drugim zestawie jeden podstawowy błąd - 2 kości pamięci. Skoro platforma 2011-3 ma kontroler ram 4-kanałowy(quad channel), to morderstwem jest nie wykorzystać tego potencjału. Akurat ostatnio pojawił się test szybkich pamięci DDR4: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Co do różnicy w wydajności, to w grach będzie niewielka, natomiast w obróbce filmów spora z uwagi na ilość rdzeni. Widzę w drugim zestawie jeden podstawowy błąd - 2 kości pamięci. Skoro platforma 2011-3 ma kontroler ram 4-kanałowy(quad channel), to morderstwem jest nie wykorzystać tego potencjału. Akurat ostatnio pojawił się test szybkich pamięci DDR4: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Im więcej pamięci ram w Slotach tym bardziej jest obciążony jakiś tam kontroler i im więcej slotów zajętych tym więcej spadają możliwośći OC Procesora na czym mi zależy.A 16GB w zupełności mi styka :)

Opublikowano

Im więcej pamięci ram w Slotach tym bardziej jest obciążony jakiś tam kontroler i im więcej slotów zajętych tym więcej spadają możliwośći OC Procesora na czym mi zależy.A 16GB w zupełności mi styka

Ale Ty nie porównuj dual channel z quad channel. Naczytałeś się, ale nie do końca zrozumiałeś. Po to kupujesz najwydajniejszą platformę, aby ją spowalniać? 4 kości pamięci dla 2011-3 to normatyw i takie zestawy sprzedają. Co innego 8 kości - to tylko dodatkowo obciąży. Na dwóch kościach w platformie 2011-3 o połowę ograniczysz przepustowość. Wystarczy ci 16GB to kup zestaw 4x4GB. A swoją drogą do renderingu 16GB to na granicy potrzeb. Kup 4x8GB, a w przyszłości w razie koniecznośći zostanie ci możliwość dokupienia drugiego takiego zestawu. Mając więcej pamięci też minimalnie zyskasz - więcej systemu i programów w ramie.

Opublikowano

Ale Ty nie porównuj dual channel z quad channel. Naczytałeś się, ale nie do końca zrozumiałeś. Po to kupujesz najwydajniejszą platformę, aby ją spowalniać? 4 kości pamięci dla 2011-3 to normatyw i takie zestawy sprzedają. Co innego 8 kości - to tylko dodatkowo obciąży. Na dwóch kościach w platformie 2011-3 o połowę ograniczysz przepustowość. Wystarczy ci 16GB to kup zestaw 4x4GB. A swoją drogą do renderingu 16GB to na granicy potrzeb. Kup 4x8GB, a w przyszłości w razie koniecznośći zostanie ci możliwość dokupienia drugiego takiego zestawu. Mając więcej pamięci też minimalnie zyskasz - więcej systemu i programów w ramie.

Czyli mając 8 slotów jak włoże 2 kości bede miał ograniczenia w wydajności ? .Najwyżej dokupie drugi komplet za jakiś czas.

Pozatym zapraszam do zapoznania się z artykułem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Różnica jest znikoma między Quad a Dual Chanel.

Opublikowano

do renderu 2011-E , grafike możesz dać 980 TI GTX , jest niby lepsza od Xtitana. :) a najlepsza grafika podobbno to ADM radeon Nitro.

Ja mam Titana X po OC i nie zamierzam go zmieniać.

Opublikowano

Czyli mając 8 slotów jak włoże 2 kości bede miał ograniczenia w wydajności ? .Najwyżej dokupie drugi komplet za jakiś czas.

Pozatym zapraszam do zapoznania się z artykułem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Różnica jest znikoma między Quad a Dual Chanel.

Oczywiście, że na dual channel będą ograniczenia wydajności względem quad channel, tak jak dual channel względem triple channel, tak jak na single channel względem dual channel i tak dalej.

Różnice niewielkie fakt, zwłaszcza w tych krótkich benchmarkach, ale podczas wielogodzinnego renderowania sekundy zamieniają się w minuty.

Dlaczego sprzęt ma pracować na pół gwizdka?

Dlaczego kupujesz szybsze pamięci, a nie standardowe 2133MHz?

Dlaczego pamięci z niskimi opóźnieniami?

Dlaczego kupujesz 6 rdzeniowy procesor, a nie 4?

Dlaczego SSD, a nie HDD?

Wreszcie dlaczego SSD na M.2, a nie na SATA3?

Kupując drogi sprzęt high end trzeba kierować się logiką - po co to robimy(kupujemy)? - dla wydajności - to ją wydobądźmy do maksimum i wykorzystajmy.

Z jednej strony sugerujesz się możliwym obciążeniem i mniejszym potencjałem wysokiego OC pamięci czy procesora po obsadzeniu 8 banków pamięci, a z drugiej sam sobie chcesz zmniejszyć wydajność sprzętu.

Po to Intel zrobił w platformach high end, najpierw LGA1366 triple channel, a potem LGA2011 quad channel i w końcu LGA2011-3 quad channel DDR4, aby procesor się nie zadławił brakiem przepustowości.

Każdy drobny element wydajności w każdym detalu przekłada się na efekt końcowy. Taki prosty teścik:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

A jest SSD Samsung 950 PRO nie na M2? :)

Ale żeby skorzystać z niego trzeba LGA 1151 (Intel Z170) i LGA 2011-3 (Intel X99) - M.2 PCI-E 3.0 x4.

No to i tak ostatecznie bym nic nie zmieniał, poza szybszym dyskiem SSD na SATA3.

Przechodzenie z generacji rok/dwa starszej na nowszą to topienie kasy, chyba, że rzeczywiście potrzebujesz sprzętu, który pracuje na 100% wydajności w powiedzmy 50-90% swojego czasu. Ale to i tak sam właściciel musi podjąć decyzję...