Skocz do zawartości
  • 0

Problem z Lumią

EgnaroN

Pytanie

Opublikowano

Witam. Kieruje pytanie raczej do speców od mobilnych windowsów. Posiadam Lumie 535 i ogólnie jestem z niej zadowolony. Zanim było głośno o windows 10 mobile robiłem aktualizacje windows 8.1 ale przez PC. Plik .ffu z systemem pobrałem z windows mania pl, tylko przez pomyłke wgrałem soft DUAL SIM a telefon mam 1SIM. Ogólnie telefon chodzi bez zarzutu ale za cholerę nie mogę przywrócić systemu 1SIM. Chodzi o to że cały czas wyświetla mi brak drugiej karty sim.

I teraz tak, próbowałem wgrać soft 1SIM ale to nic nie dało. Programem Windows Device Recovery Tool również próbowałem ale jedynie co się zmieniło to że system był z brandingiem PLAY, a alert o braku drugiej SIM pozostał. Co ciekawe komputer wykrywa fona jako 1sim. W końcu pojawił sie W10 Mobile i również on nie zmienił sytuacji.

Jest jakiś jeszcze sposób aby przywrócić w telefonie system 1 sim, czy już na wieki będzie mnie nachodzić informacja o braku drugiej karty SIM.

A i jeszcze jedno, forumowicze windows mania pl nie raczyli pomóc, więc licze na was :)

Z góry dzięki za czytanie moich wypocin i pomoc.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Bo pewnie logujesz się do MS  i przywraca Ci  ostatnie  ustawienie kopi ?  . Zrób  kopie tylko kontaktów.

Ściągnij  " WPinternals "   i  RM975_02040.00021.15053.36002_RETAIL_prod_signed_1030_01ED99_000-22_MV.ffu   -  wczoraj się bawiłem  z  różnymi wer....  i ta bardzo ładnie  działa.Oczywiście nie loguj się do MS  tylko jak już wszystko  poustawiasz to możesz  aktualizować co  Ci tam potrzeba.

• 0
Opublikowano

No właśnie ta ikonka z brakiem karty sim wyświetla się zaraz po wgraniu softu, czyli jeszcze przed skonfigurowaniem wifi i konta MS. Czyli to nie kopia. Ale spróbuje wgrać to co podałeś, tylko czy aby na pewno jest to soft do Lumii 535 ? Ona ma oznaczenie RM-1089.

Edit: Jeszcze nic nie zrobiłem ale wielki dzięki za tą apke. Od dawna czegoś podobnego szukałem :)))

• 0
Opublikowano

Ja mam L635  i działa bez problemu  to na Twojej powinno tym bardziej ?  - to jest wer ameryk  AT  - poczytaj  o tym  i spróbuj  tym  WPinternals 1.2  - instrukcje co i jak też bez problemu znajdziesz  u wujka  google  -  chociaż  nie  ma tam ani mojego ani  Twojego modelu  i może Ci  wszystkiego nie odblokować  ale  wgrywanie na czysto idzie  bardzo dobrze.Nie musisz  tego instalować możesz  pobrać   ffu  konkretnie dla Twojej lumi.

Masz tu ten programik  a  ffu  za duży  żeby Ci tu zapodać.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• 0
Opublikowano

OK, popatrzę na to. A programik sam znalazłem dlatego Ci podziękowałem wcześniej za podanie jego nazwy. A powiedz mi czy samo odblokowanie bootloadera i dostęp do root'a coś daje czy tylko umożliwia wgranie innych aplikacji które czynią cuda ? :)

• 0
Opublikowano

@woj_ani217 - co ty gadasz ! Pod żadnym pozorem nie może wgrać ffu do innego modelu. W najlepszym wypadku się nie wgra, w najgorszym uwali układ partycji. Ściągnij z windowsmanii soft pod swój RM-1089 i flas"Jestem Idiotą" przez thor2.

WPinternals lepiej się nie baw, bo jak coś zrobisz nie tak to uceglisz telefon. Poza tym WPinternals działa w 100% poprawnie na Lumiach serii x2x. Na 535 czy 635 nie radzę to używać chyba że lubisz życie na krawędzi :D

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

razor1995 - gadam to co  wczoraj  robiłem  i  nie ma żadnego  problemu tel..   działa  lepiej niż na  orginalnym  jaki mi  wgrali  w serwisie   po naprawie głośnika - nic się nie uwaliło  nic nie namieszało itd... . A  wszystko co  robisz  to  wiadomo że  robisz na własne  ryzyko jedynie  co w  WPinternals  to  w opcji Unlock bootloader  restartuje  do 50 % i trzeba rozłączyć i uruchomić od nowa ręcznie.

W każdym  razie mi nic nie uwaliło ? może miałem szczęście ? ( ale robiłem to kilka razy )  albo się  lumia mnie boi !? :D

• 0
Opublikowano

Wgrałem teraz przez WPInternals oryginalny rom .ffu i nic się złego nie stało ale również nie pomogło to w rozwiązaniu problemu - nadal jest informacja o braku drugiej karty sim :(

• 0
Opublikowano

Kolego  chętnych  to może i nie brak  bo  tu w większości  ludzie są  OK  i  zawsze pomocni a Twój  przypadek  jest  "  dziwny " ?.

Nie miałem czasu  " grzebać "  w telefonie  ale wczoraj  trochę się pobawiłem  ( ciekawość zawsze górą )  i to też tylko dla tego że to  mój  tel. używany  jako  emergency.

Napiszę Ci co ja robiłem  ( ale nie jest to instrukcja )  i jak już wcześniej pisałem  miałem wgrane oprogramowanie  RM975_02040.00021.15053.36002_RETAIL_prod_signed_1030_01ED99_000-22_MV.ffu  i  żeby sprawdzić  Twój  przypadek  to musiałem zamienić  na  orginał i tu  mogłem to zrobić tylko  WPinternals  bo  orinalny  Windows Device Recovery Tool  nie  widział  " ffu "  no ale wszystko  poszło OK  zainstalowałem  poszukałem  " ffu "  dla mojej Lumi 635 dla dwóch  kart  wgrałem  też się  " pluł "  o drugą  kartę.Odinstalowałem  wgrałem oprogramowanie  dla jednej karty i cisza , spokój  wszystko  tak jak powinno być.

Dziwię się  co  Ci  tam zapisało , ustawiło na partycji że  Ci  to się odzywa  może jutro zadzwoń  " do tych mądrali "  z Noki  może trafisz na  kumatego i podpowie coś w temacie  bo ja powiem szczerze  nie mam " pomysła "? i  żeby  mi  tak jak  Tobie się to  odzywało  to bym  to drążył !? a tak co mam drążyć jak wszystko jest OK.

• 0
Opublikowano

Odinstalowałem wgrałem oprogramowanie dla jednej karty i cisza , spokój

A powiedz co zrobiłeś mówiąc " odinstalowałem " bo może sęk w tym że ja po wgraniu softa DualSim od razu wgrywałem softa dla jednej karty.

I faktycznie dziwne że Tobie problem zniknął. Ja nawet próbowałem wgrać jeszcze raz soft DS i wrócić na SS ale nie pomogło. Poźniej instalowałem różne firmware'y czy to z brandem czy czyste i aktualizacje do 10, wykasowałem kopie zapasowe i nic cały czas DualSim :(

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• 0
Opublikowano

To jest po prostu niemożliwe !!! Wszedłem na swoje konto MS, wykasowałem wszystko co można było a w szczególności kopie zapasowe itp. po czym wgrałem raz softa Dual Sim i faktycznie nie pobrało żadnych backup'ów ( bo ich już nie było ) po czym wgrałem softa Single Sim i nagle z d*py wzięły się zapisane ulubione strony, hasła i kontakty !?!?!?!?! Może mi ktoś to wytłumaczyć ?????

• 0
Opublikowano

Ale wiesz, teraz to najbardziej mnie martwi nie to że soft jest cały czas jako DualSim ( bo da się z tym żyć ) tylko gdzie jeszcze siedzą te dane, których suma summarum chce.Tylko nie wiem gdzie, telefon zresetowany one drive wyczyszczony, no to gdzie mogą być jeszcze te kopie zapasowe ???

• 0
Opublikowano

Prawdopodobnie jak wgrałeś inny soft do telefonu to zmienił się Ci kod produktu i teraz programy widzą że masz DS.

Myślę że gdybyś w edytorze rejestru zmienił kod produktu na właściwy to Windows Device Recovery Tool wgra odpowiednie oprogramowanie :)

• 0
Opublikowano

No nie do końca. Sprawdziłem to. Raz wgrałem soft DS i WDRT wykrywał telefon jako DS. Następnie wgrałem soft 1sim ( na telefonie dalej był DS ) ale WDRT wykrywało już telefon jako 1sim ( i mimo pobrania jeszcze softu przez WDRT wciąż mam DS ). I jeśli "kod produktu" masz na myśli tego typu numery RM-10XX to zmieniają się odpowiednio wraz z wgraniem softu.

Ja już chyba sobie odpuszczę, bo taki drobny niuans nie jest warty takiego zachodu. Myślałem, że rozwiązanie będzie proste ale widzę że chyba mój telefon bardzo polubił DS i nie chce z niego zrezygnować. No chyba że ktoś zna lub znajdzie sposób no to chętnie skorzystam z rady ale sam już nic nie kombinuje bo mam dość dzień w dzień wgrywania softów i ustawiania wszystkiego od nowa.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Oprócz RM-10XX istotny jest również "product code" np. 059W8H3 kod ten określa min. operatora, DS/SS i wiele innych istotnych rzeczy.

Znajdź kod produktu do swojego tel. pobierz odpowiedni soft (zgodny z "product kode") i wtedy spróbuj sposobem który opisał @razor. :)

Edytowane przez nemo1960
  • 0
Opublikowano

Niestety, nawet wgranie softu z oryginalnym "product code" nie pomogło. A programu thor2 nie mogłem znaleźć ( chyba go już nie ma) ( gdzieś wyczytałem że ponoć jest on już "scalony" z WDRT, którym też próbowałem ). Chyba po prostu się NIE DA !!!

• 0
Opublikowano

Witaj, pobierz program Windows Phone Image Designer i soft bez brandingu dla 1. karty sim [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].(Jest to [stock ROM][DENIM][GDR1] 02074.00000.15234.28009 CV EU )

A tu krótki poradnik:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Mam nadzieję że pomogłem!

• 0
Opublikowano

No proszę Cię ! Myślisz że, gdyby rozwiązanie było tak proste zawracałbym ludziom d*pe o  taką pierdołe ??? Używałem już tego programu setki razy i wgrałem również setki równych softów - tak dla jasności - nie pomogło >_<

• 0
Opublikowano

Witam,

Chciałbym przenieść z Outlooka 2010, który mam zainstalowany w komputerze w firmie kontakty do telefonu Microsoft Lumia 550. W telefonie mam skonfigurowaną skrzynkę pocztową połączoną z serwerem firmowym. Outlooka nie mam skonfigurowanego.

Zależy mi na tym żeby przenieść kontakty tylko z wybranych folderów z Outooka. Czy mam skonfigurować dodatkowe konto w telefonie?

Jeśli ktoś wie jak to zrobić to poproszę o pomoc krok po kroku. Z góry dziękuję