Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do kupna taniego Tabletu z systemem operacyjnym Windows 8.1 lub 10. Przypuszczam, że w każdym z nich jest nowoczesny BIOS UEFI, co umożliwiłoby zainstalowanie dowolnego systemu zgodnego z EFI (Ubuntu x64, Winx x64, Winx 8.1 x64, Win10 x64). Czy mam rację?

Posiadam klawiaturę i myszę na USB a także nagrywarkę DVD na USB. Wszystkie te urządzenia wpiąłbym do aktywnego huba USB, który podłączyłbym później do taniego Tabletu. Aktywny HUB dysponuje własnym zasilaniem, toteż bez obaw oto, że zabraknie Prądu z gniazda USB w Tablecie.

Tuż po uruchomieniu tabletu spróbowałbym wcisnąć klawisz ESC,F2,DEL celem dostania się do menu UEFI i wymuszenia startu systemu z płyty instalacyjnej.

Jak myślicie, czy uda mi się uruchomić instalację systemu zgodnego z EFI z płyty instalacyjnej?

Czy grozi mi nieodwracalne uszkodzenie Tabletu zaraz po tym jak skasuję z niego wszystkie zdefiniowane na dysku partycje natomiast instalacja nowego systemu nie powiedzie się? Nie chcę wydać dwieście-trzysta złotych na urządzenie, które wskutek modernizacji niepodlegającej gwarancji trafi do kosza.

Opublikowano

Przymierzam się do kupna taniego Tabletu z systemem operacyjnym Windows 8.1 lub 10. Przypuszczam, że w każdym z nich jest nowoczesny BIOS UEFI, co umożliwiłoby zainstalowanie dowolnego systemu zgodnego z EFI (Ubuntu x64, Winx x64, Winx 8.1 x64, Win10 x64). Czy mam rację? Posiadam klawiaturę i myszę na USB a także nagrywarkę DVD na USB. Wszystkie te urządzenia wpiąłbym do aktywnego huba USB, który podłączyłbym później do taniego Tabletu. Aktywny HUB dysponuje własnym zasilaniem, toteż bez obaw oto, że zabraknie Prądu z gniazda USB w Tablecie. Tuż po uruchomieniu tabletu spróbowałbym wcisnąć klawisz ESC,F2,DEL celem dostania się do menu UEFI i wymuszenia startu systemu z płyty instalacyjnej. Jak myślicie, czy uda mi się uruchomić instalację systemu zgodnego z EFI z płyty instalacyjnej? Czy grozi mi nieodwracalne uszkodzenie Tabletu zaraz po tym jak skasuję z niego wszystkie zdefiniowane na dysku partycje natomiast instalacja nowego systemu nie powiedzie się? Nie chcę wydać dwieście-trzysta złotych na urządzenie, które wskutek modernizacji niepodlegającej gwarancji trafi do kosza.

Normalnie zainstalujesz windows 8.1, 10 a nawet linuksa lecz musisz mieć przygotowane sterowniki od ekranu dotykowego.

Opublikowano

Mi ekran dotykowy nie jest potrzebny. Ważne aby wifi działało, zatem bez obaw mogę przystąpić do realizacji celu?

BTW windows 8.1 czy 10 możesz na pendrivie wypalić pod uefi/gpt tak samo z linuksem :)

Opublikowano

Jeśli się nie mylę, muszę też zwrócić uwagę na to czy mam UEFI 32-bitowe czy 64-bitowe. Z tego co mi wiadomo, na trzydziestodwubitowym UEFI nie uruchomię instalacji systemu x64 i odwrotnie.

Opublikowano

Jeśli się nie mylę, muszę też zwrócić uwagę na to czy mam UEFI 32-bitowe czy 64-bitowe. Z tego co mi wiadomo, na trzydziestodwubitowym UEFI nie uruchomię instalacji systemu x64 i odwrotnie.

Ale na co ci na tablecie z 1-2gb ramu system 64bitowy jesteś samobójcą czy co ? bez różnicy czy to pc laptop czy tablet jeśli masz max 4gb ramu to tylko i wyłącznie system 32bitowy :)

Opublikowano

Słyszałem o przypadku, że ktoś nieodwracalnie uceglił tableta skasowawszy w nim wszystkie partycje, dlatego postanowiłem zapytać się, czy wgrywanie systemu do tak delikatnego i taniego urządzenia jest bezpieczne. Słyszałem też, że niektóre tanie tablety z Windowsem nie mają możliwości wejścia do UEFI celem zmiany systemu.

Opublikowano

Słyszałem o przypadku, że ktoś nieodwracalnie uceglił tableta skasowawszy w nim wszystkie partycje, dlatego postanowiłem zapytać się, czy wgrywanie systemu do tak delikatnego i taniego urządzenia jest bezpieczne. Słyszałem też, że niektóre tanie tablety z Windowsem nie mają możliwości wejścia do UEFI celem zmiany systemu.

Przecie jak uwalisz to można oddać na gwarancje :D

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie związane z instalacją systemu Win8/10 na tanim tablecie.

Z tego co mi wiadomo, tuż po zainstalowaniu systemu trzeba będzie wgrać sterowniki do urządzeń. Posiadam paczkę ze sterownikami do tabletu, w której znajdują się nie tylko sterowniki od karty graficznej, dźwiękowej, dotyku, sieciowej ale również do procesora, kontrolerów pamięci, baterii i innych temu podobnych urządzeń. 

Jeśli nie będzie mi działać karta sieciowa czy dźwiękowa i w menedżerze urządzeń napiszą że nie zostały zainstalowane sterowniki, no to je instaluję i kręci cement betoniarka. Mam nadzieję, że z ekranem dotykowym będzie podobnie.

Pytanie moje brzmi: czy sterowniki od klawiatury hid, baterii, procesora, kontrolera pamięci też trzeba wgrywać? 

Opublikowano

kiano pro 8" kupiony , teraz przydalby sie jakis poradnik-tutek jak wgrac windows z naszego forum tak zeby nie uceglic tabsa 

ps.jak usunac te kafle bo mnie krew zaleje zaraz :)

Opublikowano

juz powywalalem kafle mnie to zbedne

i  dlaczego uceglisz" ?

zaisntalowalem classic shell , wylanczam indeksacje i windows serch , wylaczylem usluge bufor wydruku i zobaczymy co jeszcz zbedne :)

no chyba ze mozna zastosowac skrypt czyszczacy od naszego kolegi z  forum ?

Opublikowano

Co prawda nie bardzo działał mi napęd DVD podłączony do portu USB, niemniej jednak gdy przygotowałem bootowalnego pendrive na bazie obrazu ISO instalacja udała się. Wbrew początkowym obawom, tablet nie uceglił się. Temat zamykam.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Wyjaśnione

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie