Skocz do zawartości

Kopia obrazu dysku C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skonfigurowałem sobie system 8.1 Pro x64 i chciałem zrobić kopię obrazu dysku C systemowym narzędziem ale okazuje się że brak jest miejsca (a jest go pod dostatkiem,kopie chcę zrobić na innej partycji) :angry:

Może polecicie jakiś dobry darmowy program?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Polecam  Acronis True Image 2014 uruchamiany z pena albo płyty bootującej. Poradzi sobie z dyskami dynamicznymi które są stosowane w nowym sprzęcie z win 8. Osobiście wolę stare MBR i partycje podstawowe bez tej całej masy dodatkowych zbytecznych partycji systemowych.

Oczywiście przywróci tak samo jak było.   Jeżeli chcemy mieć przywrócone na zwykły dysk podstawowy z MBR to też to zrobi. Po całej operacji jeśli system nie uruchamia się, wystarczy włożyć płytę z win 8 i zrobić naprawę. Wielokrotnie sprawdzane i działa. Pozdrawiam.

Opublikowano

poradzi sobie z dyskami dynamicznymi które są stosowane w nowym sprzęcie z win 8.

Dysk podstawowy możesz konwertować na dysk dynamiczny nie ma tu znaczenia jaki OS jest zainstalowany. Nie rozumiem stwierdzenia nowy sprzęt z win 8. A może ktoś ma "stary sprzęt" z win 98 :rolleyes: a spełnia wymagania i co win 8 już nie zainstaluje. Dyski dynamiczne mogą zawierać dużą liczbę woluminów dynamicznych gdzieś do ok 2000 tys. a dysk podstawowy może zawierać najwyżej cztery partycje podstawowe albo trzy partycje podstawowe i jedną rozszerzoną. To tylko jedna z różnic pomiędzy tymi typami dysków. Nawet teraz u siebie możesz konwertować dysk podstawowy na dynamiczny no chyba że już tak masz.
Win 8 w exploator>>>zarządzaj>>>>zarządzanie dyskami :D

Skonfigurowałem sobie system 8.1 Pro x64 i chciałem zrobić kopię obrazu dysku C systemowym narzędziem ale okazuje się że brak jest miejsca (a jest go pod dostatkiem,kopie chcę zrobić na innej partycji) :angry:
Może polecicie jakiś dobry darmowy program?
attachicon.gif[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zmniejsz wolumin dysku c wprowadzając potrzebną ilość miejsca na kopie obrazu. Zarządzanie komputerem>>>>zarządzanie dyskami>>>dysk C>>>>prawy przycisk myszy>>>>zmniejsz wolumin

I bez instalowania programów można sobie poradzić ;)
Opublikowano

Płyta Live CD z Total Commanderem lub podobnym programem. Zaznaczamy w systemie aby były widoczne pliki ukryte i systemowe. Kopiujemy zawartość partycji systemowej na dowolny dysk. Podczas przywracania partycja na którą chcemy skopiować system musi być sformatowana bez jakiegokolwiek najmniejszego pliku, najlepiej w tym samym rozmiarze(to jest zależne od wielkości naszego systemu jak również rozmiaru pamięci wirtualnej). Gotowe. Szybko i dwa kliknięcia.

P.S. Dla nieobeznanych:

- odznaczamy ptaszka przy: Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego(zalecane)

- zaznaczamy kropkę przy: Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski

Opublikowano

Czy po wygaśnięciu triala Acronis True Image 2014 da się przywrócić obraz systemu?

Czy program przestanie działać?

Opublikowano

może i późno trochę ...

używam EaseUS Todo Backup Free 6.0 bo:

- robi kopie całej partycji

- robi kopie systemu

- działa z poziomu działającego systemu (lub z przygotowanego pendriva czy cdrom-u) 

- przywraca całą partycję lub wybrane foldery/pliki (nawet cały sam folder windows)

- wersja 6 ma działające opcje kompresji (wyższe już nie)

- mnie "jeszcze" nie zawiódł

- jest za free

wcale to nie oznacza iż jest lepszy od programów proponowanych powyżej,

po prostu ostatnio najbardziej mi odpowiada (nie muszę szukać jakiś pendrive, płyt cdr - klik, klik i mam wersje systemu poprzednie)