Gość Alex Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Skonfigurowałem sobie system 8.1 Pro x64 i chciałem zrobić kopię obrazu dysku C systemowym narzędziem ale okazuje się że brak jest miejsca (a jest go pod dostatkiem,kopie chcę zrobić na innej partycji) Może polecicie jakiś dobry darmowy program? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
88jankowalski88 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Acronis True Image 2014 świetny program do takich rzeczy. Najlepiej robić kopie zapasową w "dosie" Cytuj
szuwarek102 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Potwierdzam Acronis True Image 2014 zrobiłem nim kopie ,ostatnio przywróciłem i wszystko jest ok nawet nie musiałem osobno przywracać kopi aktywacji. Cytuj
kaszany Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Paragon Backup and Recovery™ 2013 Free (Pl) - robi kopie partycji 5-6 minut - dysk SSD 55G, zajęte około 20G. Cytuj
razor1995 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ja polecam świetny Norton Ghost, nigdy jeszcze mnie nie zawiódł Czas robienia kopii partycji 50 GB to jakieś 8 minut, dysk SATA II. Cytuj
mary-jusz Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Polecam Acronis True Image 2014 uruchamiany z pena albo płyty bootującej. Poradzi sobie z dyskami dynamicznymi które są stosowane w nowym sprzęcie z win 8. Osobiście wolę stare MBR i partycje podstawowe bez tej całej masy dodatkowych zbytecznych partycji systemowych. Oczywiście przywróci tak samo jak było. Jeżeli chcemy mieć przywrócone na zwykły dysk podstawowy z MBR to też to zrobi. Po całej operacji jeśli system nie uruchamia się, wystarczy włożyć płytę z win 8 i zrobić naprawę. Wielokrotnie sprawdzane i działa. Pozdrawiam. Cytuj
Gość Alex Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam w nowym roku Cytuj
witek126 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2014 poradzi sobie z dyskami dynamicznymi które są stosowane w nowym sprzęcie z win 8. Dysk podstawowy możesz konwertować na dysk dynamiczny nie ma tu znaczenia jaki OS jest zainstalowany. Nie rozumiem stwierdzenia nowy sprzęt z win 8. A może ktoś ma "stary sprzęt" z win 98 a spełnia wymagania i co win 8 już nie zainstaluje. Dyski dynamiczne mogą zawierać dużą liczbę woluminów dynamicznych gdzieś do ok 2000 tys. a dysk podstawowy może zawierać najwyżej cztery partycje podstawowe albo trzy partycje podstawowe i jedną rozszerzoną. To tylko jedna z różnic pomiędzy tymi typami dysków. Nawet teraz u siebie możesz konwertować dysk podstawowy na dynamiczny no chyba że już tak masz.Win 8 w exploator>>>zarządzaj>>>>zarządzanie dyskami Skonfigurowałem sobie system 8.1 Pro x64 i chciałem zrobić kopię obrazu dysku C systemowym narzędziem ale okazuje się że brak jest miejsca (a jest go pod dostatkiem,kopie chcę zrobić na innej partycji) Może polecicie jakiś dobry darmowy program?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmniejsz wolumin dysku c wprowadzając potrzebną ilość miejsca na kopie obrazu. Zarządzanie komputerem>>>>zarządzanie dyskami>>>dysk C>>>>prawy przycisk myszy>>>>zmniejsz woluminI bez instalowania programów można sobie poradzić Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2014 Płyta Live CD z Total Commanderem lub podobnym programem. Zaznaczamy w systemie aby były widoczne pliki ukryte i systemowe. Kopiujemy zawartość partycji systemowej na dowolny dysk. Podczas przywracania partycja na którą chcemy skopiować system musi być sformatowana bez jakiegokolwiek najmniejszego pliku, najlepiej w tym samym rozmiarze(to jest zależne od wielkości naszego systemu jak również rozmiaru pamięci wirtualnej). Gotowe. Szybko i dwa kliknięcia. P.S. Dla nieobeznanych: - odznaczamy ptaszka przy: Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego(zalecane) - zaznaczamy kropkę przy: Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski Cytuj
Gość Alex Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Czy po wygaśnięciu triala Acronis True Image 2014 da się przywrócić obraz systemu? Czy program przestanie działać? Cytuj
TeBabok Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 LiveCD boot to partimage z sysresccd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Crisu Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 może i późno trochę ... używam EaseUS Todo Backup Free 6.0 bo: - robi kopie całej partycji - robi kopie systemu - działa z poziomu działającego systemu (lub z przygotowanego pendriva czy cdrom-u) - przywraca całą partycję lub wybrane foldery/pliki (nawet cały sam folder windows) - wersja 6 ma działające opcje kompresji (wyższe już nie) - mnie "jeszcze" nie zawiódł - jest za free wcale to nie oznacza iż jest lepszy od programów proponowanych powyżej, po prostu ostatnio najbardziej mi odpowiada (nie muszę szukać jakiś pendrive, płyt cdr - klik, klik i mam wersje systemu poprzednie) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi