Skocz do zawartości

[Natec Genesis HX88] Kompatybilność Windows 10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam próbuję rozwiązać problem z kompatybilnością sterowników do słuchawek Natec Genesis HX88. Producent jeszcze nie wypuścił zaktualizowanych sterowników pod nowy system MS, i raczej nie zapowiada się, żeby kiedykolwiek wypuścił... podczas próby rozpoczęcia instalacji wyskakuje błąd, że system nie jest kompatybilny i z czego co zauważyłem to problem polega na tym, że instalator wykrywa Win10 zamiast Win8.1 i tylko dlatego instalacja nie rozpoczyna się  czy jest jakaś możliwość oszukania instalatora, że dany system Win10 jest ósemką? 

EDIT/Update 07.12.2017: Problem prawdopodobnie rozwiązany! U mnie działa pod Win10, na stronie drugiej dodałem nowy wpis:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cytat

Ostatnio kupiłem nowy PC z zainstalowanym już oryginalnym Win10 więc postanowiłem powalczyć z bezpośrednia instalacją tych słuchawek właśnie na tym systemie. Całkiem przypadkiem natknąłem się na opinię, na pewnym serwisie, gdzie jeden pan skomentował "że wbrew opiniom da się zainstalować cały interfejs tych słuchawek na Win10.. sprawdziłem krótką instrukcję, którą napisał i okazało się, że jest to banalnie proste... wystarczy usunąć plik instalacyjny setup.exe, który jest w folderze "WIN81", a następnie znaleźć plik o nazwie "setup.ex_ "   i zmienić jego koncówkę z "_ "na "e"   czyli w sumie "setup.exe"! Podłączamy słuchawki do portu USB, odpalamy nowy zmieniony plik na setup.exe w trybie kompatybilności z Windows8, dajemy również uprawnienia administratora, instalator przeprowadzi instalację, i na końcu poprosi o ponowne uruchomienie komputera, potwierdzamy, żeby uruchomił ponownie. U mnie komputer uruchomił się na nowo, i interfejs jest, o dziwo działa, słuchawki też grają.

Zrobiłem na szybko paczkę na gotowo wszystkie sterowniki co miałem wcześniej czyli XP, Win7, Win8, Win 8.1 + teraz pod Windows 10, dajcie znać czy działa...

Opublikowano

Support Natec dał odpowiedź:

Witam,

Niestety zakończyliśmy jakiś czas temu produkcję tych słuchawek i niestety ale już nie będziemy ich dalej wspierać dla windowsa 10, ze względu na to że w nowym roku wychodzi nowy model 7.1

Trochę słabo, ale co poradzić :)

Opublikowano

Witam ponownie. W związku z tym, że nic nie zostało wniesione do sprawy to odświeżę temat.. Istnieje obejście dla probolemu niekompatybilności słuchawek z Windows 10, a mianowicie chodzi o to, żeby zainstalować Win8.1 i na Win8.1 (bądź win7) zainstalować sterownik słuchawek, a następnie zrobić upgrade z Win8.1 do Wind10 to samo można zrobić z Win7 upgrade na Win10. Z tego co zauważyłem problem leży tylko i wyłącznie po stronie InstallShield, który nie miał wpisanego nigdy Windows 10 do wiadomości, gdyby tak dało się przerobić instalator wspierający Win XP, Win7, Win8 i Win 8.1 i dodać Win10 .. gdyby ktoś potrafił, miał czas, chęci .. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wstawiłem obecną paczkę instalacyjną sterownik do słychawek HX88. A może skoro Windows 8.1 przy uaktualnieniu do Windows 10 potrafi przenieść sterownik słuchawek USB 7.1 HX88 to może da się to zrobić bezpośrednio z poziomu Windows 10 jakaś emulacja czy coś w ten deseń. Bardzo proszę o pomoc

Filmik obrazowy jak przebiega instalacja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Siemka. Kumpel miał ten sam problem. Po aktualizacji wywaliło mu słuchawki. Odpaliłem menadżera urządzeń - podłączyłem słuchawki - windows 10 sam załadował stery z błędem - na urządzeniu prawym myszki, aktualizuj oprogramowanie sterownika - przeglądaj muj komputer w poszukiwaniu oprogramowania - wskaż folder ze sterami starymi - znajdź w nim folder driver i wskaż - pobrał zapytał czy zaufać producentowi ( tutaj chyba tkwi wasz błąd ale może się mylę ) - zaznacz zawsze i zatwierdź. Nam pomogło wszystko jest ok. Nie jestem pewien ale chyba nawet ze sterów pod Win8 pomogło... mogęsię mylić. U nas Działa :D

Aha pierwszy ruch to z menadżera najpierw dałem prawy odinstaluj sterownik z tym wykrzyknikiem i skanuj w poszukiwaniu sprzętu :P może od tego zacząć :P

Opublikowano

Cześć :) Sorry że tak długo ale tu są drivery na win 10 (jednak nie testowane!)

Dl:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co i jak:
1.Wypakuj całego .rar
2.Zainstaluj 32 bit lub 64 bit w zależności od wersji system
3.Przez Devicem manager zainstaluj ręcznie pliki inf do słuchawek 
4.W folderze CPL znajduje się program do zarządzania słuchawkami
5.Profit???
Dajcie znać czy działa :)
Opublikowano

Siemka. Kumpel miał ten sam problem. Po aktualizacji wywaliło mu słuchawki. Odpaliłem menadżera urządzeń - podłączyłem słuchawki - windows 10 sam załadował stery z błędem - na urządzeniu prawym myszki, aktualizuj oprogramowanie sterownika - przeglądaj muj komputer w poszukiwaniu oprogramowania - wskaż folder ze sterami starymi - znajdź w nim folder driver i wskaż - pobrał zapytał czy zaufać producentowi ( tutaj chyba tkwi wasz błąd ale może się mylę ) - zaznacz zawsze i zatwierdź. Nam pomogło wszystko jest ok. Nie jestem pewien ale chyba nawet ze sterów pod Win8 pomogło... mogęsię mylić. U nas Działa :D

Aha pierwszy ruch to z menadżera najpierw dałem prawy odinstaluj sterownik z tym wykrzyknikiem i skanuj w poszukiwaniu sprzętu :P może od tego zacząć :P

Ale w tray'u zapewne nie masz tego czerwonego mixera od słuchawek? A o to chodzi żeby był, sam sterownik nie problem zainstalować ;)

Opublikowano

By móc zainstalować sterowniki z innej wersji windowsa powinno wystarczyć edytować jeden plik w notatniku. Ja pobrałem sterowniki z oficjalnej strony natec do windows 8.1, w folderze ze sterownikami jest plik CmSetx.dll, należy go otworzyć wspomnianym notatnikiem i znaleźć linijkę: SupportOS=win81 i zmineniłem na: SupportOS=donotcare, powinno podziałeć. Ja sprawdzałem na windows 7, więc nie gwarantuję, ale tez mi wyskakiwał problem, że ten sterownik nie obsługuje mojego systemu, a po zmianie na: SupportOS=donotcare, instalator się włączył.

Program do konfiguracji znajduje się w folderze: \SoftwareDriver\DLL\CPL

Opublikowano

A po co ma kombinować jak teraz już ma oryginalne stery do Windows 10 :) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

A po co ma kombinować jak teraz już ma oryginalne stery do Windows 10 :) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przecież tą są normalne sterowniki pod 8.1... Nie ma i nie będzie sterowników pod WIN 10 :)

@merxis ciekawy sposób, muszę kiedyś wypróbować :D

Opublikowano

Przecież sterowniki z 8.1 pasują do 10 :)

Ehhhh... Ja wiem że sterowniki działają normalnie, ale nie da się zainstalować tego mixera od słuchawek co siedzi w tray'u potem ;) A o to chodzi, żeby sobie ustawić jak należy ^^

Opublikowano

Ehhhh... Ja wiem że sterowniki działają normalnie, ale nie da się zainstalować tego mixera od słuchawek co siedzi w tray'u potem ;) A o to chodzi, żeby sobie ustawić jak należy ^^

u mnie hx66 spokojnie instaluje ten mikser pod w10 zobacz właśnie stery od hx66 może akurat mikser zainstaluje ?

Opublikowano

u mnie hx66 spokojnie instaluje ten mikser pod w10 zobacz właśnie stery od hx66 może akurat mikser zainstaluje ?

Obadam następnym razem jak będę miał 10, na razie siedzę na 8.1 :)

By móc zainstalować sterowniki z innej wersji windowsa powinno wystarczyć edytować jeden plik w notatniku. Ja pobrałem sterowniki z oficjalnej strony natec do windows 8.1, w folderze ze sterownikami jest plik CmSetx.dll, należy go otworzyć wspomnianym notatnikiem i znaleźć linijkę: SupportOS=win81 i zmineniłem na: SupportOS=win10, powinno podziałeć. Ja sprawdzałem na windows 7, więc nie gwarantuję, ale tez mi wyskakiwał problem, że ten sterownik nie obsługuje mojego systemu, a po zmianie na: SupportOS=win7, instalator się włączył.

Program do konfiguracji znajduje się w folderze: \SoftwareDriver\DLL\CPL

Nie ma takiego pliku jak CmSetx.dll :)

Edit: Dobra znalazłem, był gdzie indziej ;)

Opublikowano

Cześć :) Sorry że tak długo ale tu są drivery na win 10 (jednak nie testowane!)

Dl:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co i jak:
1.Wypakuj całego .rar
2.Zainstaluj 32 bit lub 64 bit w zależności od wersji system
3.Przez Devicem manager zainstaluj ręcznie pliki inf do słuchawek 
4.W folderze CPL znajduje się program do zarządzania słuchawkami
5.Profit???
Dajcie znać czy działa :)

link nie działa. :(

Opublikowano

Ostatnio kupiłem nowy PC z zainstalowanym już oryginalnym Win10 więc postanowiłem powalczyć z bezpośrednia instalacją tych słuchawek właśnie na tym systemie. Całkiem przypadkiem natknąłem się na opinię, na pewnym serwisie, gdzie jeden pan skomentował "że wbrew opiniom da się zainstalować cały interfejs tych słuchawek na Win10.. sprawdziłem krótką instrukcję, którą napisał i okazało się, że jest to banalnie proste... wystarczy usunąć plik instalacyjny setup.exe, który jest w folderze "WIN81", a następnie znaleźć plik o nazwie "setup.ex_ "   i zmienić jego koncówkę z "_ "na "e"   czyli w sumie "setup.exe"! Podłączamy słuchawki do portu USB, odpalamy nowy zmieniony plik na setup.exe w trybie kompatybilności z Windows8, dajemy również uprawnienia administratora, instalator przeprowadzi instalację, i na końcu poprosi o ponowne uruchomienie komputera, potwierdzamy, żeby uruchomił ponownie. U mnie komputer uruchomił się na nowo, i interfejs jest, o dziwo działa, słuchawki też grają.

Zrobiłem na szybko paczkę na gotowo wszystkie sterowniki co miałem wcześniej czyli XP, Win7, Win8, Win 8.1 + teraz pod Windows 10, dajcie znać czy działa...

Opublikowano

Dobra w końcu przesiadłem się na Windows 10 :) Potwierdzam że śmigają sterowniki w raz z mixerem :) Dzięki!