Skocz do zawartości

Laptop problem z fps'ami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam taki mały problem z swoim laptopem podczas grania w cs'a go a mianowicie wygląda on tak.

Gdy gram w gierkę bez laptopa podłączonego do prądu mam stałe 60 fps bez żadnych lagów, lecz gdy podłącze go do zasilania to wtedy fps'ów mam nawet 120, ale pojawiają się lagi...

Patrzyłem na baterie czy jej stan podczas podłączenie nie zmienia się z zrównoważonego na np; energio oszczędny lecz on pozostaje bez zmian wiec w czym jest problem jak mogę temu zapobiec by podczas ładowania gra mi się nie zacinała ?

Dzięki wszystkim za pomoc i Pozdrawiam :)

PS:Jeśli zły dział prosiłbym moderatora o przeniesienie do właściwego.

Opublikowano

Model laptopa poprosimy,  oraz tak jaka ilość ramu , i jakich programów używasz mam tu namyśli antyvirusa. Wydaje mi się ze masz jakieś procesy włączone że obciąża ci procesor i przez to lagi. Druga sprawa to to czy jak grasz lecisz po kablu czy wifi? .   

Trzeci czynnik to czy kiedykolwiek czyściłeś laptopa ? wymiana pasy na CPU , GPU przedmuchanie wenylatora i hetpipe.  Oraz jaki system masz wgrany.

Opublikowano

Procesor: Intel Core i7-5500U
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 940M 4GB GDDR3
Ram: 4GB ram, lecz czekam do piątku aż przyjdzie + 8GB 

Internet jest podłączony drogą kablową, nie czyściłem laptopa, ani się w środku nie bawiłem ponieważ mam go dopiero od kilkunastu dni, system win 8.1 x64

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Ustaw plan zasilania na wysoką wydajność oraz wszystkie opcje dla baterii i gdy jest podłączony ustaw na max, w tym minimalny stan procesora na 100%. Opcje karty graficznej zintegrowanej i dedykowanej też ustaw na max wydajność. Sprawdź czy prawidłowo przełącza grafikę ze zintegrowanej na dedykowaną - jeśli nie to ustaw ręcznie w opcjach karty NV - wskaż plik wykonywalny gry.

Opublikowano

Nic już z tego nie rozumiem teraz gdy podłączyłem laptop i grałem było 120 fps i nic się nie zacinało (ustawione było na zasilanie zrównoważone)...

A na odwrót było z grą pes 2016 jak laptop nie był podłączony i było mniej więcej 40% baterii to gra zacinała, a gdy podłączyłem to czarami przestała się zacinać... 

Nie wiem co tutaj jest grane, ale w tym momencie jest okej i oby tak było na zawsze że gry się nie zacinają.

Opublikowano

A na odwrót było z grą pes 2016 jak laptop nie był podłączony i było mniej więcej 40% baterii to gra zacinała, a gdy podłączyłem to czarami przestała się zacinać... 

Masz idealny przykład zależnoiści wydajności od zasilania - poniżej 50% baterii procesor i karta graficzna zaczynają zwalniać.

Zrób jak ci napisałem, a zawsze będziesz miał dobrze.

Opublikowano

Hmm... Włączasz synchronizację pionową?

W tym momencie kiedy gra mi się zacinała to nie miałem jej włączonej, a to ma jakieś wielkie znaczenie, że zadałeś pytanko ;P ?

Zrób jak ci napisałem, a zawsze będziesz miał dobrze.

Oczywiście zrobię i dziękuje za wskazówki :)

Opublikowano

Synchronizacja (a w sumie jej brak) może powodować lekkie przycinki, jeśli karta jest w stanie wydobyć więcej niż 60 fps.

No to chyba włączę synchronizacje jeśli może powodować lekkie przycinki 

Może trzeba wyłączyć zintegrowaną kartę graficzną od Intela może i od tego gry przycinają się

Jak wyłączyć karte od intela bo do gier to sam sobie ustawiam tak jak jest na ss'ie, wystarczy tak czy inny sposób ?

Opublikowano

Nie wyłączaj integry, ona nie ma żadnego znaczenia jeśli przełączyło cię na dedykowaną - tak jak robisz na screenie jest dobrze. synchronizacje pionową możesz wyłączyć całkowicie w opcjach karty NV. Przejrzyj pozostałe opcje - ogólny schemat ustaw na wydajność, a potem zgodnie z opisami przy każdej zaawansowanej funkcji doczytaj jakie ustawienie daje najwyższą wydajność oraz inne mozliwe zachowania karty.

Opublikowano

Abstraując od problemu laptop zasyfiony(lista programów kosmos) aż miło.

Prawda lista programów jest pełna jak zawsze chyba w nowych systemach, będę musiał pobrać sobie win'a w najbliższych dniach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie