Skocz do zawartości

Problem z instalacją systemu na laptopie HP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z instalacją systemu na laptopie HP 4530s. Laptop ma uszkodzoną nagrywarkę i próbuję zainstalować system z pena, ale po wgraniu plików laptop restartuje się jak do normalnej instalacji a po pewnym czasie wyskakuje błąd z taką smutną buźką. Jak ustawić bios, aby system się zainstalował? Czy pozostaje przełożenie dysku do innego laptopa? System to mod extreme v 6, ale z innymi systemami jest tak samo. Czy ktoś wie co HP wciska do swoich biosów? Ekran ze smutną buźką to nie bluescreen z ósemki ale cos od HP

Opublikowano

Wrzuć screena tej "buźki". Choć może najpierw spróbuj przywrócić domyslne ustawienia BIOSu. EFI czy MBR? Czy BIOS widzi pena i czy startuje z niego? Instalujesz na czystym dysku, czy są na nim jakieś pozostałości typu Zastrzeżone przez system, HP_TOOLS, czy RECOVERY?

Opublikowano

Startuje normalnie z pena, instalacja przebiega normalnie do czasu , az laptop restartuje sie aby dokonczyc instalacje systemu,(na innych laptopach - instalacja urządzeń, personalizacja i ta reszta. Był orginalny windows 7 Home Premium

Opublikowano

Nie ma zadnych partycji, wszystko usunąłe, EFI czy MBR? Nie wiem bo pierwszy raz mam z HP do czynienia. Nic nie zmieniałem w ustawieniach, tylko usunąłem partycje i utworezyłem nową na system. Sformatowałem ją przed instalacją.

Opublikowano

Spróbuj usunąć wszystkie partycje i nie twórz nowych. Zainstaluj na obszarze nieprzydzielonym, Winda utworzy sobie partycję Zarezerwowane przez system a za nią partycję na system. Nie widząc tego BIOSu niewiele mogę dodać (screeny/zdjęcia poszczególnych ekranów mogłyby pomóc). Kojarzę, że w HPkach pewne ustawienia w BIOSie odnoszą się do partycji HP_TOOLS i/lub RECOVERY. Jeśli znajdziesz coś podobnego w ustawieniach BIOS, wyłącz to i spróbuj ponownie.

Opublikowano

Na wszystkich laptopach instalowałem ten system . 

1.) Krok to wypakowanie ISO programem 7zip file Manager wersja  alfa 38.

2.) Sprawdzenie sum kontrolnych iso programem Hashcheckk Shell Extension.

3.) Pobranie programu rufus do wypalania płyt.

4.) Piaty krok formatujesz pena na NTFS . Z poziomu PC

5.) Odpalasz rufusa ustawiasz:

a.) pendrive ,

b.) system ntfs 

c.) schemat partycjonowania MBR dla bioz lub uefi

d.) nazwy nie wpisujesz

e.) start.

W biosie szukasz secure boot najprawdopodobniej zakładka advanced. lub boot.

Ustawiasz listę napędów:

1.) first - USB\

2.) Second - HDD

3.) CD& DVD

MBR czyli schemat partycjonowania sie ustawia jeżeli lapek nie ma dysków ssd lub nie chcesz używać powyżej 2 TB dysków 2,5 cala tależowych fizycznie.

Mi ten system działa wyśmienicie jak każdy inny. Sprawdziłem wszystkie systemy. Na twoim miejscu sprawdził bym Pamięci RAM kości programem mem test i dysk programem HD Tune. lub innym.

W celu diagnostyki. Zrzuty ekranów możesz z biosu robić telefonem :) nagrywać bynajmniej ja tak robię.

Opublikowano

Witam. Instalacja Win Eight One Spring Project 2015 (Full Lite) oraz Extreme v6 nie byla mozliwa, po ponownym uruchamianiu komputera (wgrywanie urzadzen) wywalalo błąd. Siedzialem na Modzie Win7 vers.4,  ale dzis pomyslalem o wgraniu 90 dniowej wersji Enterprice z Mikroshitu. Instalka w języku angielskim i spokojnie wszystko weszło. Jest ogrom syfu ( jak to w Mikroshit-cie) i moje pytanie jest takie: którego moda powinienem wgrywac aby nie bylo problemów przy instalacji. Sciąganie wszystkich po kolei i instalowanie to tez metoda, ale moze ktos doradzi ktory mod wybrac i moze czemu nie wgrywaja sie mody ktore uzywam na slabszym laptopie.

Opublikowano

Czy może ktoś wie, dlaczego na HP Probook 4530s mogę zainstalować mody Win 7 oraz Win 8, a Win 8.1 nie chca sie wgrac?(błąd 0x101-0x30018) to jakis niezgodny sprzet lub sterowniki (wygooglowalem to). Dysk WD sprawdzony w programe HDD Sentinel i HDD Regenerator, wszystko OK, RAM 6GB sprawdzony, OK. Procesor Intel i5 - 2410M 2.30 GHz, Karty Graficzne Intel HD 3000 zintegrowana i ATI 7470M Gdzie tkwi problem?

Opublikowano

Orginalny obraz MSDN by podlos pobrany z Winclub również nie wchodzi. Nie wchodzi też 90 dniowy 8.1 Enterprice pobrany z mikroshitu. Co to moze byc? Karta Radeon (dedykowana) zaleznie od daty sterownikow pokazuje  HD6400, innej daty sterowniki to HD7400, a najnowsze ktore wskazuje automat na stronie AMD i sie normalnie instaluja wskazuje ze to HD7470. Moze to wina karty? Jak sprawdzic? Czy jest mozliwosc wskazania przy instalacji. w wierszu polecen. sterownika do tej karty?

P.S WIN 10 2015 Ten-Games v4 wchodzi i nie wywala zadnych błędów, więc dlaczego 8.1 nie chce sie zainstalowac? Ktoś coś poradzi?

Opublikowano

A wyjmij pendraka po pierwszym restarcie tzn , System powiadomi Cie ze bedzie restart zrobi sie czarny ekran wyjmujesz pendraka i niech leci . Odczytuje Ci żła konfiguracje ze najpierw wszystko inne a pozniej dysk systemowy . Jednak cała instalka jest tak zrobiona ze do pierwszego etapu potrzebny jest obraz później leci to z dysku . Testowane masakrycznie wiele razy u mnie od visty po 8.1 

Opublikowano

Spobowalem z wyjęciem pena nic to nie dało. Dopiero teraz zwrocilem uwage ze gdy jest ekran ze zbieraniem infomacji o blędzie dioda od dysku w ogole sie nie pali, jakby dysk nie pracował.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Po dluzszym oczekiwaniu na reakcje zrestartowalem recznie i po uruchomieniu taki komunikat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Pisze z drugiego lapka a tamten sie przywraca. Dysk wczesniej sprawdzony i naprawione kilka bad sektorow programem HDD Regenerator, wiec co koliduje w zainstalowaniu jakiegokolwiek 8.1.? Latam teraz na HP na WIN7 extreme 5 i jest super, ale męczy mnie to ze WIN8, WIN10 wchodzą a 8.1 nie daje rady. Co nie tak z laptopem. Czego i jak szukac. :)

Opublikowano

Przyznaje dziwne :) co drugi windows dobry ? Nie no instalator wiele sie nie zmienił . Chociaż cos tam grzebali z wycieńciem wsparcia sprzętowego . Tylko to też było by dziwne ze 10 działa i 8 zaś 8.1 nie . Pozostało by jeszcze sprawdzić jakiegoś moda od Romka bazującego na instalatorze 10 .

Opublikowano

Wlasnie mody od Romka testuje, nic z tego. i nie wiem co nie tak. Ktory jest na WIN 10,bo nie moge znalesc takiego.No i dlaczego ten HPek tak sie zachowuje, w słabszyn VAIO nie mam zadnych problemow z instalacja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie