Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście żadnych Edifier-ow nie miałem, ale kumpel miał i sobie chwalił. Ja ze swojej stony mogę polecić Logitech Z623 lub Z625. Są to zestawy 2.1, ale naprawdę warto. Posiadam 2 takie zestawy, jeden przy PC, drugi przy TV. I tak zaraz zleca się krzykacze, że to nie są głośniki do tv, że do tv to się kupuje kino domowe albo soundbar. Miałem, testowałem i jedno, i drugie. Soundbary – nawet po 1500-1700 zł. Moje zdanie jest takie – nie warto! Zaczęło się od tego, że pierwszy zestaw (Z625) do PC zakupiłem na allegro, jakieś 2-3 lata temu. Kosztował jakieś 600 zł (były po zwrocie w bardzo dobrym stanie). TV zmieniłem w zeszłym roku (jestem trochę maniakiem dźwiękowym, wiec trzeba było poszukać również czegoś grającego). Zaczęło się szukanie, sprawdzanie, testowanie. Przerobiłem chyba z 7-8 zestawów, w przeróżnej konfiguracji od 2.0 po 7.1, rożnych firm. Finalnie zakupiłem drugi zestaw Z625 z olx (stan idealny) za 400 zł. I to było to. Co z tego, że nie są to głośniki dedykowane do tv, skoro w tej cenie graja bardzo dobrze. Nie przekroczyłem nigdy 50% głośności. Dźwięk jest czysty, klarowny. Bas z subwoofera nie jest dudniący, meczący. Wręcz przeciwnie, głęboki i przy dużej głośności naprawdę potężny. Pamiętam, jak podłączyłem je pierwszy raz wieczorem i akurat leciał Interstellar. Wyszedłem do kuchni po coś na ząb, weszła w tym momencie muzyka Zimmera, a ja w szoku. Myślałem, że może sąsiad robi jakiś remont, zaczęło tak dudnić (ale w dobrym tego słowa znaczeniu). Inne, które mógłbym jeszcze polecić to Microlab Solo 7C. Jest to zestaw 2.0, ale koszt około 700 zł. Sprzętu jest dużo na rynku, wybór czasem bywa trudny, bo to, co się podoba nam, niekoniecznie musi odpowiadać innym. Często to subiektywna opinia. I jak to mowia: o gustach się nie dyskutuje😋

Opublikowano

wiem teraz mi się przypomniało że w PC mam wyjście optyczne, muszę sprawdzić

chyba styknie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu czat pisze ciekawie

Wyjście Optyczne (Rekomendowane dla czystości)

Kiedy łączysz je kablem optycznym, omijasz cały zaawansowany układ ESS SABRE na płycie głównej. Dźwięk w formie cyfrowej trafia prosto do głośników i to one decydują, jak go przetworzyć.

• Zalety: Zero szumów, pisków i zakłóceń z komputera. Nawet jeśli Twoja karta graficzna "sieje" prądem, w głośnikach będzie idealna cisza.

• Wada: Przetwornik wewnątrz Edifierów jest poprawny, ale technicznie ustępuje klasie układu ESS SABRE zamontowanego na Twoim Aorusie Master.

Wyjście Jack 3.5 mm -> 2xRCA (Potencjał brzmienia)

Tutaj sprawa robi się ciekawa. Z390 Aorus Master ma tor audio klasy premium, który "na papierze" gra lepiej niż elektronika wewnątrz Edifierów.

• Zalety: Możesz uzyskać nieco szerszą scenę i lepszą dynamikę, bo za dźwięk odpowiada świetny DAC na płycie głównej.

• Wada: Jeśli użyjesz słabej jakości kabla (Jack-RCA) lub Twoja obudowa nie jest dobrze uziemiona, możesz usłyszeć ciche buczenie lub szumy w przerwach między utworami.

Z390 Aorus Master

Płyta posiada układ ESS SABRE DAC (9118) oraz wysokiej klasy kondensatory WIMA. To nie jest zwykła "zintegrowana karta", tylko bardzo porządny układ analogowy. Podobno lepszy niż w głośnikach, więc lepiej analog.

Opublikowano

Chciałem ci to napisać, żebyś się nie zdziwił, jak okaże się, że DAC na twojej płycie jest lepszej klasy niż ten w Edifierach i suma sumarum dźwięk puszczony po RCA będzie wtedy też lepszy :E Przy tej klasie głośniczków nie bawiłbym się w optyka, bo w najlepszym wypadku i tak nic to nie da, a może tylko pogorszyć. Takie bajery to do sprzętów audio/kina domowego za minimum kilka tysi.

BTW. nie masz w zestawie kabla optycznego? Powinien być.