egoiszt Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia Cześć świątecznie , pomożecie w poszukiwaniu takiej "folii" na klawiaturę , a'la osłonka ? Mam chyba "nietypową" Przeorałem aliexpresy amazony ebaye , i chyba nieskutecznie , wiem to fobia nowego sprzętu chuchania i dmuchania ale dla MSI miałem taką skórkę na klawiaturę , a i nawet zamówiłem nowe w zapasie a na tego białego malucha brak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia O Kolego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a tak naprawdę to wno daje tylko podświadomość działa. Woreczek foliowy sobie nałóż i ten sam efekt. Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Oj, u mnie też była moda trzymania pilotów do TV w folii, aby się "nie niszczyły". Co zresztą sam praktykuje po dziś dzień. Naturalnie z tym różnie bywa, bo przedmiot faktycznie dłużej pozostaje niezniszczony, ale dochodzi kwestia wygody użytkowania. Osłona przypomniała mi te, co były dołączane do Commodore Amiga, tylko je stosowało się na zakończenie pracy, aby sprzęt się nie kurzył. W dniu 4.04.2026 o 23:11, darude123 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kolejny raz? Za czasów Windows 7 już było jedno starcie i w efekcie mieliśmy wybór przeglądarek. egoiszt, LAGUNA i darude123 lubią to Cytuj
egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 10 godzin temu, LAGUNA napisał(a): O Kolego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu nie chodzi o manierę ale o fakt że przez 10 lat jak miałem tego laptopa z folia klawisze są w nienagannym stanie , a folie która wysłałeś nie pasuje na ten układ klawiatury na MSI jest od groma , ale na małe układy klawiatur już nie LAGUNA lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 3 godziny temu, Kocurek napisał(a): Oj, u mnie też była moda trzymania pilotów do TV w folii, aby się "nie niszczyły". Co zresztą sam praktykuje po dziś dzień. Skoro sprzęt ma służyć na lata to o niego dbam , tak już mam szanuje kasę którą inwestuje w gadżety i tego nie zmienię . Tego laptopa MSI mimo lat bez stresu mogę dać siostrze , bo wygląda i sprawuje się jak należy , dbałem o klawiaturę i wszystko co związane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2 godziny temu, egoiszt napisał(a): tu nie chodzi o manierę ale o fakt że przez 10 lat jak miałem tego laptopa z folia klawisze są w nienagannym stanie no wiem o co chodzi! ze dwa tygodnie temu kupiłem na TEMU [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] daj wymiary i powinno coś się dopasować. zen888 i egoiszt lubią to Cytuj egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Niby 30x10,5 Chyba że od obramowania to 30x11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia no ogólnie chodzi o klawisze, natomiast czy jest sens tak się bawić(rozumiem dbałość) Nakładka na klawiaturę działa jak gruba silikonowa bariera ochronna między palcami a klawiszami. Może pomóc zredukować skutki rozlania płynów lub rozsypania okruchów. Nakładki na klawiaturę mają jednak swoje poważne wady i nie zapobiegają blaknięciu klawiatury. Wystarczy zainwestować w przezroczyste naklejki na klawiaturę . Cytuj egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Godzinę temu, LAGUNA napisał(a): Nakładka na klawiaturę działa jak gruba silikonowa bariera ochronna między palcami a klawiszami. działałem tak 10 lat , podziałam i teraz jak się uda dopasować kupić ... wiadomo nie znajdę to przeżyje Cytuj LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 4 minuty temu, egoiszt napisał(a): wiadomo nie znajdę to przeżyje laptop też przeżyje (chociaż za te 10 lat) co to będzie. Naklejki na klawiaturę Keyshorts - srebrny winyl z nadrukiem eko-solwentowym, pokryty laminatem satynowo-matowym. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jak ci się literki będą kiełbasić,to naklejasz i nowość. egoiszt lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia A skoro już tu jestem , mam wifi 6e a na tym laptopie zaledwie jest 20Mb/s , działało ale po aktualizacji windy coś się zye-bało = help Na MSI wszystko hula ... znów windows ma zamiar mnie Zrobiłem netsh winsock reset ale nic to nie dało Cytuj LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Prędkość rzędu 20 Mb/s na karcie Wi-Fi 6E (która teoretycznie obsługuje prędkości gigabitowe) wskazuje na to, że problemem nie jest brak możliwości sprzętu, ale nieprawidłowa konfiguracja, sterowniki lub ograniczenie pasma. Sprawdź, czy łączysz się z pasmem 6 GHzWi-Fi 6E działa na nowej częstotliwości 6 GHz. Jeśli Twój router obsługuje 2.4/5/6 GHz pod jedną nazwą (Smart Connect), laptop może błędnie łączyć się z wolniejszym pasmem.W ustawieniach routera spróbuj nadać osobne nazwy (SSID) dla sieci 5 GHz/6 GHz.Wymuś połączenie laptopa z siecią 6 GHz. jeśli masz coś w tym stylu Wyłącz VPN i oprogramowanie antywirusoweNiektóre programy typu VPN lub "Gaming Boosters" mogą drastycznie ograniczać przepustowość, traktując połączenie jako niepewne. Wyłącz je tymczasowo, aby sprawdzić, czy prędkość wzrośnie. Tutaj już bardziej sieciowcy muszą podpowiedzieć . Cytuj egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 5G i 6e działają pod jedną nazwą , poczytam jak rozdzielić pasma EDIT - zrobiłem reset routera do fabrycznych i WSZYSTKO działa idealnie , 6e wskoczyło na +/- 800Mb/s [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj Dziadek13 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]na temu mają takie coś można wybrać wymiary lub dociąć sobie samemu koszt to około od 2,50zł. to jest fajne ale jest problem dla mnie nie do przeskoczenia bo można przez nią pisać ale trza zdejmować bo nie przepuszcza powietrza do klawiatury od góry co podnosi temperature laptopa, pod tą silikonową podkładką zbiera się wilgoć co widać po otwarciu matrycy i widać gdzie najwięcej naciskany był klawisz bo jest wilgocią przyklejony do tej nakładki. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia @Dziadek13 dziękuje za zainteresowanie moim postem i chęci pomocy , widziałem te nakładkę i ona to po prostu kawałek "folii" bez wycięć na klawisze , taka płachta do położenia na klawiaturę - wiem że każde przykrycie klawiatury zmniejsza wentylacje przepływ powietrza . Muszę Ci powiedzieć że przy MSI nigdy przez te lata nie "spociły" mi się klawisze itp. być może aż tak nie katowałem tego sprzętu Wstrzymam się z poszukiwaniami bo wiem że docelowo nie znajdę tego czego oczekuje . Przeboleje moje fobie dbania i chuchania na sprzęty .🫨 Cytuj LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Jak się będzie miało zetrzeć to się zetrze nic nie poradzisz. Kup sobie ściereczkę z mikrofibry dotnij ja tak aby pasowała na całość klawiatury i po zakończonej zabawie z laptopem umieść ją między klawiszami a ekranem. Tanie a w miare dobre rozwiązanie- wciąga ewentualną wilgoś po pisaniu. SirGon, egoiszt i VACek lubią to Cytuj egoiszt Opublikowano 7 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 14 godzin temu, LAGUNA napisał(a): Jak się będzie miało zetrzeć to się zetrze nic nie poradzisz przez 10 lat się nie starło na MSI , używałem przez pól roku bez kondomka na klawe i klawisze się wycierać zaczęły wiem pedantycznie to brzmi i "nieMENSKO" , a jak nalepiłem naklejki to zaczęły się ślizgać od ciepła = skrajność w skrajność , ale i tak dziękuje @LAGUNA za porcję wsparcia rad i pomoc , doceniam to u Ciebie i każdego kto zerka na moje posty LAGUNA lubi to Cytuj LAGUNA Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia No właśnie te wszystkie ulepszacze powodują że się poci ślizga ściera. Zrób klawiaturze (tylko nie teraz bez przesady) Manicure kosmetyczny zabieg pielęgnacyjny , i to mówię poważnie kup marker permanentny nie ścieralny i jak zajdzie potrzeba polecisz po literkach. Nic się nie będzie pociło a literki jak nowe. P.S. Tam kociak nie potrzebuje jakiejś ekskluzywnej poduszeczki pod główkę? Cytuj razor1995 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Wydzieliłem posty, gdybyście nie zauważyli - tytuł tematu, z którego to wydzieliłem: Potem zgłoszenia, że jest burdel na forum LAGUNA lubi to Cytuj egoiszt Opublikowano 7 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 4 godziny temu, LAGUNA napisał(a): Zrób klawiaturze (tylko nie teraz bez przesady) Manicure kosmetyczny zabieg pielęgnacyjny , i to mówię poważnie kup marker permanentny nie ścieralny i jak zajdzie potrzeba polecisz po literkach. Nic się nie będzie pociło a literki jak nowe. Nigdy w życiu na samą myśl mam wylew i mikro udar niech jest jak jest \ 4 godziny temu, LAGUNA napisał(a): Tam kociak nie potrzebuje jakiejś ekskluzywnej poduszeczki pod główkę? ta księżniczka ma już wszystko łącznie z tekturową sofą do spania i kocykiem z futerka = jakieś pinset plus na kłeta jest gdzie Cytuj Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Ładowanie × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij https://winclub.pl/topic/50357-os%C5%82ona-na-klawiatur%C4%99-laptopa/ Więcej opcji udostępniania... Obserwujący 0
egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 3 godziny temu, Kocurek napisał(a): Oj, u mnie też była moda trzymania pilotów do TV w folii, aby się "nie niszczyły". Co zresztą sam praktykuje po dziś dzień. Skoro sprzęt ma służyć na lata to o niego dbam , tak już mam szanuje kasę którą inwestuje w gadżety i tego nie zmienię . Tego laptopa MSI mimo lat bez stresu mogę dać siostrze , bo wygląda i sprawuje się jak należy , dbałem o klawiaturę i wszystko co związane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2 godziny temu, egoiszt napisał(a): tu nie chodzi o manierę ale o fakt że przez 10 lat jak miałem tego laptopa z folia klawisze są w nienagannym stanie no wiem o co chodzi! ze dwa tygodnie temu kupiłem na TEMU [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] daj wymiary i powinno coś się dopasować. zen888 i egoiszt lubią to Cytuj
egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Niby 30x10,5 Chyba że od obramowania to 30x11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia no ogólnie chodzi o klawisze, natomiast czy jest sens tak się bawić(rozumiem dbałość) Nakładka na klawiaturę działa jak gruba silikonowa bariera ochronna między palcami a klawiszami. Może pomóc zredukować skutki rozlania płynów lub rozsypania okruchów. Nakładki na klawiaturę mają jednak swoje poważne wady i nie zapobiegają blaknięciu klawiatury. Wystarczy zainwestować w przezroczyste naklejki na klawiaturę . Cytuj
egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Godzinę temu, LAGUNA napisał(a): Nakładka na klawiaturę działa jak gruba silikonowa bariera ochronna między palcami a klawiszami. działałem tak 10 lat , podziałam i teraz jak się uda dopasować kupić ... wiadomo nie znajdę to przeżyje Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 4 minuty temu, egoiszt napisał(a): wiadomo nie znajdę to przeżyje laptop też przeżyje (chociaż za te 10 lat) co to będzie. Naklejki na klawiaturę Keyshorts - srebrny winyl z nadrukiem eko-solwentowym, pokryty laminatem satynowo-matowym. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jak ci się literki będą kiełbasić,to naklejasz i nowość. egoiszt lubi to Cytuj
egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia A skoro już tu jestem , mam wifi 6e a na tym laptopie zaledwie jest 20Mb/s , działało ale po aktualizacji windy coś się zye-bało = help Na MSI wszystko hula ... znów windows ma zamiar mnie Zrobiłem netsh winsock reset ale nic to nie dało Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Prędkość rzędu 20 Mb/s na karcie Wi-Fi 6E (która teoretycznie obsługuje prędkości gigabitowe) wskazuje na to, że problemem nie jest brak możliwości sprzętu, ale nieprawidłowa konfiguracja, sterowniki lub ograniczenie pasma. Sprawdź, czy łączysz się z pasmem 6 GHzWi-Fi 6E działa na nowej częstotliwości 6 GHz. Jeśli Twój router obsługuje 2.4/5/6 GHz pod jedną nazwą (Smart Connect), laptop może błędnie łączyć się z wolniejszym pasmem.W ustawieniach routera spróbuj nadać osobne nazwy (SSID) dla sieci 5 GHz/6 GHz.Wymuś połączenie laptopa z siecią 6 GHz. jeśli masz coś w tym stylu Wyłącz VPN i oprogramowanie antywirusoweNiektóre programy typu VPN lub "Gaming Boosters" mogą drastycznie ograniczać przepustowość, traktując połączenie jako niepewne. Wyłącz je tymczasowo, aby sprawdzić, czy prędkość wzrośnie. Tutaj już bardziej sieciowcy muszą podpowiedzieć . Cytuj
egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 5G i 6e działają pod jedną nazwą , poczytam jak rozdzielić pasma EDIT - zrobiłem reset routera do fabrycznych i WSZYSTKO działa idealnie , 6e wskoczyło na +/- 800Mb/s [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]na temu mają takie coś można wybrać wymiary lub dociąć sobie samemu koszt to około od 2,50zł. to jest fajne ale jest problem dla mnie nie do przeskoczenia bo można przez nią pisać ale trza zdejmować bo nie przepuszcza powietrza do klawiatury od góry co podnosi temperature laptopa, pod tą silikonową podkładką zbiera się wilgoć co widać po otwarciu matrycy i widać gdzie najwięcej naciskany był klawisz bo jest wilgocią przyklejony do tej nakładki. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] egoiszt lubi to Cytuj
egoiszt Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia @Dziadek13 dziękuje za zainteresowanie moim postem i chęci pomocy , widziałem te nakładkę i ona to po prostu kawałek "folii" bez wycięć na klawisze , taka płachta do położenia na klawiaturę - wiem że każde przykrycie klawiatury zmniejsza wentylacje przepływ powietrza . Muszę Ci powiedzieć że przy MSI nigdy przez te lata nie "spociły" mi się klawisze itp. być może aż tak nie katowałem tego sprzętu Wstrzymam się z poszukiwaniami bo wiem że docelowo nie znajdę tego czego oczekuje . Przeboleje moje fobie dbania i chuchania na sprzęty .🫨 Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Jak się będzie miało zetrzeć to się zetrze nic nie poradzisz. Kup sobie ściereczkę z mikrofibry dotnij ja tak aby pasowała na całość klawiatury i po zakończonej zabawie z laptopem umieść ją między klawiszami a ekranem. Tanie a w miare dobre rozwiązanie- wciąga ewentualną wilgoś po pisaniu. SirGon, egoiszt i VACek lubią to Cytuj
egoiszt Opublikowano 7 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 14 godzin temu, LAGUNA napisał(a): Jak się będzie miało zetrzeć to się zetrze nic nie poradzisz przez 10 lat się nie starło na MSI , używałem przez pól roku bez kondomka na klawe i klawisze się wycierać zaczęły wiem pedantycznie to brzmi i "nieMENSKO" , a jak nalepiłem naklejki to zaczęły się ślizgać od ciepła = skrajność w skrajność , ale i tak dziękuje @LAGUNA za porcję wsparcia rad i pomoc , doceniam to u Ciebie i każdego kto zerka na moje posty LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia No właśnie te wszystkie ulepszacze powodują że się poci ślizga ściera. Zrób klawiaturze (tylko nie teraz bez przesady) Manicure kosmetyczny zabieg pielęgnacyjny , i to mówię poważnie kup marker permanentny nie ścieralny i jak zajdzie potrzeba polecisz po literkach. Nic się nie będzie pociło a literki jak nowe. P.S. Tam kociak nie potrzebuje jakiejś ekskluzywnej poduszeczki pod główkę? Cytuj
razor1995 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Wydzieliłem posty, gdybyście nie zauważyli - tytuł tematu, z którego to wydzieliłem: Potem zgłoszenia, że jest burdel na forum LAGUNA lubi to Cytuj
egoiszt Opublikowano 7 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 4 godziny temu, LAGUNA napisał(a): Zrób klawiaturze (tylko nie teraz bez przesady) Manicure kosmetyczny zabieg pielęgnacyjny , i to mówię poważnie kup marker permanentny nie ścieralny i jak zajdzie potrzeba polecisz po literkach. Nic się nie będzie pociło a literki jak nowe. Nigdy w życiu na samą myśl mam wylew i mikro udar niech jest jak jest \ 4 godziny temu, LAGUNA napisał(a): Tam kociak nie potrzebuje jakiejś ekskluzywnej poduszeczki pod główkę? ta księżniczka ma już wszystko łącznie z tekturową sofą do spania i kocykiem z futerka = jakieś pinset plus na kłeta jest gdzie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników