Jump to content

Trochę na temat linux'a

Recommended Posts

Posted

Na szczęście zawsze jest standardowe jajko z którego można odpalić kompa a dodatkowe odinstalować i po kłopocie :D

Posted

No tak, ale co było tego przyczyną nie mam pojęcia. Może coś było nie tak z czymś.

Ja teraz zaczynam przeszukiwać internety za oprogramowaniem, na eOS na starcie dużo tego nie ma a do pełnej pracy troche potrzeba. :)

Posted

Trzeba było w temacie pisać , chociaż ja tam znawcą nie jestem :)

U mnie pokazywały sie dwa problemy , najczęściej

: sterowniki grafiki siadały , prawdopodobnie bylo tak ze ich moduły były dogrywane do wcześniejszego kernela i po zmianie jajka był problem . Reinstalacja i po problemie .

No i vbox coś się sadzi .Pewnie z tego samego powodu , ale tu rożnie bywa . Raz działa bez zająknięcia raz nie działa .

Posted

A mam pytanko. Mój notebook posiada procka 64 bity ale ze względu na brak sterów x64 do grafiki pod winde zawsze istalowałem systemy 32 bitowe. No i teraz nie wiem czy instalować linuxa ( linux mint 17.2 ) 32 czy 64 bit ?? Mam 2GB ramu, więc który będzie lepszy ?? Na razie zainstalowałem linux mint 17.2 Cinnamon 32 bity no i wydajność ma gorszą niż wcześniej zainstalowane Ubuntu 10.04 czy 10.10. Na Xfce na pewno bedzie lepiej chodzic tylko pytanie czy 32 bit czy x64 ??

Posted

Bierz 64 bo to inaczej tu działa . Jejku az sie boje na mojego lapa postawic minta :D

I zaś powiem to , sterowniki są w kernelu . Można dograć własnościowe ale z tym bywa róznie . Mint ma juz dodatki dzieki czemu to sensownie działa . Niestety to nie winda pod względem wsparcia producentów leci sie na ochłapach

Posted

Niepokoi mnie duże wykorzystanie procesora ( a nie wiem dlaczego są nawet dwa pokazane mimo że mam jednordzeniowy ) ale oby dwa procesory są prawie na 100 % tak minimu 80% a średnio 90%. Coś chyba jest nie tak

Edit: Na wersji Xfce chodzi zdecydowanie szybciej choć na razie stwierdzam to po działaniu samego instalatora gdyż system dopiero się uruchamia ale juz widać poprawe

Edit2 : No Xfce chodzi lepiej jedna dalej użycie procesora wynosi niezmiennie 100% i tu ciekawe bo pokazuje tylko 1 procesor. Nie ogarniam tego ;(

Posted

Pewne źródło tak ze zainstaluj ten monitor systemu bo jest lepszy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

sprawdź w procesach co tam tak tego proca katuje .

Posted

Ten monitor systemu akurat jest w wersji Xfce. Jak wrócę z roboty to sprawdzę, chociaż mogło to też być zaraz po instalacji, jakaś konfiguracja czy aktualizacja w tle.

Posted

w wersji xfce jest nieco inny masz teraz dwa . menadżer zadań i monitor systemu i właśnie ten drugi jest bardziej przejrzysty

Posted

Może to też kwestia kernela, ja na eOS wgrałem jajo 4.0.0 i są efekty w czasie na baterii, temperatury też delikatnie mniejsze.

XFCE jest lekkie więc musi chodzić lekko.

Może to tylko kwestia jajka, a może problem leży z kompatybilnością sprzętu z linuxem, ekspertem nie jestem a z linuxem sam dopiero zaczynam. :D

Posted

Miejmy nadzieje ze aktualizacja kernela i firmware przyniesie dobre skutki i systemik bedzie działał jak powinien .Swojego kernelka hmmm nie wiem czy polecić bo on jest na bfs , czyli jeszcze więcej cepka ciśnie by było szybciej i lepiej :) No zobaczymy co tam wyjdzie :)

Posted

Ja jak już pisałem kilka razy linuxa używam na razie na netbooku, dlatego takie mam z nim problemy. Ale właśnie planuje strzelić sobie Ubuntu na kompie na drugim dysku.

Posted

Potrzebuje pomocy. Szukam i szukam a nie mogę znaleść jakiegoś dobrego sterownika pod GMA 3600 na linuxa. Ktoś może się spotkał z takowym ?

Posted

Potrzebuje pomocy. Szukam i szukam a nie mogę znaleść jakiegoś dobrego sterownika pod GMA 3600 na linuxa. Ktoś może się spotkał z takowym ?

Zainstaluj nowszy kernel to i sterownik sie zaktualizuje, sterownik jest w nim.

Teraz już nie mam czasu na zabawę i zostaje przy elementaryOS, a chciałem jeszcze mocniej pobawić się Ubuntu, nie wiem czemu Unity mi sie bardzo podoba.

Ubuntu zawsze mi coś nie tak chodziło, może to wina Unity choć nie powinno być aż tak ciężkie, a inne distra oparte nawet na Ubuntu śmigają jak trzeba od razu.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information