Jump to content

Trochę na temat linux'a

Recommended Posts

Posted

Witam. Ostatnio zainteresowałem się linuxem, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi dystrybucjami i jaką w końcu wybrać. Czy mógłbym mi ktoś trochę rozjaśnić o co w tym chodzi ?? Trochę czytałem na Wiki ale dalej tego nie łapie. Z góry dzięki za pomoc.

Posted

A no tego jest od groma . Sa podstawowe gałęzie i ich odszczepy .Tak prosto to opisałem . Co wybrać hmmm cos z minta lub manjaro ewentualnie ale ten lubi byc kaprysny to linux lite .[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]tam znajdziesz niemal wszystkie dystrybucje jak i ich modyfikacje ..Coś z tych dwóch pierwszych .Ubuntu noo moze byc ale to tez kwestia chęci się przestawienia na to środowisko .

Posted

Manjaro z XFCE jak najbardziej. Stabilne, w miare aktualne, bazuje na Arch Linux. Siedze na nim od dwóch dni i mnie już przekonało do siebie. :D

Nie ma w nim "sklepu" jak w Mincie czy innych Ubuntu pochodnych, instaluje sie pakiety za pomoca pacmana na takiej samej zasadzie jak Synaptic.

Manjaro z KDE odradzam, dali KDE 5.3.1 które jeszcze sprawia problemy i jest troche pobugowane. :D

Wydaje mi się że jak na początek jest to dobre distro. Chyba że masz duże ambicje i chcesz się nauczyć Linux'a od podstaw to Debian, ale ja postawiłem na coś już skonfigurowanego do stanu używalnego i z aktualnymi pakietami.

Ubuntu nie nadaje sie na dłuższą mete jak na moje oko, to takie do zabawy/poznania Linux'a bardziej. Mint do użytku już jest lepiej niż Ubuntu na którym bazuje, ale to nadal te Ubuntu tylko pomodzone. :D

W razie problemów pytań pisz, też właśnie samemu poznaje ten system. :)

Posted

Jeszcze wczoraj popatrzyłem trochę na te dystrybucje i myśle że na początek wezme Ubuntu, tak żeby się rozejrzeć w ogóle w tym systemie. Tylko nie wiem jak będzie u mnie ze sterownikami, najbardziej się obawiam o grafikę ( GMA 3600 ). Mój netbook jak coś to Samsung NP-N102S-B01PL. Ale spróbuję i dam znać. Dzieki jak na razie :)

Posted

Jeśli odpali ci z live to możesz już na spokojnie instalować :D Tak najprościej się dowiedzieć czy wszystko zagra jak trzeba .

Posted

Dokładnie, na Live sprawdź co i jak działa. Jedynie nie przejmuj sie tempem ładowania aplikacji bo to jest czas załadowania z pendriva do RAM i dopiero go uruchamia, a jak wiemy z pendriva trwa to dłużej niż z HDD :)

Posted

Okey, tak też zrobie. Tylko mam mały dylemat. Którą wersję wybrać z tej strony --> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]<--, 14.04.03 LTS czy 15.04 ? I czy one są w języku polskim te systemy ? A do przygotowania pendrive'a wybrałem ten program --> LinuxLive USB Creator (LiLi) 2.9.3 <--, będzie dobry czy jakiś inny ? Z góry dzięki.

Posted

lts długie wsparcie , bierz 15 . A jak cos było by nie tak z penkiem to to działa też dobrze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wybierasz jak pamiętam other i pokazujesz mu gdzie masz iso na dysku .Coś tam znajdziesz nie przetłumaczone i to na pewno ale hmmm tragedii nie będzie , instalacja leci po naszemu , większość po naszemu . Jak chcesz się pobawić stestuj to na wirtualnej maszynie :)

Posted

Teoretycznie Ubunut 15.04 nie jest jeszcze gotowe, ale nie powinno sprawiać problemów. 

Moim zdaniem LiveLinux tworzy najlepiej obrazy na windzie, ale to takie moje wrażenie. :D

Po polsku masz praktycznie każde distro trzeba jedynie wybrać język przy instalacji, przy Live bedzie angielski bo na iso nie ma pełnego pakietu językowego.

Posted

Cieżko mi jest ocenić jak to działa bo nie za bardzo potrafię się poruszać po linuxie, jestem zbyt przyzwyczajony do windowsa. Nie wiem co mogę sprawdzić czy działa czy nie bo nie ogarniam co i jak mogę używać. Natomiast jedyną rzeczą którą sprawdziłem to wifi i jest kłopot ( ale to może tylko na live ), włącza się na pare chwile, a potem samo się rozłańcza. Nie wiem spróbuje zaistalować to 15.04 na dysku i zobaczę jakiś toturial żeby się rozeznać.

Posted

Może to być urok 15.04. Nie jest to wersja stabilna i może sprawiać problemy.

przy wersjach LTS nie powinno być problemów jeżeli sprzęt jest wspierany na Linuxie.

Unity jest dosyć ciężkie chociaż nie ukrywam środowisko mi sie podoba. szkoda że nie ma żadnej podróbki z lekkością XFCE. Gnome 3.x też mi odpowiadało ale te rozwiązania (stockowe oraz dostępne wtyczki) to jak dla mnie są jakieś żarty, niepraktyczne.

Czekam na stabilne KDE 5.x :D

Posted

osobiście polecam pochodną ubuntu - elementaryOS :) Bazuje na 12.04 eOS Luna i 14.04 eOS Freya ..

Lecz mam na pokładzie Lunę,jest stabilniejsza moim zdaniem,mniej problemów-zapewne wina mojego kompa :P Ale jest naprawdę dopracowana

Posted

Dla tego nie bardzo polecam Ubuntu z ich środowiskiem unity. Bo jest strasznie różniący się od tego co proponuje nam w uczony (włóczący się) windows :) Pomyśl nad czymś z cinamonem , mate, xfce . MI właśnie xfce odpowiada najbardziej jest na tyle konfigurowalne ze więcej mi nie trzeba no i szybkie .Możesz do woli się bawić robiąc systemy w live , nic nie tracisz z danych . Co do wi fi kłopot może być w menadżerze połączeń i to trzeba by sprawdzić na postawionym już systemie i zaktualizowanym .

Posted

To jak proponujecie Xfce to może linux mint bedzie dobry ?? Ostatnio wyszła nowa wersja 17.2. A jeszcze takie pytanko, jaka dystrybucja jest tak dość obficie "zaopatrzona" w programy ?? Bo wiadomo że jedne mają tylko jakieś podstawowe programy wgrane a inne cała mase.

Posted

wszystkie mają tak samo dużą baze. 

preinstalowane jedynie sie różnią.

Mint to nadal Ubuntu z kilkoma zmianami, ale będzie dobry na początek.

Posted

Tu tez jest rożnie , też zależy jakie środowisko a w jego skład wchodzi jakiś tam pakiet programów . Tym nie masz co sie przejmować . Odpalasz menadżera oprogramowania i pobierasz wraz z instalacja w kilka kliknięć . Mi sie ostatnio spodobało śmiganie po synapticu . Mint jest modyfikacją opartą o ubuntu które zaś jest oparte o debiana :) Co jednak nie znaczy ze debian na wyjsciu jest superancki . Zaprzeczam sam sobie troszkę bo lubie debiana a nawet ostatnio testowałem na maszynie instalacje z iso które ma jedynie instalator a reszta sie z neta pobiera . Cos mi on nie idzie z racji lenistwa klikacza wole coś już bardziej skonfigurowanego . Mint jak najbardziej na start się nadaje .

Posted

Tak więc na początek potestuje sobie Ubuntu i Minta i zobacze, który mi bardziej leży. Choć widząc po filmikach z YT to wizualnie bardziej mint mi odpowiada, ale już na razie na penie mam ubuntu tak więc po kolei, żeby nie mieszac. Dzięki w ogóle ;)

Posted

Ale środowisko graficzne można dowolnie zmieniać, więc jeżeli patrzysz na wygląd przy tym wyborze to niepotrzebnie. 

Chociaż Mint i np. Xubuntu to są zbliżone distra, różnice są niewielkie.

Posted

peerik można dograć ano można , ale lepiej postawić cos z wstawionym dany srodowiskiem .Można narobić sobie za wielkiego bałaganu i sie zrazić ze to nie działa i jest nie stabilne i takie tam . Wolał bym to przemilczeć i nie podpowiadać ze tak można hihi .Dodatkowo np dogranie xfce na wstępie nie powala skonfigurowaniem w stosunku do tego co jest w mincie .

Posted

To fakt, chciałem jedynie zwrócić na to uwage, że to nie jak w windzie.

XFCE moim zdaniem i tak mocno konfigurowalne nie jest, ale lekkie i co za tym idzie szybkie.

Ja ciągle nie moge sie pogodzić z tym że Gnome 3.x nie potrafie przystosować sobie do sprawnej pracy. Jest szybsze od Unity, które mi sie spodobało, ale to przełączanie okien w Gnome to jest jakaś kpina. :D

Coś ze sprawnym KDE musze chyba dorwać, coś jest w nim nie tak w wersji 4.x że z Lumią mi nie współpracuje, a ta 5.x nawet nie sprawdzałem bo zbyt zbugowane jeszcze.

Zastanawiam się nad ElementaryOS jeszcze, Winda mnie już denerwuje gdy na nią tylko patrze a z Linuxem mam problem dobrać coś pod siebie.

A może mac OS ? ^^

Posted

z mac OS słyszałem ze wiecej roboty jest :P samemu jadro robic by miało stery :D nwm do konca . Niech sie ktos mądrzejszy wypowie haha

Posted

Z tym mac OS to taki mój offtop i taka mała zachcianka która od dawna mnie męczy. Zawsze chciałem spróbować tego zachwalanego systemu przez wiele osób, a nigdy nie miałem z nim styczności. 3lata temu przy zakupie laptopa zakładałem opcje zakupu maca, ale że nie miałem możliwości wcześniejszego testu zrezygnowałem.

Co do tematu, z powodu wolnego testuje różne distra. Od godziny mam wspomnianego wcześniej ElementaryOS, to jest właśnie środowisko o które mi chodziło. :D

Tylko nie wiem czy ten zachwyt nim nie minie mi po czasie lub czy nie wynajde tutaj żadnego problemu z moim sprzętem.

(na początku nie miałem sterowania jasnością lecz znalazłem rozwiązanie w internecie = dodanie jednego wiersza do grub'a)

Sprawia wrażenie że jest to ubuntu okrojone z preinstalowanego oprogramowania + zmodzony Gnome 3.x

Mimo to nie odpycha, a inne rozwiązanie niż windowsowe dla mnie to duży plus, ale to kwestia gustu. :)

Posted

Panowie mam poważny problem :( Chciałem zainstalować to Ubuntu na HDD i spieprzyłem trochę sprawe. Do rzeczy, miałem 2 partycje, jedna C: jak można się domyślić z Łindołsem, a druda D: na dane ( filmy, zdjęcia, itp ). No i chciałem przez instalatora sformatować C: i na niej zainstalować linuxa, ale że nie było to dokońca jak przy instalacji windy to się pogubiłem troche i anulowałem instalacje. No i teraz sprawa wygląda tak że partycje C: z działającym windowsem mam a partycji D: nie wyświetla wogóle tak jabky jej nie było. Da rade coś z tym zrobić ???

Posted

spójrz w zarządzanie dyskami czy jest widoczna, może tylko litera sie skasowała, nie wiem co zrobiłeś zanim anulowałeś więc jeszcze nie wiem co sie z nią stało

PS. jak jeszcze nie zainstalowałeś a już s...zepsułeś to niezłe ziółko z Ciebie. :D 

Posted

oj chyba pozamiatane, zawsze musi być ten pierwszy raz,  ja na początku przygody z linuxem tak kombinowałem że 300 giga danych wyciołem

Posted

przecież partycjonowanie działa tak samo jak w programie GParted, jeżeli to nie jest właśnie poprzez niego to robione. 

tylko przez nieuwage można coś skasować

Posted

Mówię dokładnie co zrobiłem. Doszedłem do okna "rodzaj instalacji" tak jak na zdjęciu --> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]<-- i wybrałem opcję "użycie innego rozwiązania". No i tu pojawiło mi się okienko ale zamiast listy partycji było coś w rodzaju jakby całości dysku, nie pamiętam dokładnie co tam pisało, zaznaczyłem to no i dałem dalej. Wyświetliło mi komunikat że będzie teraz partycjonować dysk no i dalej się troche pogubiłem bo wciąż nie było istniejących partycji, więc dałem anuluj. Ot to wszytko i już partycji D: nie ma ;( W zarządzanie dyskami jej nie ma, chyba ją znalazłem dzięki programowi "testdisk" przez opcję "deep search" ale nie wiem co dalej. Mam jakby listę partycji " >D HPFS - NTFS " nazwa się powtarza za to wyniki "size in sectors" są różne. Co dalej ????

EDIT: Albo może to nie przez instalacje Ubuntu. Szukałem trochę w googlach i wiele było takich wpisów że komuś znikła partycja po użyciu PartitionMagic, i przypomniałem sobie teraz że tuż przed próbą instalacji też użyłem tego programu aby właśnie zmiejszyć rozmiar partycji D. Niestety nie powiodła się ta operacja, więc od razu przeszedłem do próby instalacji. Nic nie udało mi sie też zdziałać za pomocą testdisk :(

Edit 2: Jest postęp. Udało mi się wyświetlić tą partycję za pomocą easeUS Partition Master, dane są bo pisze że zajęte 38GB ale jeszcze partycji nie widać w eksplorerze...

Posted

o i tym mogłeś ją uszkodziłeś skoro sie nie udało, a z poziomu instalacji też to mogłeś zrobić.

tutaj będzie trzeba spróbować ją odzyskać, niestety tego nigdy nie robiłem więc pomóc nie bede mógł.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information